Έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των Ρομά σε Κω & Ροδο στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου

Πολιτικη Πέμπτη, 2η Απριλίου 2015
Έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των Ρομά σε Κω & Ροδο στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου

Έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2015, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των Ροµά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τις τοπικές κοινωνίες στην Ρόδο και την Κω.

Στη σχετική εισήγηση, την οποία ανέπτυξαν ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ένα εξειδικευμένο στέλεχος της Ομάδας Υποστήριξης Δράσεων Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού της ΜΟΔ, δόθηκε έμφαση στον κίνδυνο απώλειας πόρων από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 στην περίπτωση που δεν εκπληρωθεί η προϋπόθεση που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρχει Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Πολιτικής και Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ροµά.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης άρχισε τον Ιούλιο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 οπότε ακολούθησε ευρεία διαβούλευση προκειμένου να λάβει την τελική του μορφή.

Με το Σχέδιο επιδιώκεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του πληθυσμού Ροµά και η διατύπωση στρατηγικής που αφορά :

  • στην εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν»
  • στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος κοινωνικής παρέµβασης (στους τοµείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας)
  • στην ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης.

Στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου ∆ράσης για την ένταξη των Ρομά είναι:

α. Να διαμορφωθούν συνθήκες µόνιµης στέγασης των Ροµά με επιδότηση του ενοικίου,

β. Να ρυθµιστούνπροβλήµατα σύνδεσης των καταυλισμών µε δίκτυα κοινής ωφέλειας, δηλαδή µε τα δίκτυα νερού, ηλεκτρισµού και αποχέτευσης.

γ. Να δηµιουργηθούν σε οικισµούς ή/και καταυλισµούςυποδοµές για µετακινούµενεςοµάδεςπληθυσµού.

δ. Να εξασφαλιστεί η συµµετοχή των ανήλικων Ροµά στην εκπαίδευση και να προωθηθεί η καταπολέµηση του αναλφαβητισµού των ενηλίκων.

ε. Να παρέχονται αδιαλείπτως υπηρεσίες υγείας και ανάλογη ενηµέρωση για την πρόληψη νοσηµάτων και κινδύνων για τη δηµόσια υγεία.

στ. Να επιδιωχθεί η αποτροπή παράνοµων και επιβλαβών για όλους δραστηριοτήτων βιοπορισµού, µέσω της προσφοράς εναλλακτικών πόρων διαβίωσης.

ζ. Να επιδιωχθεί η «κοινωνική τους ενσωµάτωση» µέσω της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο της «ανοικτής πρόσβασης» σε εργασίες µέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, προγραµµάτων κοινωφελούς εργασίας των ∆ήµων αναφοράς κλπ.

η. Να προταχθεί η δηµόσια διαβούλευση για τη µετακίνηση των Ροµά, όπου απαιτείται, και η µετεγκατάσταση των καταυλισµών σε οικισµούς και περιοχές µετεγκατάστασης µε κατάλληλες υποδοµές, οι οποίες εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Μέσω του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση μέρους του Σχεδίου Δράσης με προϋπολογισμό 2 εκ ευρώ και με κύριους φορείς υλοποίησης τους Δήμους Ρόδου και Κω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-20-195458.png
Κως: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό με αφορμή την επίσκεψη Πλεύρη

Οι κάτοικοι του Πυλίου απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γήπεδο μπάσκετ Ζηπαρίου, την ώρα των εγκαινίων του νέου θόλου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ieromnimon-giorgos.webp
Γεώργιος Φ. Ιερομνήμων: Η έκρυθμη κατάσταση της Γαλλίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημιουργεί έντονους προβληματισμούς

Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία και οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, καθώς η διαχείριση της κατάστασης δεν μπορεί να περιορίζεται αποκλειστικά στην αστυνομική παρέμβαση, σημειώνει ο Γεώργιος Φ. Ιερομνήμων.

nd-kw.webp
Νέα Δημοκρατία Κω: Άλλο η πολιτική ιδιότητα και άλλο η άποψη ενός γονέα!

Για υποκρισία κάνει λόγο η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην Κω, τονίζοντας πως μια προσωπική τοποθέτηση μητέρας δεν μπορεί να βαφτίζεται κυβερνητική παρέμβαση

xlk_5270.jpg
Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των αλιέων προτείνει ο Μάνος Κόνσολας

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας προτείνει μια νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των Ελλήνων αλιέων και της αλιευτικής δραστηριότητας

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
19 °C
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2:31ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας