ΣΤΑ
ΓΡΗΓΟΡΑ
Από τη μία έστελναν παράνομους μετανάστες, από την άλλη εγκαινίαζαν θόλους...

Η ΔΕΥΑΚ εκσυγχρονίζεται δείτε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Κω

Πολιτικη Τρίτη, 30η Ιουλίου 2013
Η ΔΕΥΑΚ εκσυγχρονίζεται δείτε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Κω
Την σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης τεκμηρίωσης των θέσεων για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΚ και τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των σύγχρονων απαιτήσεων της επιχείρησης, των πολιτών και της αναπτυξιακής πορείας της Κω, αποφάσισε η Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου της Κω, στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2013, υιοθετώντας ομόφωνα την γραπτή εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, κ. Γιώργου Πασσανικολάκη.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να εισηγηθεί το θέμα στο Δ.Σ. της επιχείρησης σύμφωνα με όσα, αναλυτικά, αναφέρονται στην πρότασή του και κατόπιν να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι η γραφειοκρατία, οι αυστηροί και χρονοβόροι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου των αποφάσεων της Διοίκησης και οι περιορισμοί στην οικονομική διαχείριση και στις προσλήψεις δυναμιτίζουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κω και την οδηγούν σταδιακά και μεθοδευμένα στην ιδιωτικοποίηση της.

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και της απαγόρευσης των προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού η ΔΕΥΑΚ υφίσταται σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα επέτρεπαν στην επιχείρηση να πολλαπλασιάσει τα θετικά της αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κω, και να επισπεύσει τις αναγκαίες επενδυτικές της δράσεις.

Με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και με πίστη ότι η Δημοτική Επιχείρηση ανήκει στους δημότες, ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ιδιωτικοποιήσεων, σας καταθέτω συνοπτικά την πρόταση μου με την παράκληση να την υιοθετήσετε ώστε να γίνει αντικείμενο εμπεριστατωμένης μελέτης κόστους και οφέλους, για να προταθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για νομοθετική ρύθμιση. Η πρόταση μου είναι συνδεδεμένη με την μελέτη ανασυγκρότησης των δημοτικών υπηρεσιών και των οργανισμών του Δήμου μας που αυτή την περίοδο εξετάζεται από το στελεχιακό δυναμικό του.

Η θεσμική θωράκιση της Δημοτικής Επιχείρησης απαιτεί άμεσα την μετατροπή της σε πολυμετοχική ανώνυμη εταιρεία ώστε αφενός να συμμετάσχουν κατά πλειοψηφία οι πολίτες-καταναλωτές στο μετοχικό της κεφάλαιο και αφετέρου να αντληθούν με την συμμετοχή των πολιτών κεφάλαια για παραγωγικές επενδύσεις και για τον εκσυγχρονισμό της. Πέραν αυτών η νέα μετοχική σχέση και η νέα σύνθεση της διοίκησης θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα απεγκλωβίσει την επιχείρηση από την γραφειοκρατία και το δημόσιο λογιστικό.

Σε γενικές γραμμές προτείνονται τα εξής:

  • Να συνταχθεί από τη ΔΕΥΑΚ μελέτη με στόχο τη διαμόρφωση πρότασης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετατροπή της σε πολυμετοχική Α.Ε.

  • Στην Α.Ε. να συμμετέχουν αποκλειστικά οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ μέχρι και ποσοστού 60% των εταιρικών μεριδίων και κάθε καταναλωτής μέχρι ποσοστού 1 τοις χιλίοις των εταιρικών μεριδίων, τα οποία θα είναι ονομαστικά και αμεταβίβαστα.

  • Η συμμετοχή των πολιτών στο εταιρικό κεφάλαιο να γίνει οικιοθελώς και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ σε διάστημα δύο ετών και με συγκροτημένη στόχευση υλοποίησης ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτή την περίοδο εκτελούνται και προγραμματίζονται από τη ΔΕΥΑΚ αναπτυξιακά έργα ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Η θεσμική θωράκιση της επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προοπτική της ανάπτυξής της, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε και η παράκληση μου είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην σύνταξη και κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης εκσυγχρονισμού και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ΔΕΥΑ».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
stighmiotipo-othonis-2026-10-22-160328.png
Έφυγε από τη ζωή ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Φαρμάκης

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Κω σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Φαρμάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σε ηλικία 67 ετών

stighmiotipo-othonis-2026-10-22-123504.png
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για τη Βαριά προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κάλυμνο

Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησε βαριά προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Καλύμνου. Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας για προληπτικούς λόγους

viber_image_2026-10-22_11-06-17-778.jpg
Κάλυμνος: Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου – Σώοι οι 6 επιβαίνοντες

Στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από την Κω πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο στρατόπεδο της Καλύμνου, με τους έξι επιβαίνοντες να εξέρχονται σώοι και καλά στην υγεία τους

astynomianew.webp
Κως: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στο Πυλί για ρύπανση του περιβάλλοντος

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Πυλί της Κω, καθώς είχαν εναποθέσει σε χώρο της περιοχής διάφορα απορρίμματα δημιουργώντας εστία μόλυνσης

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
25 °C
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 6:08ΜΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας