«H Τουρκία αναπτύσσει εδώ και 13 χρόνια το ναυτικό της. Τώρα αισθάνεται προφανώς αρκετά ισχυρή. Ο στρατηγικός στόχος ήταν σαφής από την αρχή: Η Τουρκία ήθελε σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Ερντογάν και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, και γιατί όχι σε παγκόσμια δύναμη» γράφει η γερμανική Die Welt και προσθέτει: «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τον στόλο, με τον οποίο η Αγκυρα θέλει να εκπέμψει δύναμη και επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Από το 2015 ένα νέο δόγμα επέμβασης περιγράφει αυτό που ο Ερντογάν αποσκοπεί με την ναυπήγηση ενός πανάκριβου στόλου: Όπως αναφέρεται στο δόγμα αυτό, ο στόλος αποτελεί ένα εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής, κυρίως για το Αιγαίο και για την Κύπρο. Όχι ότι από την Ελλάδα ή την Κύπρο υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία- το δόγμα δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Αλλά η Τουρκία αντιλαμβάνεται δήθεν ως νόμιμο συμφέρον της τη διεκδίκηση γκρίζων ζωνών στα ελληνικά χωρικά ύδατα απέναντι από τις τουρκικές ακτές, όπου πολλά νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπροστά από την Κύπρο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθορίστηκαν το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σ’ αυτήν καθίσταται σαφές ότι τα νησιά του Αιγαίου μπροστά από τις τουρκικές ακτές παραμένουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν το ξεπέρασε ποτέ. Ήδη το 1996 λίγο έλειψε να ξεσπάσει πόλεμος για τα Ίμια. Μόλις τώρα, επειδή ο στόλος της ενισχύεται, η Τουρκία καταγίνεται με το να θεωρεί ότι ανήκει στην επικράτειά της κάθε βράχος που αναδύεται από τη θάλασσα και δεν αναφέρεται ρητά στην Συνθήκη της Λωζάνης» σημειώνει η Die Welt.
«Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι μια τεράστια αύξηση στρατιωτικών επεισοδίων σε αέρα και θάλασσα. Σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας , όπου η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκουν στην κυριαρχία της. Περίπου 2.000 φορές παραβίασαν τουρκικά πολεμικά σκάφη τα ελληνικά χωρικά ύδατα μόνο πέρσι – τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. 3.300 φορές τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αριθμός διπλάσιος από τον προηγούμενο χρόνο» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ο σύλλογος «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» συγκέντρωσε το ποσό των 102.127,74 ευρώ στον «Περίπατο Ζωής 2026», χρήματα που θα διατεθούν κυρίως για τη στήριξη καρκινοπαθών στα νησιά μας.
Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο το νησί της Κω την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
Ζημιές τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Ζηπαρίου προκάλεσαν άγνωστοι τις προηγούμενες ημέρες, καταστρέφοντας παιχνίδια και παιδαγωγικό υλικό
Νέα πτώση τμημάτων ψευδοροφής σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχο περιστατικό. Τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ζητούν άμεσο τεχνικό έλεγχο
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας