Βασίλης Χατζηβασιλείου: " Ο Αδ. Κοραής - Ιπποκράτης και Κως"

Κοινωνια Πέμπτη, 10η Νοεμβρίου 2016
443e94c1b5a168e3fa63fa1e114a8c28.jpg

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνογαλλόφωνων Κω «Ιπποκρατική Φλόγα», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚΩ).

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο νομικός-ιστορικός κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου και θέμα του " Ο Αδ. Κοραής - Ιπποκράτης και Κως"

Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρόεδρος το Συλλόγου κ. Θέκλα Πλατανίστα, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, στη συνέχεια παρουσίασε τον κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του. Αξιοσημείωτη αναφορά ότι το έργο που συνέγραψε ο ομιλητής, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ, έχει μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Αναφερόμενη στο θέμα της εκδήλωσης, σημείωσε ότι η ομιλία του κ. Χατζηβασιλείου είναι η ομιλία όπως παρουσιάστηκε στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα του κτιρίου Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Μονπελιέ της Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2015.

Στη συνέχεια ο κ. Φάνης Δημόπουλος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Αδαμάντιου Κοραή λέγοντας ότι ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Επίσης, μίλησε για τους δεσμούς της Κω με το Μονπελιέ της Γαλλίας, και όπως ανέφερε χαραχτηριστικά στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μονπελιέ, όπου γίνεται η ορκωμοσία των τελειοφοίτων της Ιατρικής υπάρχει η προτομή του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, την οποία είχε χαρίσει στο πανεπιστήμιο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης σε ένδειξη σεβασμού στο έργο του μεγάλου πατέρα της ιατρικής επιστήμης. Μια άλλη προτομή του Ιπποκράτη , έχει προσφερθεί, στο πανεπιστήμιο, από το δημαρχείο της Kω. Επίσης,ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη ιατρική σχολή φοίτησαν δυο Κώοι οι αείμνηστοι Πλατανίστας και Θυμανάκης.

Στο τέλος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν οι δεσμοί της Κω με το Μονπελιέ και σημείωσε ότι ως σύλλογος έχουν τις διασυνδέσεις αλλά και τη θέληση να συμβάλλουν σε αυτό.

Οκ Χατζηβασιλείου,ως κεντρικός ομιλητής, με ευθύτητα λόγου, ικανοποίησε τους ακροατές που παρευρίσκονταν στην αίθουσα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον Αδαμάντιο Κοραή, τονίζοντας, ότι με την ομιλία του θέλει να πλέξει το εγκώμιο σε έναν άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε πατριάρχης των ελληνικών γραμμάτων, πρόδρομος της Ευρωπαικής ιδέας, ιατροφιλόσοφος,ο πρώτος νεοέλληνας ιστορικός της ιατρικής , θρησκευτικός στοχαστής, ένας από τους πιο φωτισμένους δασκάλους του Γένους, ένα ακαταμάχητο σύμβολο, μια νηφάλια φωνή, που η προσφορά του στάθηκε τεράστια σε αξία.

Όντας εγκατεστημένος στη Γαλλία ο Κοραής υπήρξε μάρτυρας των γεγονότων του 1789. Μέσα σε αυτό το κλίμα και έχοντας ενστερνιστεί τις ιδέες του Διαφωτισμού θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Η πίστη του ότι η παιδεία φέρνει την ελευθερία τον οδήγησε στην ευρεία έκδοση έργων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με προλεγόμενα. Ο Κοραής ιχνηλατεί και έχει μια σχέση αμφίδρομη με τη Γαλλική και Αρχαία Ελληνική παιδεία. Είναι αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Στη συνέχεια ο νομικός- ιστορικός, τόνισε ότι τον σαγήνεψε ο λατρευτικός δεσμός του με τον πατέρα της ιατρικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.

Ο Κοραής το 1782, πήγε για ιατρικές σπουδές στο Μονπελιέ στη Γαλλία. Το 1787 ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή "Ένας Ιπποκρατικός Γιατρός", στην οποία γίνεται αναφορά στις ηθικές δεσμεύσεις που συνεπάγεται ο πρώτος ιπποκρατικός αφορισμός.

Το 1800, τύπωσε το "Περί Ανέμων, Υδάτων & Τόπων" του Ιπποκράτη, εμπλουτισμένο με δικά του προλεγόμενα. Η έκδοση βραβεύτηκε το 1810 από το Γαλλικό Ινστιτούτο και επανεκδίδεται το 1816. Στη δεύτερη αυτή έκδοση,ο Κοραής αναφέρεται και στην πατρίδα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ την Κω, όπου αναφέρει ότι αν η πατρίδα του η Κως γεννούσε θεούς δίκαια θα μπορούσε να ονομαστεί και ο ίδιος θεός .

Στο έργο αυτό βρήκε ένα πεδίο στο οποίο μπορούσε όσο κανείς άλλος να συνδυάσει την ιατρική επιστήμη που σπούδασε και γνώριζε πολύ καλά και την φιλολογία που αγαπούσε. Την κριτική ικανότητα του Αδ. Κοραή για την αποκατάσταση των έργων του Ιπποκράτη αποδέχθηκαν πολλοί ειδήμονες και σπουδαίοι φιλόλογοι της εποχής, μεταγενέστεροι αλλά και σύγχρονοι, όπως ο Εμίλ Εγκέ ο οποίος τον χαραχτήρισε ως πηγή λογιότητας τόσο άφθονης και σίγουρης και ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης.

Ο πατέρας της Ιατρικής για την αντιμετώπιση των ασθενειών λάμβανε υπόψη του τη φύση, τις κλιματολογικές συνθήκες, τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων, την επίδραση του περιβάλλοντος. Στο σώμα πίστευε ότι ενυπάρχει μια ιδιαίτερη δύναμη, η φύσις. Από αυτή τη δύναμη εξαρτάται η ανάπτυξη, αλλά και η θεραπεία του σώματος. Ο Ιπποκράτης θεωρεί πως ο οργανισμός νοσεί ή θεραπεύεται ως σύνολο.

Κατά την άποψη του Κοραή η δόξα του Ιπποκράτη δεν οφείλεται μόνο στη σοφία, αλλά και στην υποδειγματική αρετή τόσο κατά την άσκηση και διδασκαλία της ιατρικής, όσο και στη ζωή του.

Ο Κοραής συγκρίνει τον Ιπποκράτη με τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο,χαρακτηρίζοντάς τους ως την Αγία Τριάδα των Ελληνικών Γραμμάτων.

Εξομοιώνει το μέγιστο των ιατρών με το Σωκράτη, για τις επιθέσεις τις συκοφαντίες, την εχθρότητα την πολεμική που δέχτηκαν και για τον τρόπο που απέκρουσαν τις συκοφαντίες και οι δύο.

Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις ιατρικέςσχολές εκείνης της εποχήςτης Κω και της Κνίδου, αναφέροντας ως σύγχρονο εφεύρημα την επικαλούμενη ύπαρξη διαφορών των δύο Σχολών.

Κλείνοντας, ο κ Χατζηβασιλείου τόνισε ότι ο Κοραής στόχευε στο ιδανικό , ανύψωσε τον Ιπποκράτη, εξασφαλίζοντας έτσι και ο ίδιος την αθανασία του.

Στην ομιλία παρευρέθησαν : ο Σεβασμιώτατος Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ,ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης, και ακροατές που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία.

Ποιος ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής

1748: Γέννηση στη Σμύρνη,σε οικογένεια εμπόρων με καταγωγή από τη Χίο.

1772: Εγκαθίσταται στο Αμστερνταμ ως εμπορικός αντιπρόσωπος του οικογενειακού οίκου.Διαχειρίζεται το εξαγωγικό εμπόριο μεταξωτών του πατέρα του και ταυτόχρονα σπουδάζει: Γεωμετρία,Λογική,Λατινικά,Γερμανικά.Επαφή με τους ελληνιστές του Αμστερνταμ,αλλά και με ευαγγελικούς χριστιανικούς κύκλους από τους οποίους διδάσκεται την αξία της ανοχής.
1778: Εγκαταλείπει το Αμστερνταμ. Εξι χρόνια νωρίτερα είχε εγκατασταθεί στην πόλη ως ένας Ανατολίτης.Τώρα φεύγει Ευρωπαίος,άνθρωπος του Διαφωτισμού,ντυμένος με τη μόδα της εποχής.
1779: Εγκαθίσταται στη Σμύρνη, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι,με σταθμούς στη Βιέννη όπου επισκέπτεται τον αδελφό του πατέρα του,Μητροπολίτη Βελιγραδίου Σωφρόνιο,στην Τεργέστη και στη Βενετία.Στη Σμύρνη παραμένει τέσσερα χρόνια.
1782: Εγκαθίσταται στο Μονπελιέ και γράφεται στην Ιατρική Σχολή.
1788: Εγκαθίσταται στο Παρίσι,παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης. 1805: Γίνεται γνωστός στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς,τόσο της Δυτικής Ευρώπης όσο και της Ρωσίας και της Μαύρης Θάλασσας. Οι Ζωσιμάδες,έμποροι στη Ρωσία, αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν τηνΕλληνική Βιβλιοθήκητου.
Ως το 1821 εκδίδει,δημοσιεύει, μεταφράζει και συμβάλλει στην ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης.
1833: Πεθαίνει στο Παρίσι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
30 °C
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 11:04ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency