Μικρές αλλαγές στο λύκειο, επιστροφή στις δέσμες

Πολιτικη Παρασκευή, 1η Ιουνίου 2018
eff0f2fa501a069c6b6312b7b4dfd20e.jpg

Αλλαγές light στη δομή των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) πέρυσι το καλοκαίρι, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είναι αναγκασμένος να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο μέσα στο καλοκαίρι. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ευάλωτος πολιτικά για το θέμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις 9 Μαΐου 2017 στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι στην εκπαίδευση «η μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι βασικές αλλαγές που προκρίνονται είναι οι εξής δύο:

• Θα διευρυνθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στα οποία οι μαθητές θα εξετάζονται για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Προκρίνεται η εξάωρη διδασκαλία τους την εβδομάδα.

• Οι απόφοιτοι γενικών λυκείων θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν μόνο με το απολυτήριό τους σε κάποιες σχολές, περιορισμένης ζήτησης.

Ωστόσο, κομβικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου το απολυτήριό τους: με εξετάσεις σε τέσσερα πανελλαδικά μαθήματα όπως και σήμερα. Για το απολυτήριο θα μετρούν, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, οι επιδόσεις των μαθητών στα ενδοσχολικά μαθήματα.

Ουσιαστικά, η πρόταση αποτελεί επιστροφή στο μακροβιότερο και πλέον δοκιμασμένο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά: τις δέσμες που καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2020-2021.

Το σχέδιο που προκρίνεται θέτει σε δεύτερο πλάνο κρίσιμα σημεία της πρότασης που είχε παρουσιάσει το ΙΕΠ πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία άλλωστε δέχθηκε ισχυρές βολές ακόμη και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αθλητές

Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου μελετά σχέδια για νέο σύστημα εισαγωγής των αθλητών στα ΑΕΙ. Και αυτό διότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πρόσφατη απόφασή της έκρινε ότι η ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Ωστόσο, καθώς οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή 8 Ιουνίου, εκπνέει ο χρόνος μέσα στον οποίο μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής των διακριθέντων αθλητών. Από την άλλη, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, για φέτος να μην υπάρξουν αλλαγές.

Το σχέδιο για την Πληροφορική

Βασικές γνώσεις για τα ψηφιακά δεδομένα, πληροφορίες και για την ασφάλεια του ψηφιακού κόσμου, αλλά και ικανότητες στην επικοινωνία και τη συνεργατικότητα είναι ορισμένες από τις ψηφιακές δεξιότητες τις οποίες οφείλουν να έχουν οι απόφοιτοι της ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναλύοντας στη Βουλή το σχέδιό του για την πληροφορική και τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ν.Δ., ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι σχεδιάζεται οι μαθητές της Α΄ Λυκείου να μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση γνώσεων σε δεξιότητες πληροφορικής μέσω του κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής. Παράλληλα, στην επαγγελματική εκπαίδευση, όχι μόνο για τον τομέα της πληροφορικής, αλλά και για όλους τους τομείς των ΕΠΑΛ και του μεταλυκειακού έτους μαθητείας, πραγματοποιείται αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε οι απόφοιτοι να είναι καταρτισμένοι στις σύγχρονες εξελίξεις της πληροφορικής και να είναι σε θέση να αξιοποιούν τις ευκαιρίες σε επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πληροφορική.



Καθημερινή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ante-geia-ston-karkino.webp
Περίπατος Ζωής 2026: Ένα ''ποτάμi'' αγάπης συγκέντρωσε 102.127,74 €

Ο σύλλογος «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» συγκέντρωσε το ποσό των 102.127,74 ευρώ στον «Περίπατο Ζωής 2026», χρήματα που θα διατεθούν κυρίως για τη στήριξη καρκινοπαθών στα νησιά μας.

deddie-reyma.webp
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου σε όλο το νησί της Κω

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο το νησί της Κω την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

stighmiotipo-othonis-2026-10-16-081325.png
Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Ζηπαρίου

Ζημιές τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Ζηπαρίου προκάλεσαν άγνωστοι τις προηγούμενες ημέρες, καταστρέφοντας παιχνίδια και παιδαγωγικό υλικό

stighmiotipo-othonis-2026-10-16-080233.png
Νέα πτώση οροφής στο Νοσοκομείου Λέρου

Νέα πτώση τμημάτων ψευδοροφής σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχο περιστατικό. Τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ζητούν άμεσο τεχνικό έλεγχο

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
15 °C
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 8:53ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας