Ελευθερία Φτακλάκη: Ουδέποτε τέθηκε θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω

Πολιτικη Τρίτη, 15η Οκτωβρίου 2019
783a557727607989c90e5f7325543949.jpg

ΔΗΛΩΣΗ «ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΚΩ

Της Ελευθερίας ΦΤΑΚΛΑΚΗ

Πολιτικός Επιστήμων/Διεθνολόγος

Πολιτευτής Δωδεκανήσου/ Κίνημα Αλλαγής

Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας δημοσίευμα του τουρκικού τύπου που μιλάει για «Ζητήματα τουρκικής μειονότητας στην Ρόδο και την Κω». Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο Διεθνούς Συμποσίου, ο κύριος σκοπός του οποίου ήταν, κατά τους διοργανωτές του, η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα στα νησιά της Δωδεκανήσου και η ανάδειξη «τουρκικής μειονότητας » στην Ρόδο και στην Κω. Φορέας διοργάνωσης ήταν ο Σύνδεσμος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Είναι πρόδηλο ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω. Το διεθνές νομικό πλαίσιο, με το οποίο ρυθμίστηκαν τα θέματα κυριαρχίας στην περιοχή μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους (Συνθήκες Λωζάνης 1923 και Παρισίων 1947) είναι απολύτως σαφές και αδιαμφισβήτητο. Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”. Περαιτέρω, με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπετε το εξής : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας». Θέματα τουρκικών πληθυσμών και «μειονοτήτων» δεν τέθηκαν ποτέ για τα Δωδεκάνησα.

Η Ελλάδα ασκεί νομίμως, αδιαλείπτως, εμπράκτως και με ειρηνικό τρόπο την κυριαρχία της επί όλων των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που εμπίπτουν, κατά τα προαναφερόμενα, στο έδαφός της χωρίς να υπάρξει ουδεμία αμφισβήτηση από άλλο κράτος, πλην των αβάσιμων όψιμων αμφισβητήσεων της Τουρκίας (οι οποίες σημειωτέον, ποτέ ως σήμερα δεν είχαν πληθυσμιακή αναφορά).

Τέλος, ως προς το θέμα του σεβασμού των έργων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τα Δωδεκάνησα έμειναν για μεγάλες περιόδους σε κατοχή, την ιπποτική κυριαρχία (1309-1522), την τουρκοκρατία (1522-1912) και την ιταλική κατοχή (1912-1945), και ως εκ τούτου στα νησιά υπάρχουν έργα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς απ’ όλες αυτές τις περιόδους, έργα τα οποία διαχρονικά η Ελλάδα σεβάστηκε και συντηρεί, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν σέβεται τα ελληνικά μνημεία που υπάρχουν στην Τουρκία, μνημεία αιώνων τα οποία δυστυχώς έχουν εγκαταλειφτεί και δεν συντηρούνται.

Ρόδος, 15.10.2019

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
penthos1_fa_new.png
Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Θωμά Χατζηδαυίδ

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 21/7/2025 στις 18:00, από τον ΙΝ Αγίου Νικολάου Πυλίου.

sepe.jpg
ΣΕΠΕ ΚΩ: Επιλεκτική εφαρμογή του Νόμου και στοχοποίηση των επαγγελματιών της Εστίασης στο νησί μας

''Η επίθεση στον μικρό επιχειρηματία συνεχίζεται ακάθεκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.''

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
31 °C
Κυριακή, 20 Ιουλίου 6:53ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency