Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθμερινής», σε κλειστές συσκέψεις και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για την αποσυμφόρηση των νησιών, υπήρξαν εισηγήσεις να παρακαμφθούν σημεία της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες από το Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, η μετακίνηση των αλλοδαπών θα βελτίωνε τις συνθήκες στα hotspots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Ταυτόχρονα, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες πατούσαν το πόδι τους στην ηπειρωτική χώρα, θα γινόταν προσπάθεια να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία μέσω του Εβρου, δυνάμει της διμερούς (και ανενεργής τους τελευταίους μήνες) συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Την προαναφερθείσα πρόταση διατύπωσαν αρχικά Τούρκοι αξιωματούχοι και υιοθέτησαν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο, για κάθε νεοεισερχόμενο αλλοδαπό να υποβάλλονται δύο αιτήματα επανεισδοχής, το ένα βάσει της συμφωνίας του Μαρτίου και το δεύτερο βάσει της διμερούς συνθήκης του 2001. Oσοι μετανάστες δεν επιστρέφουν στην Τουρκία με την πρώτη διαδικασία, θα γίνεται προσπάθεια να επαναπροωθηθούν με τη δεύτερη, μέσω του Εβρου. Τα παραπάνω επρόκειτο να συζητηθούν ατύπως μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στο περιθώριο των επίσημων εγκαινίων του «κέντρου επαφής» στο μεθοριακό πέρασμα Κapitan Andreevo, στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Στην τελετή των εγκαινίων άλλωστε επρόκειτο να δώσουν το «παρών» υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης καθώς επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
''Η επίθεση στον μικρό επιχειρηματία συνεχίζεται ακάθεκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.''
Στο Νέο Κοιμητήριο πόλεως Κω!
Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου