ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Πλεύρης - Νικηταράς ετοιμάζονται για μπάσκετ. Μόνο που το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των κατοίκων...

ΚΚΕ Κω:Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «όσο βαστάει η τσέπη του καθενός''.

Πολιτικη Δευτέρα, 6η Οκτωβρίου 2014
ΚΚΕ Κω:Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «όσο βαστάει η τσέπη του καθενός''.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
«όσο βαστάει η τσέπη του καθενός

Αναμενόμενα από τις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές πολιτικές, αλλά σοκάρουν τα στοιχεία από τα συμπεράσματα Πανελλαδικής Έρευνας για την Υγεία που παρουσιάστηκε στο 13ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο:
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το ποσοστό εκείνων που αναζήτησαν το καταφύγιο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης αυξήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια, από 23,8% σε 38,7%.
Ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κάλυψη, το τελευταίο εξάμηνο, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους κατά μέσο όρο 265,15 ευρώ για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά στα φάρμακα, ενώ ακολουθούν οι επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) και οι εργαστηριακές εξετάσεις.Τέσσερις στους δέκα έχουν μειώσει τη χρήση των υπηρεσιών Υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη σε σχέση με την περίοδο πριν από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.
Σύμφωνα με την έρευνα, από εκείνους που μείωσαν τη χρήση υπηρεσιών για ΠΦΥ, το 45% το έκανε λόγω μεγάλου χρόνου αναμονής και το 33% λόγω αδυναμίας πληρωμής. Όμως, όταν τα στοιχεία αναφέρονται σ' εκείνους που δε χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ΠΦΥ, αν και είχαν πρόβλημα υγείας, τότε η αδυναμία πληρωμής εκφράζεται με ποσοστό 45%.
Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, αποκάλυψε ότι οι καρδιοπαθείς κόβουν την αγωγή τους λόγω της υψηλής συμμετοχής που πληρώνουν από την τσέπη τους. Στα χρόνια της κρίσης, το 12,9% των ασθενών αδυνατεί πια να αγοράσει τα φάρμακά του, το 44,6% δηλώνει ότι το κόστος είναι μεγάλο, ενώ ποσοστό 8% χαρακτηρίζει τη φαρμακευτική δαπάνη δυσβάστακτη.
Όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα συνονθύλευμα σημείων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, που αποτελείται από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα. Η ΠΦΥ δε χτίζεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα και ταυτόχρονα το «κόστος» πρέπει να φύγει από το κεφάλαιο και το κράτος του.
Ανοίγει νέος δρόμος κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες, που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα υγείας του λαού και την ανάγκη για πρόληψη.
Χωρίς ουσιαστική υγειονομική φροντίδα παραμένουν οι ανασφάλιστοι, με ένα «μίνιμουμ» παροχών επιπέδου φτωχοκομείου, πέραν του οποίου οι υπηρεσίες Υγείας αποτελούν «ατομική υπόθεση» του καθενός, στο βαθμό που βαστάει η τσέπη του. Στο ίδιο πλαίσιο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, ρόλο παίζουν τόσο η Τοπική Διοίκηση όσο και οι «φιλάνθρωπες» οργανώσεις με αντίστοιχα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και όχι αντιμετώπισης των συνεπειών δραματικής υποβάθμισης της ΠΦΥ για όλο το λαό.
Οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία είναι ώρα να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και αντίστοιχα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη και τη σύνδεση με το χώρο δουλειάς και κατοικίας, το σχολείο, την οικογένεια, με βάση της το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) που συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες υποδομές, όλες τις ιατρικές και άλλες ειδικότητες.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΩ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
0e21703e-4079816.jpg
Η απάντηση του Γιώργου Πατούλη στο δημοσιεύμα του Νίκου Μυλωνά

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, απαντά σε δημοσίευμα για την παρουσία του στην Ιπποκρατική Εβδομάδα στην Κω, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες και επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του

stighmiotipo-othonis-2026-10-21-125309.png
Nομαρχιακή Eπιτροπή Bορείων Δωδεκανήσων ΠΑΣΟΚ: «Η Δημοκρατία δεν φοβάται την ενημέρωση και την ειρηνική διαμαρτυρία»

Με αφορμή τη συζήτηση στην Κω για τη διανομή φυλλαδίων της ΚΝΕ έξω από σχολείο, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως η ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα

enwsh-ksenodoxwn-kw.webp
Ένωση Ξενοδόχων Κω: Διαμαρτυρία για την παράνομη εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε προαύλιους χώρους ξενοδοχείων

Την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Κω για το συνεχιζόμενο φαινόμενο εγκατάλειψης αδέσποτων ζώων στους προαύλιους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού

agios-artemios-kos-2.jpg
Εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η «Ημέρα της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

Με δοξολογίες σε ιερούς ναούς στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κυκλάδων, Α’ και Β’ Δωδεκανήσου εορτάστηκε η «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
26 °C
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2:45ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας