Στην Κω βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να παραστεί σε εκδήλωση που οργανώνει η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατα τη διάρκεια της πολιτικλής εκδήλωσης με πολίτες και εκπροσώπους των Φορέων της Κω, στην αίθουσα του Παραρτήματος Κω του ΕΒΕΔ με θέμα την πορεία της Οικονομίας ,τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τον δρόμο της ανάπτυξης,ο Υπουργός φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ακόμα ο Υπουργός αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεφρουαρίου,ενώ όσον αφορά τις ''κόκκινες γραμμές'' αυτές δεν πρόκειται, να παραβιαστούν παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση.
Αναφορά έκανε και στην προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την Ελλάδα ήδη να κάνει βήματα προόδου και να έχει αλλάξει σελίδα. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στην κυβέρνηση.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κυρίες και κύριοι,
Ζούμε σε μία εποχή στην οποία η έννοια της ομαλότητας και της κανονικότητας έχει εκλείψει και όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ανατρεπτικές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος και των γεωστρατηγικών ισορροπιών. Μέσα σε αυτό το ασταθές και αβέβαιο κλίμα και με την Ευρώπη να δοκιμάζεται σκληρά όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της, η Ελλάδα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της εμφανίζοντας ήδη από το γ’ τρίμηνο 2016 σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και του ΑΕΠ προδικάζοντας, μάλιστα, ισχυρή ανάκαμψη για το 2017.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια η οποία στη διάρκεια της κρίσης (2007-2014) έχασε το 22% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της, κάτι λιγότερο απ όσο έχασε η ελληνική οικονομία συνολικά, αν και με πολύ μικρότερη απώλεια σε θέσεις απασχόλησης (-7%) συγκριτικά με τη χώρα συνολικά (-17%).
Εξέλιξη που σηματοδοτεί τις σημαντικές αντοχές του Νοτίου Αιγαίου στην κρίση λόγω της εξειδίκευσης του στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα στο εμπόριο και τον τουρισμό όπου η Περιφέρεια διαθέτει με 53% το υψηλότερο ποσοστό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στην Ελλάδα.
Η ισχυρή εξάρτηση από τον τουρισμό όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο και οι παραπάνω δύο τομείς δεν θα μπορέσουν να αναστηλώσουν με τρόπο βιώσιμο την τοπική οικονομία, αν στην ανάκαμψη της δεν συμβάλλει ο παραγωγικός τομέας και ειδικότερα η ενέργεια, οι υποδομές και η αγροδιατροφική αλυσίδα.
Όμως, για να επιστρέψουμε στην εθνική οικονομία, η δρομολογημένη ανάκαμψη της δεν ήλθε εξ ουρανού, αλλά σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό επίπεδο.
Με πρώτη, ασφαλώς, την τεράστια δημοσιονομική ελάφρυνση ύψους 20 δις από την μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2015-2017:
θυμίζουμε πως επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα πρωτογενή πλεονάσματα της τριετίας έφθαναν τα 23,8 δις ενώ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιορίστηκαν σε 3,7 δις.
-Δύο χρόνια η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να στηρίξει την κοινωνία και τα οικονομικά – κοινωνικά δικαιώματα των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων. Παρέλαβε μια χώρα με κατεστραμμένο κοινωνικό κράτος, χωρίς παραγωγικό προσανατολισμό, με συρρικνωμένα δημοκρατικά δικαιώματα.
Με ένα κράτος και μια διοίκηση συναλλαγή πολιτικών – οικονομικών συμφερόντων είχε αφήσει το αποτύπωμα της.
Δύο χρόνια μετά διολίσθηση σταμάτησε, με τεράστιο κόπο και κόστος. Στην πορεία αυτή συνεχίζουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα.
-Υπογράψαμε μια συμφωνία με τους δανειστές εν γνώσει μας ότι η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί δικό μας πρόγραμμα. Αλλά και η υποχώρηση είναι μέρος μιας στρατηγικής.
