DW: Απειλή για την Ελλάδα η συμφωνία για το προσφυγικό

Πολιτικη Σάββατο, 7η Ιουλίου 2018
c3e9dc208e3930b69581d71f61a1932a.jpg

Η συμφωνία των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων στο προσφυγικό προβλέπει μεταξύ άλλων ότι άτομα που θα εντοπίζονται στα σύνορα της Γ

ερμανίας με την Αυστρία και τα οποία έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα επαναπροωθούνται σε αυτές της χώρες.

Προϋπόθεση για την επαναπροώθηση θα είναι είτε διμερή συμφωνία είτε συνεννόηση κατά περίπτωση με αυτά τα κράτη. Οι επαναπροωθήσεις θα πραγματοποιούνται εντός 48 ωρών.

Αυτό το διάστημα τα άτομα θα κρατούνται στις υπάρχουσες δομές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, με άλλα λόγια δεν δημιουργούνται «κέντρα τράνζιτ» όπως θα το ήθελαν τα χριστιανικά κόμματα.

Σε περίπτωση που η επαναπροώθηση σταθεί αδύνατη τότε τα άτομα αυτά θα στέλνονται στην Αυστρία απ' όπου έχουν εισέλθει στη Γερμανία. Προϋπόθεση για αυτό είναι η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τη Βιέννη.

Δυσμενής για την Ελλάδα η συμφωνία

Στο κείμενο στο οποίο συμφώνησαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU, CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοινώνεται επίσης η επίσπευση των διαδικασιών για την επαναπροώθηση ατόμων που εντοπίζονται εντός της γερμανικής επικράτειας και τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Προς το παρόν επιτυγχάνεται μόνο στο 15% αυτών των περιπτώσεων επαναπροώθηση. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός τους η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις γαι την Ελλάδα.

Η προφορική συνεννόηση Μέρκελ-Τσίπρα

Η προφορική συνεννόηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της πρόσφατης Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δέχεται εκείνα τα άτομα που εντοπίζονται στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ελληνικούς υπολογισμούς ο αριθμός τους ανέρχεται μηνιαίως στα 50 με 100. Αντ´ αυτού η Γερμανία δεσμεύεται να δεχθεί σχεδόν 3.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα που έχουν υποβάλλει αίτηση επανένωσης οικογενειών.

Αν τώρα η ελληνική κυβέρνηση κλείσει και μια δεύτερη συμφωνία με την οποία θα υποχρεούται να δεχθεί και εκείνα τα άτομα που εντοπίζονται εντός της Γερμανίας, τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, τότε ο «ισολογισμός» θα είναι σε βάρος της. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπέβαλαν στη Γερμανία 3.337 άτομα αίτηση ασύλου, τα οποία είχαν υποβάλλει ανάλογη αίτηση προηγουμένως στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από τη σύγκριση τον δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EURODAC.

Στοχοποίηση της Ελλάδας

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στην Αυστρία για πρώτες συνομιλίες με τον Έλληνα και Ιταλό ομόλογο του. Πάντως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πρόσφυγές από τη Γερμανία. Αρνητικά στα γερμανικά σχέδια αντέδρασε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Όπως επεσήμανε χθες μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ζεεχόφερ στη Βιέννη δεν πρόκειται να δεχτεί άτομα από τη Γερμανία, τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ορμπαν: Να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα

Ο δε Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν επέλεξε να στοχοποιήσει την Ελλάδα. Σε συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άτομα από τη Γερμανία στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αιτιολογώντας τη στάση του ο κ. Όρμπαν τόνισε πως η Ουγγαρία δεν είναι πρώτη χώρα εισόδου αυτών των ανθρώπων στην ΕΕ: «Σημείο πρώτης εισόδου είναι η Ελλάδα». «Συχνά συμβαίνει να μην καταγράφονται», είπε ο Β. Όρμπαν. Για αυτό το λόγο «θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία».

Πηγή: DW

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ante-geia-ston-karkino.webp
Περίπατος Ζωής 2026: Ένα ''ποτάμi'' αγάπης συγκέντρωσε 102.127,74 €

Ο σύλλογος «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» συγκέντρωσε το ποσό των 102.127,74 ευρώ στον «Περίπατο Ζωής 2026», χρήματα που θα διατεθούν κυρίως για τη στήριξη καρκινοπαθών στα νησιά μας.

deddie-reyma.webp
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου σε όλο το νησί της Κω

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο το νησί της Κω την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

stighmiotipo-othonis-2026-10-16-081325.png
Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Ζηπαρίου

Ζημιές τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Ζηπαρίου προκάλεσαν άγνωστοι τις προηγούμενες ημέρες, καταστρέφοντας παιχνίδια και παιδαγωγικό υλικό

stighmiotipo-othonis-2026-10-16-080233.png
Νέα πτώση οροφής στο Νοσοκομείου Λέρου

Νέα πτώση τμημάτων ψευδοροφής σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχο περιστατικό. Τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ζητούν άμεσο τεχνικό έλεγχο

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
15 °C
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 7:41ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας