Ο ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΩ
Την ιδέα της σύστασης στην Κω ενός «Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών», που θα τιμά τον Μέγιστο των Ιατρών Ιπποκράτη και θα προβάλλει το έργο του, τη συνέλαβε πρώτος ο φλογερός θαυμαστής της Ιπποκράτειας μεγαλοφυΐας και παλαίμαχος Δωδεκανήσιος αγωνιστής Καθηγητής της Ιατρικής Σκεύος Ζερβός κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας. Την επανέλαβε με πρότασή του στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας ο διακεκριμένος Δωδεκανήσιος ιατρός Βάσος Βέργης και την υιοθέτησε αμέσως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας με έγγραφό του προς την πρώτη Δημαρχία της πόλης Κω κατά τη διάρκεια της Αγγλικής Κατοχής τον Αύγουστο του 1945.
Ο τότε Δήμαρχος Κω Γεώργιος Κουτσουράδης ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Ένωση Κώων της Αθήνας «Ο Ιπποκράτης», δηλώνοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι «ο ημέτερος Δήμος θα προσφέρη το κατάλληλον γήπεδον και ό,τι υλικήν και ηθικήν συνδρομήν, δια την ολοκλήρωσιν του εμπνευσμένου τούτου σχεδίου». Ακολούθησε σχετική επιστολή του Δημάρχου Κω με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1945 προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, η οποία καλούσε τον Πρόεδρο να καταθέσει τον θεμέλιο λίθο, σε χώρο που προφανώς είχε επιλέξει η Δημαρχία.
Ολόκληρο το κείμενο της υπέροχης εκείνης επιστολής, που υπογράφουν τόσο ο Δήμαρχος Γεώργιος Κουτσουράδης όσο και ο Αρχιγραμματέας της Δημαρχίας Νικόλαος Χατζηβασιλείου, βρίσκεται δημοσιευμένο στις σελίδες 619-620 του βιβλίου μου: «Ιστορία της Νήσου Κω. Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεότερη», έκδοση Δήμου Κω 1990 καθώς και στις σελίδες 606-607 της αντίστοιχης αγγλόφωνης έκδοσης του 2015.
Οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές συγκυρίες που ακολούθησαν καθυστέρησαν την ίδρυση του «Διεθνούς Ιατρικού Ινστιτούτου, του ανωτέρου επιστημονικού κέντρου, εξ ου θα εκπέμπωνται ανά την υφήλιον αι ανακοινώσεις των τελευταίων ερευνών της Ιατρικής Επιστήμης», όπως ρητά διαβάζουμε στην επιστολή. Η ιδέα θα λάβει σάρκα και οστά μόλις το 1960 χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Καθηγητή Σπύρου Οικονόμου, ο οποίος συνέστησε με το αριθ. 731/1960 Β. Διάταγμα το Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία: «Διεθνές Ιπποκράτειον Ίδρυμα Κω».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Κω σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Φαρμάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σε ηλικία 67 ετών
Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησε βαριά προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Καλύμνου. Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας για προληπτικούς λόγους
Στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από την Κω πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο στρατόπεδο της Καλύμνου, με τους έξι επιβαίνοντες να εξέρχονται σώοι και καλά στην υγεία τους
Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Πυλί της Κω, καθώς είχαν εναποθέσει σε χώρο της περιοχής διάφορα απορρίμματα δημιουργώντας εστία μόλυνσης
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας