ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Πλεύρης - Νικηταράς ετοιμάζονται για μπάσκετ. Μόνο που το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των κατοίκων...

Μικρό οδοιπορικό στην Τουρκική γη Ιωνίας και Αιολίας.

Πολιτικη Παρασκευή, 7η Μαρτίου 2014
Μικρό οδοιπορικό στην Τουρκική γη Ιωνίας και Αιολίας.
Μικρό οδοιπορικό στην Τουρκική γη Ιωνίας και Αιολίας
---Είναι φυσικό να μας ενδιαφέρει η ζωή και οι πολιτικές εξελίξεις στην γειτονιά μας. Βρεθήκαμε στην Σμύρνη την πρωτεύουσα της Ιωνίας και επισκεφτήκαμε πόλεις και χωριά από τις ‘’χαμένες πατρίδες’’ της Ιωνίας και Αιολίας με αφορμή εκδρομή του Συλλόγου Μουσουλμάνων της Κω.
--- Μια τουριστική επίσκεψη λίγων ημερών σε ένα τόπο μόνο μια γενική ιδέα, μια γεύση, ένα άρωμα, μια άποψη παίρνουμε από την ζωή, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του. Ξέρουμε ότι η γειτονική χώρα περνά μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης και ότι ο τουρισμός της έχει κάνει τεράστια βήματα. Η Σμύρνη το 1960 ήταν μια πόλη με 350.000 κατοίκους και σήμερα αγγίζει τα 6 εκατομμύρια! Όλες οι πόλεις των παραλίων έχουν γιγαντωθεί σε πληθυσμό, έχουν επεκταθεί οικιστικά και έχει αλλάξει η κοινωνική τους σύνθεση. Ο τουρισμός παίζει σημαντικό οικονομικό ρόλο και όπου πήγαμε συναντήσαμε Ευρωπαίους και Ασιάτες. Έχουν αξιοποιήσει τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο της Ιωνικής και της Αιολικής Γης. Έχουν κάνει σημαντική αξιοποίηση των Βυζαντινών, Χριστιανικών μνημείων. Έχουν καταφέρει την αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών.
1.Στο Μοσχονήσι του Αιβαλιού, βλέπουμε δίπλα τις φωτογραφίες του ναού του Αγίου Νικολάου πριν το 2010 και σήμερα με την πλήρη αναστήλωση του ημιερειπωμένου ναού από την αρχαιολογική υπηρεσία και την μετατροπή του σε σύγχρονο μουσειακό χώρο. Στα Αλάτσατα της χερσονήσου της Ερυθραίας Σμύρνης ο ναός της Κάτω Παναγιάς αναστηλώθηκε πλήρως, χρησιμοποιείται ως τζαμί και ως χριστιανικός ναός για τους ορθόδοξους επισκέπτες-απογόνους πρόσφυγων από την γειτονική Χίο. Στο Αϊβαλή ο Ας Γιάννης, στον Τσεσμέ ο Άγιος Χαράλαμπος, στο Κιρκιτζε ο Αης Γιάννης και ο Άγιος Γεώργιος έχουν αναστηλωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους επίσκεψης, εκθέσεων, και πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων. Καθόλου τυχαίο λοιπόν δεν είναι που ο Δήμαρχος του Πετρουμιού κ. Κοσταντόν θέλει να αναστηλώσει τον Άγιο Νικόλαο. Είναι το αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης της σημασίας που έχει ένα μνημείο πολιτισμού και ιστορίας στην σύγχρονη ζωή και της δημιουργίας μιας νέας αντιεθνικιστικής αντίληψης οικονομικής εκμετάλλευσης των ιστορικών αποθεμάτων του κάθε χώρου. Μάθαμε ότι ο ναός της Παναγίας έξω από το Γκιουμουσλούκι στην Αλικαρνασσό πρόσφατα επισκευάστηκε και μάλιστα ο σύλλογος Κώων Μουσουλμάνων αγόρασε την καμπάνα που θα τοποθετηθεί στο καμπαναριό της. Φυσιολογικές είναι οι συγκρίσεις. Η σκέψη μας πάει πρώτα στο σημαντικό για τον μουσουλμανικό κόσμο Τζαμί της Λοντζας (Τζαμί Χατζή Χασαν Πασσα, που ανδριάντα του συναντήσαμε στην πλατεία του Τσεσμέ) που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αναστήλωση του και να το εντάξουμε στην ζωή μας και μετά στην Εβραϊκή Συναγωγή που ρημάζει από την έλλειψη συντήρησης και ζωής.
2.Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της αξιοποίησης και της σύγχρονης τουριστικής εκμετάλλευσης των οικιστικών παραδοσιακών οικισμών των μικρασιατικών παραλίων. Το παράδειγμα των ορεινών χωριών του Κιρκιτζέ (Διδούς Σωτηρίου:Τα Ματωμένα Χώματα) και του Αλάτσατα
είναι απίστευτα. Συνδυάζοντας το οικιστικό χρώμα, τον τρόπο κίνησης και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα δημιούργησαν ένα πολύ ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν και στους πλήρως πεζοδρομημένους χώρους τους συναντήσαμε Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς και …Ασιάτες αυτήν την εποχή!!! Πάλι συγκρίσεις. Το ορεινό Ασφενδιου είναι η απόδειξη της αποτυχίας μας. Από το 1980 πασχίζουμε να καθοριστούν τα όρια του οικισμού και να μπουν κάποιοι περιορισμοί προστασίας της μοναδικής παραδοσιακής φυσιογνωμίας του χωρίς να καταφέρουμε κάτι. Το Ασφενδιού είναι το θύμα του θριάμβου των ιδεών του μαζικού τουρισμού στο νησί μας γιατί γι αυτόν δούλεψαν και δουλεύουν αποκλειστικά τόσα χρόνια οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι και έτσι οι ιδέες της ισορροπίας και του σεβασμού στις παρακαταθήκες αυτού του τόπου ηττήθηκαν και τέθηκαν στο ράφι με αποτέλεσμα το Ασφενδιού να μην μοιάσει ποτέ …Αλάτσατα και στο Κιρκιτζέ (από οικιστικής, παραγωγικής, οικονομικής και κοινωνικής πλευράς).
3.Για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων (Έφεσος, Πέργαμος, κλπ) σήμερα και τις εργασίες ανάδειξης και αξιοποίησης-εκμετάλλευσης τους δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ούτε συγκρίσεις να κάνουμε.
4.εντυπωσιακή η κίνηση που συναντήσαμε για τις τοπικές δημοτικές εκλογές. Το κλίμα είναι πλήρως κομματικοποιημένο. Κυριαρχούν τα πολύχρωμα σημαιάκια στους δρόμους και τα πάρκα, με τον κομματικό λογότυπο και οι φωτογραφίες των υποψήφιων δημαρχών που συνοδεύονται με την φωτογραφία του αρχηγού του κόμματος που τον στηρίζει! Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν πάρει καθαρά κομματικό χαρακτήρα γύρω από τα 3 κόμματα της βουλής που όλα τους κινούνται όλα στον χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς. Η δήλωση του κυρίαρχου πολιτικά πρωθυπουργού κ. Ερτοάν ότι θα παραιτηθεί όταν ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές τους δίνει δημοψηφιστικό για την κυβέρνηση του χαρακτήρα και εντείνει τον κομματισμό αφανίζοντας την αριστερά και την οικολογία. Μας θύμισε ανάλογες δηλώσεις του Α. Παπανδρέου σε νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές όταν ήταν πολιτικά κυρίαρχος κυβερνήτης και ήθελε να συνθλίψει κάθε εσωτερική αμφισβήτηση της λαθεμένης όπως αποδεδείχθηκε σήμερα πορείας του και να προκαλέσει αντανακλαστικά τυφλής κομματικής συσπείρωσης συνθλίβοντας στο μεσαίο επίπεδο της εξουσίας κάθε αριστερίζουσα αντιπολιτευτική φωνή. Ο κομματισμός, ο δημαρχοκεντρισμός, ο παραγοντισμός και ο ατομισμός φαίνεται να καθορίζουν την εκλογική συμπεριφορά στην Τουρκία. Αυτά είναι βεβαίως σημάδια υποχώρησης της υγιούς πολιτικής διαχείρησης και της δημοκρατικής συγκρότησης των θεσμών και δεν είναι τυχαίο που η γειτονική χώρα φαίνεται να μπαίνει σε μια εποχή πολιτικής αστάθειας.
5.Στην ανακαινισμένη παραλία της Σμύρνης ένα από τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά κτήρια φιλοξένει το Ελληνικό Προξενείο, δώρο στο ελληνικό κράτος σμυρνιού εφοπλιστή, πνιγμένο μέσα στις πολυκατοικίες και υπό την σκιά των ουρανοξυστών της πρωτεύουσας της Ιωνίας της νέας φάσης ανάπτυξης της. Το προξενείο είναι ένα από αυτά που πωλούνται σήμερα από το ελληνικό κράτος.
---Ευχόμαστε στον Κωακής καταγωγής υποψήφιο Δήμαρχο στο Πετρούμι κ. Κοτσαντον ‘’καλή επιτυχία’’ και λογω καταγωγής και γιατί διατυπώνει κάποιους θετικούς οραματισμούς.
Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ksigh.jpg
Εγκαινιάστηκαν οι τρεις κλειστοί αθλητικοί θόλοι στην Κω. Οι δεσμεύσεις Νικηταρά - Πλεύρη για νέα έργα και η συνάντηση με κατοίκους του Πυλίου

Πραγματοποιήθηκαν στο Ζηπάρι τα εγκαίνια των τριών νέων κλειστών αθλητικών θόλων της Κω, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη, ο οποίος δεσμεύτηκε για νέα ανταποδοτικά έργα

0e21703e-4079816.jpg
Η απάντηση του Γιώργου Πατούλη στο δημοσιεύμα του Νίκου Μυλωνά

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, απαντά σε δημοσίευμα για την παρουσία του στην Ιπποκρατική Εβδομάδα στην Κω, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες και επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του

stighmiotipo-othonis-2026-10-21-125309.png
Nομαρχιακή Eπιτροπή Bορείων Δωδεκανήσων ΠΑΣΟΚ: «Η Δημοκρατία δεν φοβάται την ενημέρωση και την ειρηνική διαμαρτυρία»

Με αφορμή τη συζήτηση στην Κω για τη διανομή φυλλαδίων της ΚΝΕ έξω από σχολείο, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως η ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα

enwsh-ksenodoxwn-kw.webp
Ένωση Ξενοδόχων Κω: Διαμαρτυρία για την παράνομη εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε προαύλιους χώρους ξενοδοχείων

Την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Κω για το συνεχιζόμενο φαινόμενο εγκατάλειψης αδέσποτων ζώων στους προαύλιους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
18 °C
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 5:04ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας