Στην Κω μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο οι πιθανότητες εκδήλωσης στο μέλλον είναι μεγάλες καθώς υπάρχουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά που ευνοούν την εξάπλωση των κουνουπιών.Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα θύματα στην Ελλάδα καθημερινά αυξάνονται και ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται με ταχύτητα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και τον Σεπτέμβριο με συμμάχους την καλοκαιρία και τους ελλιπείς ψεκασμούς.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 133 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια. Σε 16 περιπτώσεις είχαν μοιραία έκβαση. Δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου, με τους ασθενείς και τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς.
Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, κνησμό, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και έμετο.
Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα κουνούπια και απαντάται στην Αφρική την Ευρώπη, την Μ. Ανατολή, την Β. Αμερική και την Δυτική Ασία.
Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα. Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος.
Αν και στην Κω αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα εφιστάται η προσοχή στην ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των πολιτών και οι υπεύθυνοι οφείλουν να ενημερώσουν ποια μέτρα έχουν λάβει, πόσες κωνωποκτονίες έχουν γίνει και σε ποιες περιοχές την κατάλληλη περίοδο (την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου που τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους και όχι τον Άυγουστο)
Ανησυχητικό και το γεγονός ότι οι αρμόδιοι συσκέφθηκαν μόλις την Τρίτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να καταλήξουν στην διαπίστωση πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα – και όχι ελληνικό! Η λέξη πρόληψη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των αρμοδίων, στην Ελλάδα. Γι αυτό και δεν εφαρμόζεται ποτέ. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να κάνει τον καθήκον της.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ (πως θα προστατευτείτε)
Πατήστεεδώ http://www.keelpno.gr/Portals/0/%CE%91%CF%81
Δείτε τις επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα Περίοδος μετάδοσης 2018 (27 Αυγούστου 2018)
http://www.keelpno.gr/Portals/0/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%
Πραγματοποιήθηκαν στο Ζηπάρι τα εγκαίνια των τριών νέων κλειστών αθλητικών θόλων της Κω, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη, ο οποίος δεσμεύτηκε για νέα ανταποδοτικά έργα
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, απαντά σε δημοσίευμα για την παρουσία του στην Ιπποκρατική Εβδομάδα στην Κω, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες και επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του
Με αφορμή τη συζήτηση στην Κω για τη διανομή φυλλαδίων της ΚΝΕ έξω από σχολείο, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως η ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα
Την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Κω για το συνεχιζόμενο φαινόμενο εγκατάλειψης αδέσποτων ζώων στους προαύλιους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας