Η πρόταση της ομάδος των επιστημόνων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης αιτιολογείται ως εξής:
Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κω αναμφισβήτητα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που αναπτυσσόμενες και σε συνδυασμό μπορούν να αποτελέσουν μία ολοκληρωμένη υψηλών προδιαγραφών οικιστική ενότητα και οντότητα άξια ενδιαφέροντος, περιήγησης και αναψυχής.
Η μεγάλη έκταση και το πλήθος των μνημείων αποτελούν στην ουσία ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν την πηγή του ενδιαφέροντος των τουριστών για περιήγηση.
Τα Ιταλικά παραδοσιακά δημόσια κτίρια μπορούν να προσφερθούν με την κατάλληλη διαρρύθμιση ή και αλλαγή χρήσης ως σημεία μουσειακού, εκθεσιακού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Αυτά τα δύο στοιχεία, τα μνημεία και τα δημόσια κτίρια, μπορούν να προγραμματισθούν και να λειτουργήσουν ως η αφετηρία, το τέρμα αλλά και οι ενδιάμεσες στάσεις μιας ή περισσότερων διαδρομών περιήγησης σε συνδυασμό με την λειτουργία των επιχειρήσεων εντός του ιστορικού κέντρου δηλαδή των εμπορικών καταστημάτων, των καφέ και αναψυκτηρίων και των εστιατορίων.
Από την ανάλυση της συνολικής και ολοκληρωμένης πρότασης προκύπτει ότι μπορούν να δημιουργηθούν τουλάχιστον πέντε διαδρομές που η περιήγηση τους θα απαιτήσει τρεις έως τέσσερις ημέρες.
Η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από το εύρος, την έκταση και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, τον συντονισμό των δράσεων και των αναγκαίων έργων (π.χ. η ανάδειξη του αρχαίου σταδίου, ή η πολιτιστική λειτουργία του τζαμιού της Λότζιας, ή η διάνοιξη των παράλληλων της Γρηγορίου Ε΄ οδών), των εμπλεκομένων φορέων και φυσικά το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που θα αποτελέσουν και τα στάδια πλήρους εφαρμογής του στόχου.
Η πρόταση θα λαμβάνει υπόψη και την εποχικότητα της λειτουργίας που διαφοροποιείται εντελώς τους χειμερινούς μήνες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ
Ο Ναυτικός Όμιλος Κω ζητά παραχώρηση των εγκαταστάσεων χωρίς πλειστηριασμό – Για κίνδυνο αποκλεισμού της παραλίας από μεγάλα ξενοδοχεία, κάνει λόγο η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Κω Νικόλ Μουζάκη.
Σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου η κηδεία του.
Δείτε τα θέματα!
Κείμενο του Καΐσερλη Κώστα.