Βοήθεια από τους τοπικούς φορείς ζήτησε ο κ. Marco Procaccini ,επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Κω, για τη στήριξη των υπηρεσιών ασύλου στην Κω με προσωπικό, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί.Συγκεκριμένα, ζήτησε να συντάξουν και να συνυπογράψουν επιστολή με την οποία να ζητούν τη βοήθεια των αρμοδίων.
Η συνάντηση με τους φορείς,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, έγινε ύστερα από πρόσκληση του Marco Procaccini στις αρχές Νοεμβρίου, στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Κω.
Η ανεπίσημη συνάντηση έγινε με αφορμή την επιστολή που είχε σταλεί υπογεγραμμένη από 100 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της πόλης Κω ( Κανάρη ) σε όλους τους αρμοδίους.Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις τους με τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε δύο ξενοδοχεία ,τα οποία έχει ενοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία τους.
Στη συνάντηση συμμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων(Επιμελητήριο, ΣΕΠΕ, Ένωση Ξενοδόχων) εκπρόσωπος των επιχειρηματιών που απέστειλαν την επιστολή και εκπρόσωπος του Δήμου Κω.
Ο κ. Marco Procaccini , ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων, ότι ως υπηρεσία συνεργάζονται με τις κρατικές αρχές, ΜΚΟ και άλλους φορείς και οργανώσεις για να διασφαλιστεί η προστασία των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και όλων των ατόμων που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους η διοίκηση των HOT SPOTS
Για το πρόβλημα που ανέκυψε και ανάγκασε τους επιχειρηματίες να διαμαρτυρηθούν εγγράφως είπε τα εξής:
Στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες προσφύγων -μεταναστών ( από τον Ιούνιο μέχρι το Νοέμβριο από 109-88 άτομα) κατανεμημένες ως ακολούθως:
ΑΡΡΩΣΤΟΙ 28%
ΕΓΓΥΟΙ 17%
ΜΗΤΕΡΕΣ 7%
ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ 24%
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 20%
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΡΟΙ 42%
ΙΡΑΚΙΝΟΙ 11%
ΑΦΓΑΝΟΙ 15%
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ 19%
ΚΟΥΡΔΟΙ (ΤΟΥΡΚΙΑ) 4%
ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ 9%
Επίσης, έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία και γι αυτό ζήτησε από τους φορείς, μιας και έληξαν τα συμβόλαια με τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, να προτείνουν άλλους χώρους για τη φιλοξενία των παραπάνω ομάδων.
Ο εκπρόσωπος του Δήμου, στην τοποθέτησή του, πρότεινε να διαμορφωθεί εντός του HOT SPOT στο Πυλί ένας κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθούν οι ευάλωτες ομάδες. Επίσης, πρότεινε η εκπαίδευση των παιδιών να γίνεται εντός του HOT SPOT.
Με τις θέσεις του εκπροσώπου του Δήμου συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων δε διαφώνησαν με τις προτάσειςτου Δήμου, τόνισαν όμως ότι δεν είναι αρμόδιοι για να βρουν χώρο και πρότειναν ότι ο χώρος που θα βρεθεί πρέπει να είναι έξω από τον αστικό ιστό, όχι κοντά σε τουριστικές περιοχές και να γίνει διασπορά ώστε να μη γίνεται η περιοχή που διαμένουν γκέτο.
Από ότι φαίνεται υπάρχει μια θετική εξέλιξη στο αίτημα των επιχειρηματιών(που απέστειλαν την επιστολή διαμαρτυρίας-αγανάκτησης).
Επίσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, παράρτημα Κω, για το ίδιο θέμα και για τη στήριξη των μελών τους, έγινε συνάντηση με τον κυβερνητικό βουλευτή, κ. Ηλία Καματερό και τον Έπαρχο Κω ζητώντας λύση στα σοβαρά προβλήματα των επιχειρηματιών της πόλης.
Τα αποτελέσματα των συναντήσεων σίγουρα θα ανακοινωθούν από τους ιδίους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στα πέντε ελληνικά νησιά που λειτουργούν hotspots, στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, καθώς και στην Κόρινθο όπου λειτουργεί υπηρεσία ασύλου, βρίσκονται 68 Ελληνες και 42 άτομα από την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αποστείλει τουλάχιστον 100 άτομα. Όπως εξηγεί η κ. Μαρία Σταυροπούλου από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, είναι αδύνατον να επισπευσθούν οι διαδικασίες αν δεν έρθει προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 436 περιπτώσεις αιτημάτων ασύλου, ωστόσο οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν «μπορούν περισσότερο».
Η κ. Σταυροπούλου είπε, επίσης, ότι τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγιναν σοβαρά επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου, περίπου 10 άτομα, Δανοί που εργάζονταν στην EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με πρόσφυγες και μετανάστες, έφυγαν από την υπηρεσία. Οι ίδιοι ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους.
Το ίδιο έκανε και πριν λίγες ημέρες το Βέλγιο.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 21/7/2025 στις 18:00, από τον ΙΝ Αγίου Νικολάου Πυλίου.
Κείμενο του Νίκου Κανταρζή!
''Η επίθεση στον μικρό επιχειρηματία συνεχίζεται ακάθεκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.''
Στο Νέο Κοιμητήριο πόλεως Κω!