Ν. Μυλωνάς: Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι στο πρόβλημα οικονομικών της Αυτοδιοίκησης: φωνές αντί πολιτικής

Πολιτικη Τετάρτη, 2η Δεκεμβρίου 2015
111a7e4aea7366c07cd605248b0a8f58.jpg

Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι στο πρόβλημα οικονομικών της Αυτοδιοίκησης: φωνές αντί πολιτικής

---Μετά την σύνοδο των Περιφερειαρχών (ΠΕΔΕ), χθες η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων (ΚΕΔΕ) για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επαναλαμβάνει τις γνωστές πολιτικές ‘’κορώνες’’ : ‘’Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού’’! ‘’Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού’’! ‘’Το 8,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διεκδικούν οι δήμοι’’! ‘’Τα υπεσχημένα’’! ‘’Τα παρακρατηθέντα από το κράτος’’ κλπ.

Τα διαβάζουμε και σκεφτόμαστε: ‘’μα καλά ΠΕΔΕ και ΚΕΔΕ δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την κατάσταση της χώρας ή μας δουλεύουν;’’

Το μοτίβο είναι: το κράτος που κλέβει, που καταδυναστεύει, που καταπιέζει την αυτοδιοίκηση κλπ. Άρα το κράτος φταίει για την οικονομική αθλιότητα της αυτοδιοίκησης! ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ! Καμία αναφορά στην άθλια κατάσταση της Ελλάδας. ΑΠΛΑ: Φταίει η κυβέρνηση!

Εν τάξει καταλαβαίνουμε το πολιτικό παιγνίδι της φθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά επειδή αυτό παίζεται χυδαία για πολλά χρόνια, αποδείχτηκε ΥΠΕΚΦΥΓΗ που ευθύνεται για το που είμαστε. Δεν θέλουμε, ούτε μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την νέο-μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απλά επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησηςείναι αλλού.

--- ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Οι οικονομικοί πόροι του Δήμου μας με βάση την προέλευσή τους, ταξινομούνται σε 4 κατηγορίες :

1. Ίδια έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα, εισφορές (τοπικό φορολογικό σύστημα)

2. Ίδια έσοδα από αξιοποίηση τοπικών πόρων (πχ δημοτική περιουσία)

3. Επιχορηγήσεις, γενικές και ειδικές, από την κεντρική, την περιφερειακή διοίκηση και από την Ε.Ε.

4. Δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα, αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων (πχ ΣΔΙΤ)

Το 2 αποδίδει μέχρι στιγμής ελάχιστα (650.000 ευρώ αναμένονταν το 2015), το 3 δεν εξαρτάται από εμάς (30 εκ το 2014, 21 εκ το 2015 μειώνεται στα 15 το 2016 ) και το 4 δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει ούτε και το 2016. Άρα μένει το σκέλος 1 που αφορά τα ίδια έσοδα δηλ. την τοπική δημοτική φορολογία. Αυτό που γίνεται στην Κω γίνεται παντού. Αρά θα άξιζε η έκτακτη σύνοδος αν επρόκειτο να αναζητηθούν νέες πολιτικές για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Καλός άξονας θα ήταν να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Ο επισυναπτόμενος πίνακας είναι πολύ κατατοπιστικός. (Για όσους ενδιαφέρονται στο διαδίκτυο μπορούν να βρουν πάρα πολλά στοιχεία και μελέτες).

Τοπικοί πόροι της αυτοδιοίκησης στα κράτη μέλη της ΕΕ

Ακίνητης περιουσίαςΕισοδήματοςΕπιτηδεύματοςΒ΄ ΚατοικίαςΣκύλωνΔιασκέδασηΑυτοκίνηταΑπόβληταΗλεκτρική ενέργειαΜεταφορέςΔιαφήμισηΚατάληψη δημόσιων χώρωνΜεταβίβαση ακινήτωνΤυχερών παιγνίωνΠαρεπιδημούντωνΑγορέςΤράπεζεςΥπεραξίας ακινήτων
ΑυστρίαÖÖÖÖÖ
ΒέλγιοÖÖÖ
ΔανίαÖÖ
ΦιλανδίαÖÖÖ
ΓαλλίαÖÖÖÖÖ
ΓερμανίαÖÖ
ΙταλίαÖÖÖÖÖÖ
ΙρλανδίαÖÖ
ΛουξεμβούργοÖÖÖÖÖÖ
ΟλλανδίαÖÖÖ
ΠορτογαλίαÖÖÖÖÖ
ΙσπανίαÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
ΣουηδίαÖ
Μ. ΒρετανίαÖ

Ο φόρος στην Ακίνητη Περιουσία (ο ΦΑΠ) είναι ο πιο διαδεδομένος. Ακολουθεί ο φόρος Εισοδήματος και ο φόρος επί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή φόρος επιτηδεύματος. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι οι πρόσθετοι φόροι. Για παράδειγμα ο φόρος δεύτερης κατοικίας που εφαρμόζουν πολλές Τ.Α (Λουξεμβούργο, Αυστρία) θα έδινε λύσεις στις τουριστική περιοχή μας και θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον ΦΑΠ όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Παρατηρείστε την ποικιλία εσόδων των Ισπανικών (13 τομείς) και Ιταλικών ανταγωνιστικών τουριστικών κρατών (6 τομείς)! Η ιδέα για φόρο στην κινητή τηλεφωνία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσγείωση. Χρήματα υπάρχουν και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι εύκολα όπως χθες αλλά υπάρχουν! Λείπει η πολιτική βούληση από την ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουμε αυτά που ισχύουν στην ΕΕ. Η αντιμετώπιση της απώλειας του ΔΗΦΟΔΩ μέσω τοπικού φόρου από την δημοτική αρχή της Κω είναι ένας νεωτερισμός και μια πολύ σωστή προσπάθεια. Η ηγεσία ΠΕΔΕ και ΚΕΔΕ γαλουχημένη στον κομματισμό, τον παραγοντισμό, στις πελατειακές σχέσεις, στον κρατισμό και στην εκδούλευση της κοινωνίας δεν παραδειγματίζεται ούτε από την πρακτική της καπιταλιστικής Ευρώπης, διεκδικώντας την διαχείριση του ΕΝΦΙΑ και νέους πόρους από την επιχειρηματική δραστηριότητα!

Κρίμα τα έξοδα και ο χαμένος χρόνος για συνέδρια και συνόδους για να …ξεδοντιάσουμε την …χωρίς δόντια κυβέρνηση Τσίπρα!

Ν. Μυλωνάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-20-094600.png
Λούης Χατζηάμαλλος: Ας μην ποινικοποιήσουμε τα πάντα

Τις ανησυχίες του για την παρέμβαση σχετικά με το μοίρασμα φυλλαδίων από την ΚΝΕ έξω από το Γυμνάσιο Κω εκφράζει ο Λούης Χατζηάμαλλος, ζητώντας να μην ποινικοποιούνται οι απόψεις

stighmiotipo-othonis-2026-10-20-093726.png
Ένας από τους κορυφαίους kickboxers του πλανήτη βρέθηκε στην Κω – Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Chingiz Allazov στο νησί μας!

Στην Κω βρέθηκε ένας από τους κορυφαίους αθλητές του παγκόσμιου kickboxing, ο Chingiz Allazov, στο πλαίσιο προπονητικής συνάντησης που διοργάνωσε η σχολή πολεμικών τεχνών PMA Kos του Νίκου Παπανικολάου

stighmiotipo-othonis-2026-10-20-085304.png
ΚΚΕ Κω - Οργάνωση Βάσης ΚΝΕ Κω: Αντικομμουνιστικό παραλήρημα της Κ. Σβυνου

Για συκοφάντηση του αγώνα των εκπαιδευτικών και των μαθητών κατηγορούν την εντεταλμένη συντονίστρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κ. Σβύνου οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κω

deh.jpg
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη στο νησί της Κω - Δείτε τις περιοχές

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθούν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη σε συγκεκριμένες περιοχές στο νησί της Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας