Ξεκίνησε η συνεργασία της Περιφέρειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Πολιτικη Τρίτη, 15η Οκτωβρίου 2019
a5ad4a234eaf46cf497a134ee0f0f430.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε η συνεργασία της Περιφέρειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Γ. Χατζημάρκος: “ Ο στόχος μας είναι ν' ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για τα νησιά μας”

Φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και παραγωγής «καθαρής» ενέργειας ξεκινά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), απ' ευθείας από της έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης δωρεάν χρηματοδότησης ωρίμανσης των έργων μεταξύ της Περιφέρειας και της Τράπεζας και την πρόσληψη του Τεχνικού Συμβούλου που θα υποστηρίξει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην εκτέλεση του έργου, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στην Ρόδο, η εναρκτήρια συνάντηση παρουσία του Περιφερειάρχη κου Γ. Χατζημάρκου, εκπροσώπων της ΕΤΕπ, του Τεχνικού Συμβούλου (TREK Development) και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο που αναμένεται συμβάλει δραστικά στην βελτίωση των συνθηκών της «ενεργειακής φτώχειας» στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας αποτελείται από τρεις επενδυτικούς πυλώνες που αφορούν:

  1. Στην αναβάθμιση του δημοτικού και περιφερειακού δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες LED, με σκοπό την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και οχημάτων και την αισθητική χώρων αστικού τοπίου. Στόχος είναι να επιτευχθεί ετήσια μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 20 GWh, που μεταφράζεται κατ ελάχιστον σε 3.500.000 ευρώ ετησίως.
  1. Την ενεργειακή αναβάθμιση 6 Νοσοκομείων (Καλύμνου, Κω, Λέρου, Νάξου , Ρόδου και Σύρου) με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση πλέον των 6 GWh ανά έτος, που μεταφράζεται σε 1.000.000 ευρώ κατ' ελάχιστον ετησίως, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας .
  1. Στη σύσταση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων τοπικών φορέων, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο για την κάλυψη ιδίων αναγκών, άρα ακόμα μεγαλύτερης εξοικονόμησης, όσο και για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας προς ευάλωτα νοικοκυριά και καταναλωτές των νησιών του Ν. Αιγαίου.

Το έργο, διάρκειας 2,5 ετών, αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια περίπου 40 εκατ. ευρώ προερχόμενα κυρίως από την ιδιωτική αγορά, ενώ η εξασφάλιση χρηματοδότησης των έργων από την ΕΤΕπ, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους είναι κατ αρχήν εξασφαλισμένη, λόγω της ήδη συμμετοχής της Τράπεζας στην παρούσα πρωτοβουλία.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

Ο στόχος μας, ένας : ν ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για τα νησιά μας.
Και αυτό, το κάνουμε πράξη βήμα-βήμα, με την δουλειά μας και με καθημερινό αγώνα, προχωράμε μπροστά.

Το Γραφείο Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
revma_091011.jpg
Πολύωρη διακοπή ρεύματος λόγω ζημιάς στο εργοστάσιο του ΔΕΔΔΗΕ στο Μαστιχάρι

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε το black out. Μέχρι τις 12 θα επανέλθει το ρεύμα σε όλο το νησί.

stighmiotipo-othonis-2025-07-06-093245.png
Οι ΠΥΞ ΛΑΞ έρχονται στην Κω

Μεγάλη συναυλία την Παρασκευή 18 Ιουλίου στο Δημοτικό Γήπεδο Πυλίου

foibosdrone.jpg
kos3x3.gr: Οδηγός για το μεγαλύτερο μπασκετικό γεγονός της Κω

Το kos3x3.gr είναι μια πλήρως οργανωμένη και φιλική προς τον χρήστη ιστοσελίδα, ιδανική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν το τουρνουά.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
31 °C
Κυριακή, 6 Ιουλίου 3:05ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency