Προς:
1. Ε.Ε.Τ.Α. Α.Ε, Μυλλέρου 73-77
Τ.Κ..: 104 36, Αθήνα
E-mail: [email protected]
2. Υπουργείο Εσωτερικών
3. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
4. Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -Υπόψη Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ
Κοινοποίηση : Μ.Μ.Ε.
Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη τοποθέτηση παιδιών δικαιούχων voucher του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» 2017-2018 σε Βρεφονηπιακούς & Παιδικούς Σταθμούς
Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες ,
Σκοπός της επιστολής μας, είναι να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία και την ανησυχία μας, επειδή δεκάδες χιλιάδες παιδιά που δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία με «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” 2017-2018., μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, όπως προκύπτει μετά την οριστική ανάρτηση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ Α.Ε και να ζητήσουμε την άμεση λύση αυτού του προβλήματος.
Είναι γεγονός, ότι στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για δωρεάν βρεφονηπιακό/ παιδικό σταθμό και ΚΔΑΠ για όλες τις εργαζόμενες ή και άνεργες γυναίκες, ιδιαίτερα για όσες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και τις χαμηλόμισθες, τις αρχηγούς μονογονεϊκής οικογένειας και τις μητέρες παιδιών ΑμεΑ. Η ανάγκη αυτή αποτυπώνεται στις αυξημένες αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος για μια θέση σε αντίστοιχες δομές φύλαξης και φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο δεν αυξήθηκαν αναλόγως και οι προσφερόμενες θέσεις από τις ίδιες τις δομές.
Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), η οποία διαθέτει Παραρτήματα με μέλη σε όλη την Ελλάδα, έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων από γυναίκες που μολονότι είχαν πολύ υψηλά μόρια, είτε λόγω ανεργίας, είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, δεν καταφέρνουν να βρουν θέση σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά ούτε και σε ΚΔΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, επειδή το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων είναι μικρότερο από τον αριθμό των Voucher που έχουν διατεθεί. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις μητέρες με βρέφη ηλικίας 2 μηνών έως 2,5 ετών που ενδιαφέρονται για βρεφονηπιακούς σταθμούς , αφού ως γνωστό υπάρχει τεράστια έλλειψη δομών και προσωπικού σε αυτό τον τομέα. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος, πολλές μητέρες αν και πήραν voucher, δεν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν πουθενά, αφού οι θέσεις αυτές εξαντλούνται γρήγορα ή προ-κρατούνται από τις ίδιες τις δομές για βρέφη ή αδέρφια βρεφών που ήδη φοιτούν εκεί ή σε ορισμένες περιοχές δόθηκαν voucher χωρίς καν να υπάρχουν αντίστοιχες δομές. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και για τις μητέρες που έχουν παιδιά ΑμΕΑ, οι οποίες αδυνατούν να εξασφαλίσουν θέσεις τοποθέτησης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω της έλλειψης δομών Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά με αναπηρία, οι οποίες είναι πραγματικά ελάχιστες σε όλη τη χώρα και λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Ένα άλλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι μητέρες δικαιούχοι voucher, αφορά τη συμπεριφορά πολλών ιδιοκτητών παιδικών σταθμών ανά τη χώρα, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών, δηλώνουν ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί, και προκειμένου να δεχτούν τα παιδιά, ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν έξτρα χρήματα, που ξεπερνούν τα 100 ευρώ μηνιαίως πέρα από το voucher του ΕΣΠΑ για επιπλέον δραστηριότητες (Αγγλικά, μουσικοκινητική Αγωγή κτλ.), οι οποίες για πολλές δομές είναι κριτήριο για την εγγραφή ή όχι ενός παιδιού. Σε ημέρες οικονομικής κρίσης τα 100 ευρώ, για χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη τη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” δεν περισσεύουν, διότι αν περίσσευαν δεν θα είχαν την ανάγκη του προγράμματος εξ’ αρχής.
Εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνταν όταν ίσχυε το μέτρο της «σύζευξης». Καθώς, με τη «σύζευξη», δίνονταν τόσα voucher όσες και οι θέσεις που διέθεταν οι δομές. Αυτό διασφάλιζε μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όπως επίσης και την αναλογία voucher ανά κατηγορία και οι γονείς γνώριζαν αυτομάτως πού είχαν κατοχυρώσει θέση και έκαναν απευθείας εγγραφή εκεί, δίχως ταλαιπωρίες για να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει κάθε χρόνο είναι ότι ενώ πολλοί γονείς πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, βρίσκονται εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού. Η πραγματικότητα των στοιχείων δείχνει ότι το μέσο εισόδημα αυτού που λαμβάνει το Voucher είναι περίπου στις 12.000 με 13.000 ευρώ. Επομένως με βάση τα εισοδηματικά όρια δεν καλύπτεται η πλειοψηφία των αιτήσεων σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάρτηση των Πινάκων της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός δημοτικών δομών (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ) - πανελλαδικά - θα ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες, αν και οι γονείς τους χαρακτηρίστηκαν επισήμως δικαιούχοι «Αξία Τοποθέτησης» (voucher).
Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων γονιών είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που αποτυπώνονται στο δελτίο της ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν υπέβαλαν αίτηση. Γιατί όπως γνωρίζετε, με βάση την αρ. 5122/23-05-2017 Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, προκειμένου μία μητέρα με δύο παιδιά να κάνει αίτηση πρέπει να έχει ένα οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται μέχρι 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. Παράλληλα κόβεται και από το αντίστοιχο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΑΕΔ.
Η Ε.Γ.Ε. ως Γυναικεία Οργάνωση, που αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, από την ίδρυσή της έχει ως πρωταρχικό αίτημα την ίδρυση και λειτουργία επαρκών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και ΚΔΑ για την εξυπηρέτηση εργαζόμενων και άνεργων μητέρων με στόχο την εναρμόνιση οικογενειακής και εργασιακής ζωής και την ισότιμη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της παρατεταμένης κρίσης, της ύφεσης, της κατάρρευσης μισθών, της μεγάλης ανεργίας των νέων γυναικών και της υπογεννητικότητας, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Άλλωστε τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ δείχνουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη των Ελλήνων/Ελληνίδων, που φτωχαίνουν, να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους.
Υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους Υπουργούς και την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και ιδίως στην αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις υποσχέσεις που έδωσε σε συνέντευξη τον περασμένο Απρίλιο στην τηλεόραση, σχετικά με: α) την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων σε περίπτωση αύξησης των αιτήσεων, καθώς όπως είπε: «στην Ελλάδα της φτώχειας αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων από αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας» και β) την αύξηση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού των 175 εκατομμυρίων και από εθνικούς πόρους, αν δεν ικανοποιηθούν όλες οι ωφελούμενες, οι οποίες πρέπει να τύχουν ενίσχυσης βάσει των κριτηρίων του προγράμματος, λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Ζητάμε:
• Την λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος, με δομές Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις.
• Τη δέσμευση επιπλέον εθνικών χρηματικών πόρων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να τοποθετηθούν όλα τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν πάρει Voucher.
• Την επαρκή χρηματοδότηση των δομών φύλαξης και φροντίδας, ώστε να μην πιέζονται οι μητέρες να καλύψουν τις απώλειες πληρώνοντας επιπλέον ποσά.
• Την ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν τέλη Αυγούστου, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών .
• Την ανέγερση νέων βρεφονηπιακών σταθμών, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό,
ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα φύλαξης και φροντίδας των βρεφών 2 μηνών έως 2,5 ετών.
Την αύξηση των δομών Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά με αναπηρία, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Ο στόχος της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι αναγκαίο να επιτευχθεί και στην Ελλάδα, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προς όφελος όχι μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Ας συνεργαστούν λοιπόν γι’ αυτό το σκοπό Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση, χωρίς να γίνεται μετατόπιση ευθυνών από την Κυβέρνηση στους Δήμους για τους αποκλεισμούς παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, γιατί αυτό αποβαίνει εις βάρος των οικογενειών που διεκδικούν μια θέση για τα παιδιά τους.
Για το Π.Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Κωνσταντίνα Πανταζή Μαρία Πλάκα
Η δήλωση του δημοτικού συμβούλου της Δύναμης Αλλαγής.
Με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των ξεχωριστών αγροτικών προϊόντων της Κω, αλλά και την διερεύνηση των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα του νησιού.
Γράφει ο Καΐσερλης Κώστας.
Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.