Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής και ενώ ανέφερε τα σοβαρά βήματα που έχουν γίνει από όλα τα υπουργεία προκάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών (παρίστατο η υφυπουργός κα Κατερίνα Παπανάτσιου) ρωτώντας «Τι έχετε κάνει εσείς για την νησιωτικότητα; Εκθέτετε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».
Ο Ηλίας Καματερός ανέφερε συγκεκριμένα πως
üτο Υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε γιατρούς, έχει κάνει προσλήψεις, έχει ενισχύσει τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία των νησιών,
üτο Υπουργείο Παιδείας ενίσχυσε τα σχολεία και προβλέπει ίδρυση και λειτουργία σχολείων στα νησιά άσχετα με τον αριθμό μαθητών, ενώ έχουν δοθεί κίνητρα στους εκπαιδευτικούς,
üτο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ειδικά προγράμματα ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα και νέων αγροτών στα νησιά,
üτο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ειδικά κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο και ΕΣΠΑ για τα νησιά και ειδικά Αναπτυξιακά προγράμματα για Β και Ν. Αιγαίο, όπως και ενίσχυση από τα τομεακά προγράμματα,
üτο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάνει φοβερές προσπάθειες για συνεργασία με Ευρωπαϊκούς φορείς και ανάδειξη της νησιωτικότητας σε επίπεδο Ευρώπης. Βελτιώνει το ακτοπλοϊκό και προχωρά σε μελέτες για μείωση του κόστους μεταφορών.
«Και σε όλα τα Υπουργεία σε ένα ή σε άλλο βαθμό υλοποιείται η νησιωτικότητα, εκτός από το δικό σας, συνέχισε στην τοποθέτησή του ο Δωδεκανήσιος βουλευτής. Και το λέω αυτό τώρα, γιατί το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, που έχει μόνο θετικά μέτρα, προβλέπονται και σωστά κάποιες εξαιρέσεις από ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. Και αναρωτιέμαι... Δεν χωρούσε εδώ η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ των μόνιμων κατοίκων των πολύ μικρών νησιών κάτω από 300 κατοίκους και μόνο για τα ακίνητα που βρίσκονται σ’ αυτά τα νησιά;»
Ζήτησε τέλος από την υφυπουργό να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς της Δωδεκανήσου για την μεταβίβαση της μεγάλης περιουσίας του Δημοσίου, που προέκυψε από την Ιταλοκρατία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αξιοποίησή της σε όφελος μιας δίκαιης ανάπτυξης (ενώ τώρα καταρρέουν τα κτίρια) σε αντιστάθμισμα της μονόπλευρης ξενοδοχειακής (όχι τουριστικής) ανάπτυξης.
«Εδώ θα έπρεπε να δίνονται οι επιδοτήσεις αντί για νέα ξενοδοχεία σε κορεσμένες περιοχές, που όχι μόνο δεν ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά υπονομεύουν την δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο Ηλίας Καματερός.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου.
Από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου, η Πλατεία Ανταγόρα μετατρέπεται ξανά στο επίκεντρο του αθλητισμού.