Στο νησί μένουν περίπου 1.000 κάτοικοι, εκ των οποίων 180 μαθητές, ενώ το καλοκαίρι καταγράφηκαν 7.302 αφίξεις τουριστών. Ο δήμος διαθέτει 5 συμβασιούχους καθαριότητας και 2 υδραυλικούς. Επίσης λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με έναν γιατρό, ωστόσο το μοναδικό ασθενοφόρο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, όπως τονίζει η δήμαρχος Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη
Χωρίς υπαλλήλους έχει μείνει ο Δήμος Κάσου, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε ζωτικές λειτουργίες της δημοτικής αρχής.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια μοναδικότητα» σχολιάζει στο «Εθνος» η δήμαρχος του νησιού, Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, που εκφράζει την αγωνία της για τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην τοπική κοινωνία και οικονομία. «Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, φοβάμαι ότι πολλές οικογένειες στο νησί δεν θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα φέτος» προειδοποιεί.
Παρότι στο οργανόγραμμα του δήμου προβλέπονται 22 οργανικές θέσεις, τον τελευταίο έναν μήνα περίπου δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος. «Υπήρχε μία μόνιμη υπάλληλος, που είναι εκτός εργασίας λόγω άδειας εγκυμοσύνης και τώρα ανατροφής τρίτου τέκνου, και μία αποσπασμένη, που απαγορευόταν να ανανεώσει την απόσπασή της για τρίτη φορά» λέει η κυρία Σορώτου-Τσανάκη.
Λύση
Οπου υπάρχει δυνατότητα, οι ανάγκες καλύπτονται από τέσσερις αιρετούς, που φτιάχνουν από το πρωτόκολλο εισερχομένων/εξερχομένων μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν στο «Εθνος» ότι θα γίνει επιτάχυνση των διαδικασιών για την πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού. Η έλλειψη προσωπικού έχει ουσιαστικά παγώσει την έκδοση των ενταλμάτων για την εξόφληση των υποχρεώσεων του δήμου, αλλά και τη λειτουργία του δημοτολογίου και του μητρώου αρρένων. «Μου ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών να τους στείλω αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους. Χωρίς υπάλληλο δεν μπορώ να τους επικαιροποιήσω» λέει η δήμαρχος.
Ομως το μεγαλύτερο εμπόδιο αφορά στην έκδοση των ενταλμάτων, για την κάλυψη των υποχρεώσεων του δήμου, με άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, που συνδέεται στενά με τη δημοτική αρχή.
«Πολλές οικογένειες ζουν από τον δήμο. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, το νησί θα νεκρώσει» σημειώνει. Πρόβλημα εμφανίστηκε όταν χάλασε το απορριμματοφόρο και έπρεπε να σταλεί στην Αθήνα για επισκευή. «Μου ζήτησαν υπογραφή του γραφείου κίνησης. Πού ακριβώς να τη βρω;» διερωτάται η κυρία Σορώτου-Τσανάκη.
Σε πρόσφατη επιστολή της προς την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η δήμαρχος Κάσου αναφέρεται στις επιπτώσεις της μη δυνατότητας έκδοσης ενταλμάτων.
«Για παράδειγμα, πρέπει να πληρωθεί η ΔΕΗ για να εγκατασταθεί ρεύμα στα νέα αντλιοστάσια νερού» αναφέρει στην επιστολή, προσθέτοντας ότι «ούτε στα σχολικά κτίρια μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών μας».
Αγκάθια
Την ίδια ώρα, ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει ανταποδοτικά τέλη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσληφθούν συμβασιούχοι για την καθαριότητα, το δίκτυο ύδρευσης και άλλες λειτουργίες.
Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από τους δημάρχους άλλων νησιών να αποσπάσουν υπαλλήλους στην Κάσο, «εναλλάξ και έστω για περιορισμένο διάστημα», με στόχο να καλύψουν απαραίτητες ανάγκες και να διατηρηθεί ζωντανό το νησί, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Ως κίνητρο προσφέρει δωρεάν φιλοξενία σε όποιον υπάλληλο ανταποκριθεί στο αίτημά της.
Κατερίνα Τζουμερκιώτη-ΕΘΝΟΣ
''Η επίθεση στον μικρό επιχειρηματία συνεχίζεται ακάθεκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.''
Στο Νέο Κοιμητήριο πόλεως Κω!
Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου