Γράφει η κ. Έλλη Καρανίκα
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;
(ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ)
Ελλη Καρανικα, Συντονιστρια Διευθυντρια Αναισθησιολογικου Τμηματος ΓΝΚΩ
Ειναι κοινοτοπία η ρήση ότι «οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες», οπως κυνικη ειναι και η ρηση του Φιλοσοφου Ράμφου "ο ιος είναι ευλογία", αναφερομενος στην απολαυση πραγματων που μπορουσαμε να κανουμε τις απειρες ωρες αναγκαστικου εγκλεισμου. Προφανως υπαρχουν ομαδες πληθυσμου που δεν μπορουν να δουν την απομονωση του ιου ως 'ευλογία' !Παροτι ο ιος ειναι αταξικος στην επιλογη ασθενων, οι συνεπειες του εχουν αναμφισβητητα ταξικα χαρακτηριστικα σε αστεγους, ανεργους, σε οικογενειες οπου η ενδοιοικογενειακη βια χτυπησε κοκκινο αλλά και σε ομαδες εργαζομενων, οπως σε ντελιβερι, σε σουπερ μαρκετ και βεβαια στο Ιατρονοσηλευτικο Προσωπικο των ΜΕΘ! Ωστόσο μέσα από τη λαίλαπα της πανδημίας του κορονοϊού μπορούν να βγουν ορισμένα θετικά συμπεράσματα
2.Η αυξηση των κλινων ΜΕΘ στα δημοσια νοσοκομεια της χωρας ειναι ενα παγιο αιτημα των υγειονομικων της χωρας διαχρονικα και δικαιως επικεντρωθηκε η κριτικη αντιπαραθεση στον δημοσιο διαλογο για την κριση.Να επισημανθει οτι η αυξηση λειτουργικων κλινων σε υπαρχουσες δομες ΜΕΘ διαφερει απολυτα απο την ιδρυση νεων ΜΕΘ. Δεν σημαινει οτι αν σε εναν χωρο τοποθετηθουν καποιοι αναπνευστηρες και προσληφθουν συνοπτικα γιατροι και νοσηλευτες θα λειτουργησει μια ΜΕΘ! Χρειαζεται σαφης περιγραφη στον Οργανισμο ενος νοσοκομειου, σωστος χωροταξικος σχεδιασμο, θεσπιση διαδικασιων ποιοτικου ελεγχου, προηγμενα εργαστηρια, αξονικο, μαγνικο τομογραφο, εφαρμογες επεμβατικης ιατρικης, υψηλης τεχνολογιας συσκευες μονιτοριγκ, ειδικα εξεδικευμενο ιατρονοσηλευτικο Προσωπικο και εξειδικευμενοη τεχνολογικη υποστηριξη σε 24ωρη εργασια, μια τεραστια λειτουργικη δαπανη που πρεπει να αποδιδει στην κοινωνια μετρησιμο αποτελεσμα στην καλη εκβαση του ασθενη. Μακαρι στο νεο νοσοκομειο μας να ειναι εφικτη η λειτουργια συγχρονης ΜΕΘ.
4.Η εξασκηση στην τηρηση επιστημονικων πρωτοκολλων σε πολλους τομεις καθημερινης διαχειρισης :διαλογη ασθενων, λειτουργικη αλλαγη στο ΤΕΠ, ενδειξεις για τεστ, απομονωση υποπτων , προσαρμογη στις τοπικες συνθηκες κ.α. Ο κανονας «Τι λεει ο ΕΟΔΥ (δηλ. η οδηγια)» ειναι μια χρυση πρακτικη που υποδεικνυει κι αλλες εφαρμογες, ιδιαιτερα σε μικρα νοσοκομεια οπου επικρατει συνηθως το προσωποκεντρικο μοντελο επαγγελματικης στασης.
6.Η εμπρακτη εκδηλωση της κοινωνικης ευαισθητοποιησης με μεγαλες δωρεές ευρωστων οικονομικων τοπικων παραγοντων και κοινωνικων φορεων . Ομως, ακομη και μερικα ευρω ενος πολιτη απο το υστερημα του σε καιρους κρισης εχουν ισχυρο σημειολογικη σημασια
7.Η κινητοποιηση της Τ.Α.- Α΄και Β΄βαθμου,ιδιαιτερα οι υπηρεσιες Πολιτικης Προστασιας, Καθαριοτητας, Κοινωνικων δομων, η διαθεση συνεργασιας με ιατρικα θεσμικα οργανα και αλλους φορεις, γεννα ευλογες προσδοκιες απο την τοπικη κοινωνια για την υλοποιηση αξιεπαινων πρωτοβουλιων που ανακοινωθηκαν στο διαστημα της επιδημιας: παραγγελιες αναπνευστηρων, καψουλες για το ΕΚΑΒ, συσκευες για τεστ ανιχνευσης κορονοϊου, εξασφαλιση ξεν/χειακων χωρων για φιλοξενια ασθενων σε απομονωση,προσκληση εθελοντων επαγγελματιων υγειας για στελεχωση εξωνοσοκομειακων δομων φιλοξενιας ασθενων κλπ. Μεχρι το Φθινοπωρο που θα επανεξεταστει η ετοιμοτητα μας για την αντιμετωπιση του 2ου κυματος καποια θα εχουν υλοποιηθει.Χρειαζεται σκεψη out of the box στις θεσεις ληψεις αποφασεων , παρρησια, ευθυκρισια, αξιοπρεπεια, ατομικη και κοινωνικη υπευθυνοτητα, να παραμεριστουν μικροκομματικες σκοπιμοτητες .Φτανουν οι μικροψυχες βολες οσων δεν μπορουν να δεχτουν το καλυτερο επειδη δεν προερχεται απο το «δικο τους» χωρο.
ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΟΦΕΛΗ
2.Η ανελπιστα συντομη λειτουργια καινοτομων ηλεκρονικων εφαρμογων: sums μετακινησης ,αϋλη συνταγογραφηση, e taxis, e-learning, πολιτιστικες εκδηλωσεις ον λαϊν-πρωτογνωρα πραγματα για την χωρα μας , επιταχυναν την μεταβαση στην τεχνολογια της εποχης , εστω κι εσπευσμενα
3.Η αναγνωριση της αριστειας απο τον κοσμο.Η Ομαδα Εμπειρογνωμονων για τον κορονοϊο συγκεντρωσε αριστους επιστημονες απο την ακαδημαικη ιατρικη κοινοτητα –αν και ενας σπανιας καταρτισης ελληνας επιστημονας ο Καθηγητης Ιατρικης στο παν/μιο Στανφορντ Γ. Ιωαννιδης δεν ειχε την οφειλομενη συμμετοχη στα πανελ των καθημερινων ενημερωσεων.Ο κοσμος εδειξε εμπιστοσυνη σε αξιους επιστημονες με γνωση, ευαισθησια , προσηνεια, που ηταν αγνωστοι μεχρι τοτε παροτι με διεθνως αναγνωρισμενα βιογραφικα. Εστιαζω στον καθηγητη κ.Σωτηρη Τσιοδρα, διεθνως αναγνωρισμενος επιστημονας, ευγενης, ορθολογιστης, ανθρωπινος, με ενσυναίσθηση.Κερδισε επαξια την εκτιμηση, την αναγνωριση και την εμπιστοσυνη του κοσμου.
4.Η γρηγορη αντιδραση του κοσμου στα κακιστης ποιοτητας και απαραδεκτης προχειροτητας προγραμματα καταρτισης επιστημονων,με τα γνωστα voucher. Η Κοινωνία των Πολιτών επιτελους δεν συναινεσε στην συνηθη σταση «ελα μωρε τωρα, παρε εσυ τα χρηματα και ασε κι αλλους να φανε».Ακομη κι αντιπολιτευτικη παραμετρος να υπαρχει στην αναδειξη του θεματος, η ομοφωνη αντιδραση δειχνει πως ασκουμαστε σιγα σιγα στην συγκριτικη ποιοτικη αξιολογηση.
5.Η απαντηση στο αρχικο ερωτημα « Φερνει μια καταστροφη οφελη» φαινεται οτι ειναι καταφατικη, παροτι ειναι ασεβεια να μιλησει καποιος για οφελη απο μια κριση που εχει στοιχισει ανθρωπινες ζωες ,ειτε η κριση αφορα φυσικη καταστροφη ειτε μια πανδημια. Ας μην αφησουμε τον Δαρβινο να θριαμβευσει αδιαφορωντας ως Κοινωνια και Πολιτεια για τις βιολογικα και κοινωνικα ευαλωτες Ομαδες συμπολιτων μας(*). Ομως, δεν γίνεται η εξαίρεση [κρίση] να επιφέρει τον κανόνα [ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό βασικων πυλωνων αξιακων συστηματων της κοινωνιας και της οικονομίας. Πρέπει κάποια στιγμή ο μετασχηματισμός να γίνεται σε ομαλές συνθήκες.Στο 2020 ζούμε, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μια επιδημια για να μάθουμε να λειτουργούμε ορθολογικά και οργανωμένα. Οι επιδημιες θα αυξανονται συνεχως στο μελλον, παραλληλα με την συνεχιζομενη καταστροφη του πλανητη. Θα χρειαστει να μαθουμε να ζουμε με τις επιδημιες οπως μαθαμε με τον σεισμο, με το χρονιο νοσημα, με τον χρονιο πονο.Καλη μας (απ)αντοχη!
(*) Σημ :Σε εμφανες σημειο της πολης μας αναρτηθηκε μια καλαισθητη αφισα με εμφανες το ανθρωπιστικο και αλληλεγγυο μηνυμα «Καποιοι υποχρεωνονται σε εγκλεισμο στα σπιτια τους-Καποιοι δεν εχουν σπιτια» αντιπαραβάλοντάς το στο γνωστο κρατικο συνθημα «Μενουμε Σπιτι» και αναφερεται στις πραγματι ασχημες συνθηκες διαβιωσης των μεταναστωνστα ΚΥΤ. Μια καλοπροαιρετη παρατηρηση: Νομιζω η αντιστοιχια ειναι ατυχης. Οταν στοχευεις στην ελαττωση των θανατων απο τροχαια με το συνθημα «Φοραμε ζωνη στο αυτοκινητο» δεν βοηθα η υπενθυμιση οτι «Καποιοι δεν εχουν ουτε δικυκλο, οχι αυτοκινητο»!Παροτι και τα δυο ισχυουν, η δυναμικη ενος συνθηματος εξαρταται και απο τις συγκυριακες συνθηκες .
Δείτε τη σχετική ανακοίνωση!
Αύριο Τετάρτη στις 20:00!
Δελτίο Τύπου – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διάθεση σχολικών ειδών
''Αυτή είναι η «ισχυρή Κως» που μας έταξαν;''