Έχουν διασφαλιστεί τα δικαιώματα του δήμου από το λατομείο στο Γυαλί

Πολιτικη Τρίτη, 23η Ιανουαρίου 2018
09baf1bc2411c10ce5cf743a0b266483.jpg

Αναφορικά με τα λατομεία στο Γυαλί από τον δήμο Νισύρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
“Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 ψηφίστηκε στην Βουλή το Πολυνομοσχέδιο των Ρυθμίσεων για την Εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις. Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 κυκλοφόρησε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως Νόμος του Κράτους με αριθμό 4512. Στον Νόμο αυτό περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τα λατομεία.

Οι επώνυμες Κασσάνδρες που επιζητούν και προβλέπουν το κακό της Νισύρου και την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας μας, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις με ύβρεις, να κατασυκοφαντήσουν την Δημοτική Αρχή και κυρίως τον Δήμαρχο, για την απραξία τους στο θέμα που αφορά την νέα νομοθεσία για τα μεταλλεία εκτιμώντας ότι η εφαρμογή της θα οδηγούσε στην μείωση των εσόδων του Δήμου από το Λατομείο του Γυαλιού. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν. Παρά ταύτα συνεχίζουν την διάδοση ψευδών ειδήσεων για να δηλητηριάσουν αφενός τη Νισύρικη κοινωνία και αφετέρου να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εκτέλεση έργων στο νησί.

Μετά από προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την βοήθεια των Δωδεκανήσιων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλήφθηκε στο νέο νόμο εδάφιο που εξασφαλίζει στον Δήμο Νισύρου τα ποσοστά που έχουν συμφωνηθεί με την εταιρία εξόρυξης της ελαφρόπετρας. Ενώ ο Νόμος είναι ευεργετικός για όλα τα δημοτικά λατομεία της Ελλάδας τα οποία έχουν μικρά ποσοστά επί των πωλήσεων του μεταλλεύματος, για την Νίσυρο θα είχε αρνητικό πρόσημο, επειδή τα ποσοστά που λαμβάνει ο Δήμος από την Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ελαφρόπετρας, ΛΑΒΑ Α.Ε., είναι αρκετά υψηλά. Ταυτόχρονα, με το εδάφιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την διαπραγμάτευση που θα κάνει ο Δήμος με το νέο Λατομείο που έχει έρθει στην κυριότητα του, τον Ιούλιο του 2017, στο Ανατολικό Τμήμα του Γυαλιού.

Το άρθρο 68 του νέου νόμου που φέρει τον τίτλο «Μεταβατικές Διατάξεις», περιλαμβάνει την παράγραφο 20 που αναφέρει τα εξής: «Πάγια ή αναλογικά μισθώματα που έχουν καθορισθεί κατά τρόπο διαφορετικό από τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 45 με απευθείας συμβάσεις μίσθωσης που έχουν συναφθεί πριν την έναρξη εφαρμογής του παρόντος, εξακολουθούν να καταβάλλονται όπως προβλέπεται στις συμβάσεις και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από την 31.12.2025. Δημοτικά λατομεία βιομηχανικών ορυκτών, για τα οποία έχουν καθορισθεί υψηλότερα μισθώματα από τα ανώτατα όρια της παρ. 4 του άρθρου 45, συνεχίζουν να καταβάλλουν τα καθορισθέντα στις συμβάσεις μισθώματα μέχρι τη λήξη και των παρατάσεων αυτών. Για τα ανωτέρω δημοτικά λατομεία βιομηχανικών ορυκτών, σε περίπτωση νέων συμβάσεων, το μίσθωμα καθορίζεται ελεύθερα».

Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αλλάξει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, έχει άριστες σχέσεις με όλες τις υπηρεσίες του κράτους και της περιφέρειας και έχει μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα της Νισύρου με τα έργα που γίνονται στους οικισμούς και με την προβολή της εντός και εκτός Ελλάδας. Ο αγώνας για την νέα Νίσυρο συνεχίζεται και η αλλαγή επιτυγχάνεται βήμα προς βήμα”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-14-102956.webp
Αναβλήθηκαν για αύριο οι Ποδηλατικοί Αγώνες Special Olympics

Για αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου αναβλήθηκε το σημερινό πρόγραμμα των Πανελλήνιων Αγώνων Ποδηλασίας Special Olympics Hellas, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κω

astynomianew.webp
Συνελήφθη στην Κω 80χρονος ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου

Ο 80χρονος προσέγγισε ανήλικη σε δημόσιο χώρο και επιδίωξε συνάντηση μαζί της με παραπλανητικό μέσο την παροχή χρηματικού ποσού, πριν συλληφθεί από αστυνομικούς στο σημείο συνάντησης

stighmiotipo-othonis-2026-10-17-135357.png
Επιστημονική εισήγηση του γιατρού και μέλους του ΔΙΙΚ, κ. Νίκου Στ. Μανούση, στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Ιπποκρατικού Φόρουμ

Στην ομιλία του, ο κ. Μανούσης ανέλυσε πώς η σύγχρονη Μοριακή Βιολογία και η Νευροεπιστήμη έρχονται να επαληθεύσουν την αρχαία διανόηση περί «κράσεως» και αμοιβαίας επίδρασης σώματος και νόου

pxl_20261009_150833236.jpg
Συμμετοχή του ΕΥΔΑΜΟΥ ΚΩ στους 37ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου

Ο Γ.Σ. Εύδαμος Κω συγχαίρει τις αθλήτριές του που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους 37ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου.

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
15 °C
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 4:07ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας