Αλλάζει ριζικά από την Άνοιξη ο χάρτης των hotspots στην Ελλάδα- Δημιουργία κέντρου κράτησης στην Κω

Πολιτικη Τετάρτη, 4η Ιανουαρίου 2017
fbcb53a6cf7815585a023b8d2a127535.jpg

Έως την Άνοιξη αναμένεται να έχει μεταβληθεί ριζικά το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επόμενης φάσης είναι η ανασυγκρότηση χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων, η δημιουργία νέων και η ανακατανομή προσφύγων.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στο «Έθνος»:

ΝΗΣΙΑ: Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -στα hotspots Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και σε πρόσθετες δομές φιλοξενίας -στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρει στην ενδοχώρα ευάλωτες ομάδες προσφύγων, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλες κατηγορίες που με βάση τη συμφωνία δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.

Η πολιτική ηγεσία επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας μικρών χώρων κράτησης 100-200 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διαμηνύει ότι αυτοί θα δημιουργηθούν, παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου, σήμερα, Τετάρτη 04 Ιανουαρίου 2017, στην Κω διαμένουν συνολικά 2.208 μετανάστες-πρόσφυγες!!!

Θεσσαλονίκη: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κλείσει οριστικά ο χώρος φιλοξενίας στα πρώην βυρσοδεψεία Καραμανλή στη Σίνδο που σήμερα φιλοξενεί 297 άτομα, ενώ η δομή της FRAKAPOR στην ίδια περιοχή (379 άτομα σήμερα) θα τεθεί σε κατάσταση παύσης. Θα κρατηθεί η δομή «Ηλιάδη» στο Καλοχώρι (390 ατόμων), μόνο για τις ανάγκες πρώτης υποδοχής όσων δεν έχουν έγγραφα. Ο χώρος ΔΙΟΝ στο Δερβένι, που φιλοξενεί 187 πρόσφυγες και μετανάστες, διαμερισματοποιείται και μονιμοποιείται για τη φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών, ενώ η γειτονική ALEXYL (399 άτομα) έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Μόνιμο χαρακτήρα παίρνει και η δομή στα Λαγκαδίκια με την εγκατάσταση οικίσκων, ενώ ως ημιπροσωρινή χαρακτηρίζεται η δομή της SINATEX στο Καβαλάρι (φιλοξενεί 252 άτομα) που έχει διαμερισματοποιηθεί.

Ήπειρος: Περίπου 1.200 πρόσφυγες συνολικά θα φιλοξενούνται στην Ήπειρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο καταυλισμός του Κατσικά εκκενώθηκε και αναβαθμίζεται ώστε να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του μήνα. Στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η νέα δομή στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη». Παραμένουν οι δομές Κόνιτσας και Δολιανών, ενώ ετοιμάζεται πρώην δημοτικός ξενώνας στην παραλίμνια περιοχή. Παραμένει επίσης το πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, που φιλοξενεί 236 πρόσφυγες.

Θεσσαλία: Το νέο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας, το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεά της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοξενεί 480 άτομα, στο σύνολό τους οικογένειες Σύρων, με προοπτική να φτάσουν έως τα 1.400 στην πλήρη ανάπτυξή του. Στα Τρίκαλα, στους χώρους του πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στην είσοδο της πόλης, φιλοξενούνται 259 πρόσφυγες σε 60 οικίσκους, ενώ άλλοι 156 βρίσκονται στον Βόλο, στο πρώην εργοστάσιο Μόζας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
penthos1_fa_new.png
Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Θωμά Χατζηδαυίδ

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 21/7/2025 στις 18:00, από τον ΙΝ Αγίου Νικολάου Πυλίου.

sepe.jpg
ΣΕΠΕ ΚΩ: Επιλεκτική εφαρμογή του Νόμου και στοχοποίηση των επαγγελματιών της Εστίασης στο νησί μας

''Η επίθεση στον μικρό επιχειρηματία συνεχίζεται ακάθεκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.''

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
31 °C
Κυριακή, 20 Ιουλίου 6:45ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency