Η Νέα Δημοκρατία, καταθέτει τεκμηριωμένη πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους – Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία (!)
Η Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα και το ιδιωτικό χρέος, κατέθεσε, στο πλαίσιο σχετικής δέσμευσης του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που αφορά στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των κόκκινων δανείων έφτασε το 37%, με ενδεικτικά στοιχεία το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο οφειλών προς το Δημόσιο, που αυξήθηκε από τα 75,2 δισ. ευρώ το 2014 στα 91,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016 και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έφτασαν τα 16,6 δισ. τον Ιούνιο του 2016, από 15,3 το 2014, αποκαλύπτουν την επιτακτική ανάγκη άσκησης ουσιαστικής και σωτήριας πολιτικής.
Με δεδομένη τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για προτεραιότητα στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο την ουσιαστική ανακούφιση των νοικοκυριών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε βιώσιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις,κινούμενες σε τρεις άξονες:
Συγκεκριμένα:
Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά, η Νέα Δημοκρατία προτείνει:
-οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
-οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.
-οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Σχετικά με τους συνεπείς δανειολήπτες, προτείνεται να εμπλουτιστεί ο κώδικας δεοντολογίας, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης του δανείου τους, χωρίς να απαιτείται να καταστούν πρώτα ληξιπρόθεσμοι.
Εισαγωγή κυρώσεων και κινήτρων στις τράπεζες
Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στελέχη και πιστωτικά ιδρύματα θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προτείνεται, η θεσμοθέτηση μίας απλοποιημένης εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών.
Σε αυτή τη βάση, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη, με βάση τις προβλέψεις, που έχουν ήδη γίνει σε ανύποπτο χρόνο, από τις ίδιες τις τράπεζες.
Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας προβλέπεται και διαγραφή χρέους, αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (εξαιρούνται πρόστιμα που αφορούν φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).
Η κύρια οφειλή προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ρυθμίζεται σε δόσεις ανάλογα με την τραπεζική ρύθμιση.
Για μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση, χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του νόμου 4307/2014 (Δένδια).
Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων, να λειτουργήσουν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα, αυτά τα ενδιάμεσα στάδια, έδιναν την ευκαιρία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να επιβραδύνουν μέχρι και 15 χρόνια την πτώχευσή τους εις βάρος των πιστωτών τους. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άλλοι εγκλωβίζονταν σε εταιρίες φαντάσματα χωρίς να έχουν δικαίωμα σε μία 2η ευκαιρία.
Στόχος της παρέμβασης είναι η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών να ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Παράλληλα, η παρέλευση τριετίας από την πτώχευση, να απαλλάσσει τον οφειλέτη από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση, ώστε να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.
Τα οφέλη από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας:
üΕπιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών.
üΠαρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
üΑντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια.
üΤονώνεται η ρευστότητα στην αγορά και διοχετεύεται κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την οικονομία. Όσοι έπεσαν τα χρόνια της κρίσης, να μπορέσουν να σηκωθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου
Εγκαίνια: Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 19:00 – 22:00
Από τις 06:30 έως τις 08:30!