"Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος" ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω

Κοινωνια Κυριακή, 20η Νοεμβρίου 2016
331f6579cc5283f4bfc0f81438ff6399.jpg

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, διοργάνωσαν απόψε 19 Νοεμβρίου με επιτυχία, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος.

Ομιλητές ήταν οι :

Δαλαμπίρας Στυλιανός Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στουφή Ελεάνα Δρ. Στοματολόγος, λέκτορας Παν. Harvard, Πρόεδρος της Ε.Ε.Κ.Σ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η πρόληψη στον τομέα της υγείας.Ο πρόεδρος του Οδοντατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Διακογεωργίου, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που έχει ο σύλλογός τους με τον κύριο Παυλίδη και τόνισε τη σημασία της στοματικής υγιεινής.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι ομιλητές,οι οποίοι ως ειδικοί ανέφεραν τα εξής:

Εξήγησαν ότι στόχος των ενημερωτικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμμετέχουν είναι να ενημερωθεί το κοινό ότι υπάρχει και καρκίνος του στόματος. Αναφέρθηκαν στους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου,ποιοι κινδυνεύουν,στη σημασία της πρόληψης και της σωστής διάγνωσης,πώς εμφανίζεται, και στο ρόλο του οδοντίατρου στη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίινου του στόματος.

Όπως σε κάθε νόσημα,είπαν , έτσι και στον καρκίνο, η ασφαλέστερη αντιμετώπισή του είναι η πρόληψη. Παρά το γεγονός ότι η στοματική κοιλότητα είναι προσιτή στην άμεση παρατήρηση και εξέταση και πλήθος ασθενών προσέρχονται στους οδοντίατρους, για διάφορα προβλήματα των δοντιών τους, των ούλων ή των οδοντοστοιχιών τους, η διάγνωση μιας καρκινικής βλάβης του στόματος γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πλέον η βλάβη είναι συχνά σε προχωρημένα στάδια .

Ειδικότερα, για τον καρκίνο του στόματος, ενοχοποιούνται αρκετοί αιτιολογικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια και κακή στοματική υγιεινή. Ο οδοντίατρος μπορεί να ασκήσει, με όλους τους τρόπους αγωγή υγείας και να συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος.

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανίζεται ως:

μια ερυθρά επιφάνεια, κηλίδα ή πετέχεια,
μια διάβρωση ή επιφανειακή έλκωση,
μια λευκή πλάκα,
ένα μικρό ογκίδιο ή βλατίδα και τέλος
με τη μορφή εντοπισμένης περιοδοντίτιδας.

Η αναγνώριση από τον οδοντίατρο των προκαρκινικών βλαβών και των πρώιμων κλινικών σημείων του καρκίνου του στόματος και η σωστή καθοδήγηση του ασθενή συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενή και διατήρηση της ποιότητας της ζωής του. Η πενταετής επιβίωση των ασθενών με έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ανέλθει και στο 80%, Ο καρκίνος του Στόματος, αλλά και γενικότερα της Κεφαλής και Τραχήλου, αποτελεί αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ετησίως, καταγράφονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 500.000 νέα περιστατικά και 200.000 θάνατοι, κυρίως ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία.

Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Με στοιχειά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι δυνατόν να προληφθεί.
Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός HPV.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΆ

Το στόμα είναι ορατή κοιλότητα και μπορεί να εξετασθεί κλινικά εύκολα.

Οι καρκινικές και προκαρκινικές βλάβες αναγνωρίζονται εύκολα, ακόμη και σε αρχικά στάδια.

Υπάρχουν απλά και έγκυρα διαγνωστικά μέσα, για την τελική διάγνωση.

Το κόστος είναι ελάχιστο.

Το κέρδος από την έγκαιρη διάγνωση είναι η μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πιο απλές θεραπείες, με αισθητικά αποτελέσματα, λιγότερο κόστος αποκατάστασης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Όπως,χαρακτηριστικά, είπε στο τέλος της ομιλίας του ο κύριος Δαλαμπίρας Καθηγητής Γναθοχειρουργός, κρατάμε το δώρο της ζωής και σκεφτόμαστε συνέχεια πώς να το διατηρήσουμε όπως πρέπει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
30 °C
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 11:07ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency