Ν. Μυλωνάς: Γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα 2015Β!

Πολιτικη Τρίτη, 22η Σεπτεμβρίου 2015
Ν. Μυλωνάς: Γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα 2015Β!

Γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα 2015Β!

Α. Το αποτέλεσμα των εκλογών 2015Β είναι θρίαμβος του κ. Τσίπρα και Σύριζα. Μετά από όσα έγιναν: αποτυχία της προηγούμενης πολιτικής τους (ΧΡΕΟΣ-Νεα επωφελής συμφωνία με δανειστές), αναστροφή και η υπογραφή ενός σκληρού 3-ετους μνημονίου, capitalcontrol, δημοψήφισμα και μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, την εσωκομματική διάσπαση και η διάλυση των οργανώσεων του, ο κακός χειρισμός του μεταναστευτικού και η απουσία εσωτερικών διαχειριστικών βημάτων, και εν τέλει αλλαγή πολιτικής πρότασης και φυσιογνωμίας του, οι απώλειες του σε ποσοστά ασήμαντες, επιτρέποντας του να συνεχίσει με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα. Σημαντικές όμως είναι οι απώλειες σε ψήφους (μείωση 10% στην Δωδεκάνησο που από 34259 ψήφους τον Γενάρη τώρα σε 30.630-απώλεια 4000, ειδικά στην Κω από 6779 και 38,87% στο 5628 και 36,055). Είναι αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ η αποχή και η απομάκρυνση των πολιτών από το κίνημα και την πολιτική. Η πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι μόνο εν μέρει ανοικτό ζήτημα. Στο εξωτερικό μέτωπο, στο χρέος, την οικονομική πολιτική και την εξωτερική πολιτική θα ακολουθησει τις οδηγίες της Ε.Ε. Η ελπίδα περιορίζεται στο εσωτερικό μέτωπο. Θα φέρει πολιτική σταθερότητα, εκσυγχρονισμό του κράτους και κοινωνική δικαιοσύνη; Το εσωτερικό μέτωπο με το εξωτερικό είναι στενά συνυφασμένα αφού ο νεοφιλελευθερισμός του μνημονίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Παρ όλα αυτά, πάντα υπάρχουν πεδία άσκησης αλλαγών και νεωτερισμών και ο Ελληνικός Λαός βιώνοντας μια τεράστια καταβαράθρωση έχει περιορίσει τις απαιτήσεις στο ‘’μη χείρον’’. Σε αυτή την Λαϊκή παραδοχή στηρίχτηκε η εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ (όχι σε κίνημα Αλλαγής) και αυτό θέτει αρνητικά όρια στην κυβερνητική πολιτική του.

Β. Είναι παράξενο που η Νέα Δημοκρατία έχασε σε ποσοστό και σε ψήφους στην Δωδεκάνησο και από 32,26% και 33259 ψήφους τον Γενάρη έπεσε στο 28,11% και 24944, με απώλεια 8200 ψήφων! ΕΙΔΙΚΆ ΣΤΗΝ Κω από 4867 και 27,88% στο 3993 και 25,57%), την στιγμή που οι υποψήφιοι της περίμεναν ότι θα είναι πρώτο κόμμα! Στην ίδια μοίρα είναι και το ΠΑΣΟΚ (που από 8014 ψήφους και 7,78% τον Γενάρη, λαμβάνοντας υπ όψιν τις 2341 ψήφους και 2,27% του Γ. Παπανδρέου, βρέθηκε στους 8428 ψήφους και 9,50%, απώλεια 2000). Η μοναδική εξήγηση είναι ότι οι μικρομεσαίοι που αποτελούν την μεγάλη μάζα ψηφοφόρων στα Δωδεκάνησα, έχοντας βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση από την 5-ετη πολιτική της υπερφορολόγησης και το έλεγχο της αγοράς από μεγαθήρια τουρισμού και εμπορίου, έχουν διορύξει τις σχέσεις τους με αυτά τα κόμματα και στράφηκαν προς τον Σύριζα, πάρα τις διαψεύσεις της 7-μηνης περιόδου, ως την μόνη δυνατή και κάπως φιλική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα των μικρομεσαίων στην περιοχή μας αυτή την περίοδο. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ όψιν οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας (Δήμοι, Περιφέρεια) που ανήκουν στον χώρο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που στάθηκαν αρνητικά και απορριπτικά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της. Χρειάζεται να υπηρετηθεί η λογική της θεσμικής συνεργασίας και να υπάρξει αποτέλεσμα ή …ώριμη απόρριψη.

Γ. Η φίλο-ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα 2 κόμματα που κέρδισαν σε ποσοστά και αριθμούς ψήφων. Από 5697 ψηφοφόρους και 5,53% πέρασε στους 7.179 και 8,09%. Η εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και η αντιμνημονιακη ρητορεία του είχαν σαν αποτέλεσμα να κερδηθούν 1500 νέοι ψηφοφόροι (στην Κω από 1025 και 5,87% ανέβηκε σε 1485 και 10,15% όπου εκτός των άλλων και η ασυνεννοησία, η απουσία συντονισμού και οι κακοί χειρισμοί του μεταναστευτικού από την πλευρά των τοπικών αρχών έχουν την συμμετοχή τους). Η πολιτική αντιμετώπιση της ΧΑ απαιτεί σε τοπικό επίπεδο την στροφή στην πολιτική για το μεταναστευτικό και ανάδειξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και της αριστερής αντιμνημονιακης πολιτικής (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ).

Δ.οι μεσαίοι χώροι ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ σημείωσαν πτώση τόσο σε αριθμό ψηφοφόρων όσο και ποσοστών και τους φέρνει στα όρια επιβίωσης 3% στα νησιά μας, χωρίς να υπάρχει εύφορο έδαφος για την πολιτική και κοινωνική τους παρέμβαση.

Ε.το ιστορικό ΚΚΕ είχε μείωση από 3436 ψήφους και 3,34% τον Γενάρη σε 3036 και 3,40% (στην Κω από 629 ψήφους στους 551) και πρέπει να δει σοβαρά το θέμα των συμμαχιών και της πολιτικής του γιατί δεν είναι λογικό να υπάρχει μια τέτοια πολιτική κατάσταση, τα μέλη του να προσπαθούν και να μην βρίσκει λαϊκή εκλογική απήχηση.

Στ. η Λαϊκή Ενότηταδεν είχε χρόνο για να κινηθεί, έδειξε να θέλει να προτείνει την χαμένη ψυχή του γνήσιου ΣΥΡΙΖΑ, αυτο-εγκλωβίστηκε στα στενά κομματικά όρια αντί να κινηθεί στην λογική μετώπου για την σωτηρία και την αλλαγή και συνθλίφτηκε από τον εκλογικισμό του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος και του νέου Σύριζα: ’’εκλέγουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση’’. Ο νέος Σύριζα έχει αφήσει ένα πολιτικό κενό που δύσκολα μεν αλλά υποχρεωτικά θα καλυφτεί μέσω των κοινωνικών αγώνων που έπονται.

Ν Μυλωνάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
24 °C
Τετάρτη, 9 Ιουλίου 5:38ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency