Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού διαπιστώνει ότι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές ιδιαίτερα προς τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως, Καστελόριζο και Αγαθονήσι), έχουν σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων «ειδικών» αποβλήτων (σωσίβια, λέμβοι, κινητήρες, σαμπρέλες, αδιάβροχα, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμός, τσάντες, σακούλες, προσωρινές κατασκευές, συσκευασίες, φάρμακα κ.α.).
Πρόκειται για νησιά που δέχονται μεγάλο αριθμό και ξένων τουριστών πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από συμφωνίες με Τour Operators.
Σύμφωνα με το υπουργείο προς το παρόν, οι μεγαλύτερες ποσότητες των συγκεκριμένων αποβλήτων συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους των νησιών, με κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (πυρκαγιά, οσμές, ρύπανση εδάφους κ.α.) και τη δημόσια υγεία.
Τα συγκεκριμένα «ειδικά» απόβλητα δεν αποτελούσαν μέχρι τώρα αντικείμενο διαχείρισης από τους Δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις διαχείρισής τους, ούτε τις οικονομικές δυνατότητες.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο το υπουργείο μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ανέθεσε το έργο ανάθεσης συμβούλου υποστήριξης για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου.
tornosnews.gr
Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 13 Ιουλίου.
Μείωση γραφειοκρατίας, διαφάνεια και ώθηση στις επενδύσεις
Από τις 07:30 έως τις 08:30!
Η ανακοίνωση του Δήμου Κω.