Αιδεσιμότατε, Σοφιολογιοτατε, Κύριοι Εκπρόσωποι των αρχών του τόπου,
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του ΔΙΙΚΩ
Η σημερινή κορυφαία εκδήλωση του ΔΙΙΚΩ στην οποία συμπεριλαμβάνεται η κοπή της βασιλόπιτας και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση με την διενέργεια αρχαιρεσιών συμπίπτει με την εορτή των τριών επιφανών αγίων θεολόγων προστατών των γραμμάτων. Η σοφία και η δράση τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων.
Ο φωστήρ της εκκλησίας Μέγας Βασίλειος δικαίωσε το απόφθεγμα του Αριστοτέλη ότι «ένας φιλόσοφος πρέπει να αρχίζει με την Ιατρική και ένας γιατρός να τελειώνει με τη φιλοσοφία».
Ο Μέγας Βασίλειος λοιπόν ήταν Ιατροφιλόσοφος και εξακολούθησε να ασχολείται με την Ιατρική σε όλη του ζωή. Με ξεχωριστό ζήλο ίδρυσε στην Καππαδοκία το περίφημο Νοσοκομείο- άσυλο γνωστό ως «Βασιλειάδα» και με την γενναιόδωρη συνεισφορά των πιστών δημιούργησε – εγκαθίδρυσε δίκτυο αναλόγων ιδρυμάτων που θυμίζει αρκετά τον Ιπποκράτη και τα Ασκληπιεία.
Ανέλυε με ιπποκρατικό τρόπο τα νοσήματα και τα ενσωμάτωνε στην χριστιανική διδασκαλία και όπως και ο Ιπποκράτης παρέμεινε ως ο κατ΄ εξοχήν εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής ιατρικής.
Τις αντιλήψεις του τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μίξη η ισονομία η συμμετρία η αρμονία βρίσκονται στη βάση των δογμάτων του Ιπποκράτη.
«Το πικρό και το αλμυρό το γλυκό το ξινό και το άνοστο όταν συνδέονται αρμονικά δεν φαίνονται και δεν βλάπτουν τον άνθρωπο όταν κάποιος όμως διαχειριστεί βλάπτει τον άνθρωπο» έλεγε ο Ιπποκράτης.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για τις συνεχείς άοκνες προσπάθειες του κου Γερουλάνου και του κου Παυλίδη καθώς και όλων των μέλών του ΔΣ για το άψογο κλίμα συνεργασίας , κατανόησης και συνεννόησης.
Να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν στην ανόρθωση του Ιπποκρατείου Μέλαθρου που με το συνεχές ενδιαφέρον τους, υλοποιήθηκε ο στόχος μας.
Η συμβολή του κου Μόσχου επιτίμου Προέδρου συνεχής και αδιάλειπτη. Η συμβολή του κου Χάρ. Κιάρη και των Lions για το Ιπποκρατικό Ιατρείο ήταν σημαντική.
Η διατήρηση του Ιπποκρατικού Κήπου, η δημιουργία μητρώου μελών, το νέο site του Ιδρύματος, η ομόφωνη απόφαση για την τροποποίηση του καταστατικού.
Ακόμη οι εκδηλώσεις στην Αθήνα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΙΙΚΩ στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και οι εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή με θέμα η ιπποκρατικη ιατρικη δια μέσου των αιώνων Που συνεχίστηκε στα Ιωαννινα στη Στοκχόλμη κ το Ολσο έδωσαν το στίγμα των μέρους των δράσεών μας.
Η συνεργασια με τον ΠΙΣ οι εκδηλωσεις στο Μέλαθρο κ το Ασκληπειο με την ορκομωσια αποφοίτων
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα απο το ΔΙΙΚΩ του συμβουλιου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό το άνοιγμα των εγκαταστάσεων στα σχολεια της ΚΩ κ στα στρατευμένα παιδια δείχνουν την αλλαγή στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε
Με τον εμπλουτισμό του ΔΣ με 3 νέα πρόσωπα με εμπειρία και με την συνδρομή των παλαιοτέρων θα προχωρήσουμε αποφασιστικά για την υλοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος.
Προσεχώς ενίσχυση των προοπτικων μας θα προσφέρει η επικοινωνία μας με τους αποδήμους. Η εν λόγω πρωτοβουλία ήδη υλοποιείται από το Δήμο και θα ενισχυθεί με το άνοιγμα του Ιδρύματος σε όλες τις Ιατρικές σχολές του εξωτερικού και όχι μόνο.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω πως το ΔΣ συνεδρίασε συνολικά 39 φορές, τόσο στην ΚΩ όσο και στην Αθήνα, μαζί με τις Γενικές Συνελέυσεις, σε κλίμα άριστης συνεργασίας.
Κλείνοντας την παρέμβαση μου θα ήθελα να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Άξιες αναφοράς είναι οι επίμονες προσπάθειες του αείμνηστου Μητροπολίτου Ναθαναήλ Α’ για το ΔΙΙΚΩ. Υπήρξε παρών έπειτα από πρόσκληση των μελών του ΔΣ , σε συνεδριάσεις του ΔΣ της Ένωσης Κώων μαζί με τους ιατρούς Σταμάτη Μανούση και Γιάννης Χατζηνικολάου. Συμμετείχε σε επισκέψεις και σε συσκέψεις με τον τότε Πρόεδρο Νίκο Οικονόμου, όπως προκύπτει από το βιβλίο των πρακτικών της Ένωσης Κώων, για την αλλαγή του Ιδρύματος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ μαζί με όλους τους τότε Προέδρους και τα μέλη των ΔΣ της παροικίας των Αθηνών.
Τέλος, για την συμπλήρωση των 50 χρόνων από τότε, που χρηματοδοτήθηκε το ΔΙΙΚΩ , αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ι. Ζερβάνος σε επιστολή του,στις 10/10/99
"Με την ιδιότητά μου του ανωτέρου Υπαλλήλου του Υπουργείου Υγείας του οποίου προίστατο κατά το έτος 1966,ο Σταματης Μανουσης παρέχων αφειδώς τις απαιτούμενες πιστώσεις, δια τα ιδρύματα της αρμοδιότητός του και ιδία για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Κω, που η διακαής επιθυμία του ήτο να οικοδομηθεί επί συγχρόνων βάσεων, έχων εξασφαλίσει τα προς το σκοπόν αυτόν απαιτούμενας πιστώσεις
Το ΔΙΙΚΩ επερατώθη τελικώς με τας πιστώσεις που εχορήγησε ο Σταματης Μανουσης Αυτό είναι έργο το οποίο ήρξατο με την χορηγηθείσαν πίστωση του 1.500.000 εκ. δρχ εις τον καθηγητή Οικονόμου, για τη θεμελίωσιν του κτιρίου, και αφού ο Υπουργός μου εζήτησε την γνώμη μου ως αρμόδιο υπάλληλο και προπαντός ως Κώο την καταγωγή και με τον οποίο βραδύτερο επισκεφθήκαμε την Κω εν τη επιθυμία του να επιθεωρήση το Νοσοκομείο, το ΔΙΙΚΩ και τα λοιπά ιδρύματα της αρμοδιότητας του."
Εύχομαι να συνεχίζουν με την προσφορα τους όλο κ περισσότεροι για το καλό του τόπου !Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!
Νίκος Στ Μανουσης
''Aπό 1,57 εκατ. επιβάτες το 2021 σε πάνω από 3 εκατ. το 2024.''
Το πάρτι ξεκινάει στις 18:00!