Μας έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να διαχειριστούμε μια χρεωκοπημένη οικονομία, την ίδια στιγμή που κάθε άλλη επιλογή θα ήταν καταδικαστική για τα λαϊκά συμφέροντα και θα οδηγούσε τη χώρα σε οικονομική και προσφυγική ασφυξία και σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση.
-Όμως, όλο αυτό το διάστημα, μαζί με την διαπραγμάτευση και την εφαρμογή της συμφωνίας, υλοποιήθηκε ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, που είχε σαν στόχο την στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων διαθέσιμων εργαλείων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ακριβώς αυτό το παράλληλο πρόγραμμα είναι που συνάντησε την λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου και των ΜΜΕ που ελέγχει.
-Μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, πελατειακής λογικής, ανοχής στην διαφθορά και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η νέα εποχή είναι εδώ.
Το μέλλον αυτής της χώρας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσα από την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, την στήριξη της κοινωνίας.
-Η στόχευσή μας: μια βαθιά αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος (Συνταγματική Αναθεώρηση, Αναβάθμιση Βουλής, Χρηματοδότηση Κομμάτων, κλπ), μια ριζική ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους (έμφαση σε Υγεία, Παιδεία, Εργασία και πρόνοια), ένα νέο παραγωγικό περιβάλλον με έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα, στην καινοτομία, στην περιβαλλοντική προστασία.
Από τις κυβερνητικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις ενδεικτικά αναφέρω μερικές :
Στην Οικονομία
Η Ελλάδα προηγείται στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ΜΟ ΕΕ28.
Στα εργασιακά
Είχαμε την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Στη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική
Στην ανθρωπιστική διαχείριση του Προσφυγικού
Αξίζει να τονιστεί πως οτιδήποτε καταφέραμε το πετύχαμε παρά το γεγονός ότι στις στιγμές της προσφυγικής κρίσης, με εξαίρεση της Γερμανίας και της Σουηδίας, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν σταθήκανε στο ύψος των δεσμεύσεων τους.
Βεβαίως, για την οριστικοποίηση της ανάκαμψης το 2017 προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που στηρίζουν τους τρεις πυλώνες-κλειδιά της στρατηγικής της για την ανάπτυξη, δηλαδή την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύει τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής σύστασης επιχειρήσεων, την επιτυχή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, το βαθμιαίο άνοιγμα στον ανταγωνισμό κλειστών αγορών προϊόντων, και τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη μείωση τους κατά 40 δις έως το 2019.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση προγραμματίζει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ολοκληρώνει το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους των βιώσιμων Επιχειρήσεων, θεσμοθέτησε το Ταμείο Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, και τέλος, υπέγραψε τη σύσταση και ενεργοποιεί άμεσα δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Από τις τρεις τελευταίες πλατφόρμες θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από δημόσιους πόρους και ένα 1 δισ. ακόμα από τη μόχλευση.
Συγχρόνως, οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δις για το 2017. Στα, δε, πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου και μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υποβολής συνολικά περισσότερες από 1.400 επενδυτικές προτάσεις και έχουν υποβληθεί συνολικά 391 επενδυτικά σχέδια.
Θα ήθελα να κλείσω εδώ την ομιλία μου με την εξής παρατήρηση.
Μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση δεν αρκούν για να ορθοποδήσουμε. Χρειάζεται να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη.
Εμπιστοσύνη που εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του Προγράμματος προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός εκάστου και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία.
Αυτό παραμένει σήμερα ένα βασικό ζητούμενο για το πολιτικό μας σύστημα και γενικότερα την ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 21/7/2025 στις 18:00, από τον ΙΝ Αγίου Νικολάου Πυλίου.
Κείμενο του Νίκου Κανταρζή!
''Η επίθεση στον μικρό επιχειρηματία συνεχίζεται ακάθεκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.''
Στο Νέο Κοιμητήριο πόλεως Κω!