Τραγωδία στην Κάρπαθο: Τα μοιραία λάθη των δύο δυτών που στοίχισαν τη ζωή τους -Οι κανόνες ασφαλείας που δεν τήρησαν

Κοινωνια Δευτέρα, 26η Αυγούστου 2019
2f2bf5d4fab388b5f05ef6feb2fa707e.jpg

Για μοιραία λάθη που στέρησαν τη ζωή στους δύο δύτες, σε θαλάσσια σπηλιά στην Κάρπαθο, έκανε λόγο διασώστης, που συμμετείχε στις ενέργειες εντοπισμού τους, στη θαλάσσια περιοχή της Σωκάστρου.

Οι δύο δύτες, ένας Τσέχος 60 ετών και ένας 35χρονος Ιρανός εκπαιδευτής τεχνικός καταδύσεων, όπως φαίνεται δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας, κάτι που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή τους. Σε δηλώσεις του στον ALPHA και τον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Πρωτόπαππας, δύτης από την Κάρπαθο που μετείχε στην επιχείρηση ανάσυρσής τους, ανέφερε πως οι δύο δύτες δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας. Χαρακτηριστικά είπε πως δεν είχαν νήμα μαζί τους,ενώ τόνισε πως ο τρίτος δύτης σώθηκε από καθαρή τύχη. Εικάζει πως σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου, επικράτησε πανικός, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν την έξοδο από την χαράδρα, βρισκόμενοι σε βάθος 43 μέτρων.

«Είναι μια εξειδικευμένη κατάδυση η συγκεκριμένη, που αλλάζει τους κανόνες ασφαλείας κατάδυσης. Επρεπε να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Εγώ προσωπικά δεν έχω μπει στη συγκεκριμένη χαράδρα. Ο ένας δύτης ήταν έμπειρος. Τον γνώριζα, αλλά δεν είχα κάνει μαζί του κατάδυση», είπε ο κ. Πρωτόπαππας στον ΣΚΑΪ, ενώ στο δελτίο του ALPHA επεσήμανε:


«Τους βρήκαμε μέσα στη σπηλιά, περίπου 5 μέτρα από την έξοδο. Είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και προφανώς επικράτησε πανικός. Το θεωρώ το πιο επικίνδυνο σημείο στη Κάρπαθο. Είναι μια στενή χαράδρα και πήγαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες ασφαλείας. Οι δύτες δεν είχαν νήμα για να βρουν την έξοδο από τη χαράδρα. Επίσης είχαν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου ο καθένας. Υπήρχε δύτης ασφαλείας, αλλά μπήκε να τους σώσει και πνίγηκε».

Δύτης στη Κάρπαθο: Δεν είχαν ορατότητα λόγω της λάσπης
Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο δύτης που μετείχε στην προσπάθεια εντοπισμού των δύο αγνοουμένων, είναι πως στην χαράδρα υπήρχε λάσπη, η οποία έφερε μηδενική ορατότητα προς την έξοδο.

«Υπήρχε μηδενική ορατότητα καθώς είχε λάσπη στο σημείο. Είναι μια χαράδρα όπου μπορεί να μπαίνει ένα άτομο, δε χωρούν δύο άτομα μαζί», σχολίασε, ενώ για τον διασωθέντα δύτη είπε πως είχε την τύχη με το μέρος του. «Ηταν πολύ τυχερός γιατί χωρίς ορατότητα, έπιασε ένα αλιευτικό εργαλείο που είναι στην είσοδο της σπηλιάς και κατάφερε να βγει. Το χρησιμοποίησε ως οδηγό για την έξοδο».

Σήμερα η επιχείρηση να ανασυρθεί ο δεύτερος δύτης στη Κάρπαθο
Οι προσπάθειες εντοπισμού των δυτών από την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών ξεκίνησε χθες, όπου ανασύρθηκε ο ένας εκ των δύο και η σορός του μεταφέρθηκε στη περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση. Για τον δεύτερο θα ξεκινήσουν σήμερα οι δύτες την προσπάθεια να τον ανασύρουν.

«Ξεκινήσαμε στις 5 το απόγευμα όπου δεν υπήρχε ακόμη λάσπη. Ο ένας δύτης ήταν εκπαιδευτής και έμπειρος δύτης τεχνικών καταδύσεων και ο άλλος δύτης αναψυχής. Βγάλαμε τον έναν εκ των δύο και σήμερα θα γίνει η επιχείρηση για τον δεύτερο», συμπλήρωσε ο Νίκος Πρωτόπαππας. Οι προσπάθειες ανάσυρσης του δεύτερου δύτη σταμάτησαν χθες λόγω των καιρικών συνθηκών, που ήταν επικίνδυνες για τους άνδρες της ΜΥΑ, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να συνεχιστεί σήμερα η επιχείρηση.

Στην προσπάθεια εντοπισμού τους, μετείχαν βατραχάνθρωποι, του λιμενικού όπου ενημερώθηκαν στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, για το γεγονός ότι αγνοούνταν οι δύο δύτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
deh.jpg
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη στο νησί της Κω - Δείτε τις περιοχές

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθούν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη σε συγκεκριμένες περιοχές στο νησί της Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

mulonas.jpg
Ν. Μυλωνάς: Η Ιπποκρατική ‘’ηθική και δεοντολογία’’ επέβαλλε την προσωπική απουσία Πατούλη και Παγώνη στην φετινή Ιπποκρατική εβδομάδα

Με αφορμή την Ιπποκρατική Εβδομάδα στην Κω, ο Νίκος Μυλωνάς επισημαίνει ότι οι αρχές της ιατρικής ηθικής επέβαλλαν την απουσία των κ. Πατούλη και Παγώνη από τις εκδηλώσεις

stighmiotipo-othonis-2026-10-20-081249.png
Στις 29 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μελωδίες στους δρόμους των πολιτισμών», αφιερωμένη στον Αριστοτέλη Παυλίδη

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του Αριστοτέλη Παυλίδη διοργανώνουν στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου η Παγκωακή Αδελφότητα σε συνεργασία με τη Δωδεκανησιακή Στέγη Τεχνών

nosokomeio-lerou.webp
Ε.Ι.ΘΕ.Λ.: Ο Υπουργός εμπορίας της υγείας πανηγυρίζει – Το νοσοκομείο Λέρου χρειάζεται γιατρούς, όχι χορηγούς!

Η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει την κρατική υποχρέωση στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων σε υπόθεση ιδιωτικών χορηγιών, ζητώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας