Δ. Σαράντης: H απερχόμενη δημοτική αρχή εγκατέλειψε το λιμάνι

Πολιτικη Παρασκευή, 5η Απριλίου 2019
60866775b4482cf3edeb5820654a2419.jpg

H απερχόμενη δημοτική αρχή εγκατέλειψε το λιμάνι

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 και ενώ έχουν περάσει 21 μήνες οι συνδημότες μας βλέπουν την αδράνεια και τον τρόπο σκέψης των υπευθύνων για την λειτουργία του 3ου προορισμού της χώρας και απογοητεύονται.

Ο Δήμαρχος Κω και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γεώργιος Κυρίτσης δεν έχει προβλέψει τίποτα για βελτίωση των εγκαταστάσεων στο σημείο εισόδου – εξόδου λιμένα Κω (πύλη Σεγκεν πίσω από την ΔΕΗ).

Η σημερινή κατάσταση περιλαμβάνει διάσπαρτα κοντέινερ, μέσα σε ένα λαβύρινθο που σχηματίζουν σιδερένιοι φράχτες, κολωνάκια και τέντες, τοποθετημένα πάνω σε προβλήτα λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Οι εγκαταστάσεις του διαβατηριακού ελέγχου χωρίς επαρκή φωτισμό, χωρίς χώρο αναμονής. Τους καλοκαιρινούς μήνες να σχηματίζονται μεγάλες ουρές, οι επιβάτες να ζαλίζονται από την έκθεση στον ήλιο, να βλέπουμε λιποθυμικά επεισόδια, εικόνες που μόνο ντροπή προκαλούν και υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τους χειμερινούς μήνες δε οι επιβάτες να είναι απροστάτευτοι από το κρύο και τη βροχή. Υπάρχουν μάλιστα μέρες που τα κύματα καταλήγουν κι αυτά στο διαβατηριακό έλεγχο. Ανάλογη δυσλειτουργία προκαλούν, η απουσία τουαλέτας για το προσωπικό, η προβληματική παροχή ρεύματος, η έλλειψη σύνδεσης όλων των εγκαταστάσεων με παροχή νερού. Με λίγα λόγια μια προβληματική κατάσταση χωρίς κανένα σχεδιασμό διόρθωσης από τους υπεύθυνους.

Βέβαια, οφείλω να πω, η ανιδιοτελής προσωπική προσφορά των αστυνομικών που εργάζονται στην υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίου, όπως και στο τελωνείο, στο λιμεναρχείο, των λιμενεργατών και των εργαζόμενων στον έλεγχο ασφάλειας, έχουν μετατρέψει σε ανεκτές τις εγκαταστάσεις ώστε να παράγετε έργο.

Η πολύωρη αναμονή των επιβατών από και προς Τουρκία και η έλλειψη χώρου στάθμευσης των λεωφορείων αναγκάζουν τους επιβάτες – τουρίστες να περπατούν προς το λιμάνι βλέποντας την απαράδεκτη εικόνα, τα σπασμένα κρηπιδώματα στο εσωτερικό μέρος του λιμανιού.

Το βέβαιο είναι πως η υπάρχουσα κατάσταση δεν αρμόζει σε έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι το νησί μας.

Αξίζει να παραθέσω σε αριθμούς τις αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών των ελληνικών και τούρκικων δρομολογημένων πλοίων από και προς Τουρκία, ένα χρόνο πριν τον σεισμό και μετά από αυτόν, δηλαδή 2016 – 2017 - 2018 από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

Ελληνικά πλοία Τούρκικα πλοία Σύνολο

Απρίλιος –Οκτώβριος 2016 110.000 203.000 313.000

Απρίλιος –Οκτώβριος 2017 129.000 220.000 349.000

Απρίλιος –Οκτώβριος 2018 225.000 250.000 475.000

1.137.000

Εάν τώρα διαιρέσουμε το σύνολο των αφιξοαναχωρήσεων στους μήνες αιχμής, από Μάϊο έως και Σεπτέμβριο, δηλαδή τις 150 ημέρες, βλέπουμε την αυξητική τάση και βγάζουμε κρίσιμα συμπεράσματα.

313000 : 150 = 2087 άτομα ανά ημέρα στο λιμάνι της Κω το 2016

349000 : 150 = 2327 άτομα ανά ημέρα στο λιμάνι της Κω το 2017

475000 : 150 = 3167 άτομα ανά ημέρα στο λιμάνι της Κω το 2018

Κύριε Δήμαρχε και Πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου της Κω, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε ή φαντάζεστε την ανάπτυξη της Κω, μέχρι και το 2023 όπως λέτε.

Δεν θα αναλύσω τώρα αυτή η καταστροφική πολιτική πόσα κενά δημιουργεί στην οικονομία του νησιού μας. Οι συνδημότες μας όμως αγωνιούν και δεν βλέπουν από εσάς ούτε σχέδιο, ούτε δράση, για αυτό και ζητούν να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο.

Σαράντης Δημήτριος

Προέδρος Τουριστικού Τμήματος Επιμελητήριου Δωδεκανήσου

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ante-geia-ston-karkino.webp
Περίπατος Ζωής 2026: Ένα ''ποτάμi'' αγάπης συγκέντρωσε 102.127,74 €

Ο σύλλογος «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» συγκέντρωσε το ποσό των 102.127,74 ευρώ στον «Περίπατο Ζωής 2026», χρήματα που θα διατεθούν κυρίως για τη στήριξη καρκινοπαθών στα νησιά μας.

deddie-reyma.webp
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου σε όλο το νησί της Κω

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο το νησί της Κω την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

stighmiotipo-othonis-2026-10-16-081325.png
Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Ζηπαρίου

Ζημιές τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Ζηπαρίου προκάλεσαν άγνωστοι τις προηγούμενες ημέρες, καταστρέφοντας παιχνίδια και παιδαγωγικό υλικό

stighmiotipo-othonis-2026-10-16-080233.png
Νέα πτώση οροφής στο Νοσοκομείου Λέρου

Νέα πτώση τμημάτων ψευδοροφής σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχο περιστατικό. Τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ζητούν άμεσο τεχνικό έλεγχο

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
19 °C
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 1:55ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας