Στην πρόθεση του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να καθιερώσει χρηματικό πριμ για όσους πρόσφυγες ή μετανάστες αποφασίζουν να απέχουν από το δικαίωμα άσκησης έφεσης, μετά την απόρριψης της αίτησης ασύλου τους, εστιάζει το Spiegel Online, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΜΟ) έχει εκπονήσει κοινό σχέδιο με την Ελλάδα, το οποίο εστιάζει ιδίως στους πρόσφυγες και μετανάστες των hotspot της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου, της Σάμου και της Κω, που είναι υπερπλήρη. «Εκεί φιλοξενούνται ήδη 8600 άνθρωποι. Στόχος είναι να ανακουφισθεί αισθητά η Ελλάδα στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου.»
Σύμφωνα με τον IMO, oι πρόσφυγες που οικειοθελώς αποφασίζουν να επαναπατριστούν, θα λαμβάνουν «μπόνους ύψους 500 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχώρησής τους. (...) To πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Κομισιόν: τα τρία τέταρτα των κονδυλίων για τα μπόνους επαναπατρισμού προέρχονται από την ΕΕ». Μάλιστα το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 1.500 ευρώ για ειδικές κατηγορίες –γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους.
Εντούτοις, όπως σημειώνει το Spiegel Online, πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές ΜΚΟ δηλώνουν την οργή τους: «Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο σχέδιο να υποστηρίζεται από έναν οργανισμό όπως ο IMO, ο οποίος προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων», αναφέρει ο κ. Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
naftemporiki.gr
Δελτίο τύπου Δήμου Κω.
Δείτε τη σχετική ανακοίνωση!
Η ενίσχυση του εξοπλισμού αποτελεί κομβικό στοιχείο της στρατηγικής του Ομίλου.
Από το Νέο Στάδιο Ανταγόρα έως Aegean View Aqua Resort.