Η ανάγκη για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου είναι διαπιστωμένη από όλους τους τουριστικούς και επαγγελματικούς φορείς. Η Κως διαθέτει πλήθος μορφολογικών στοιχείων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Η ηφαιστειακή - γεωθερμική δραστηριότητα αποτελεί στοιχείο ξεχωριστό που μπορεί να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά
Οι δύο υγρότοποι του νησιού μας μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα το Ασκληπιείο και η Ιπποκρατική ιστορική παράδοση είναι ένα ακόμα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο, ικανό να δώσει ώθηση στο σχεδιασμό που προτείνουμε.
Επίσης η πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της πόλης, τα στοιχεία της Ιταλικής αρχιτεκτονικής, οι δυνατότητες διασκέδασης και διαμονής μέσα στον στενό αστικό ιστό, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά πλεονεκτήματα αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο μαθητικός τουρισμός, με την εκπαιδευτική του διάσταση αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. Η προσέλκυση ενός σημαντικού τμήματος στο νησί μας πέρα από τα προφανή οφέλη προωθεί την επιθυμητή από όλους διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Στη κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις υγροτοπικές εκτάσεις του νησιού μας και να βρούμε τρόπους να τις εντάξουμε λειτουργικά και αποδοτικά στον σχεδιασμό των αναπτυξιακών επιλογών. Οι περιοχές που σήμερα κάποιοι βλέπουν σαν "βαρίδια" μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, να διευρύνουν την τουριστική περίοδο και να αποτελέσουν την βάση μιας γενικότερης προσπάθειας ευαισθητοποίησης και συμφιλίωσης του ανθρώπου με την φύση. Στη κατεύθυνση αυτή κάνω μια σύντομη αναφορά στις εκτάσεις αυτές για να αναδείξω τη σημασία τους στη υποστήριξη της πρότασης.
Ψαλίδι και Οικοτουρισμός
Η περιοχή παρά το γεγονός ότι είναι κορεσμένη με συμβατικές τουριστικές μονάδες προσφέρεται για εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες Το κέντρο ενημέρωσης σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις υποστήριξης εκτιμούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ -Κω). Οι λοιπές υποδομές φιλοξενίας πρέπει να ενισχυθούν με αξιοποίηση γειτονικών δημοτικών εκτάσεων για τη λειτουργία Περιβαλλοντικής - Εκπαιδευτικής κατασκήνωσης Προτείνουμε την κατασκευή μικρών ξύλινων οικίσκων για τη φιλοξενία των κατασκηνωτών
Η λειτουργία του κατασκηνωτικού χώρου μπορεί να αναληφθεί από συνεργατική ομάδα παιδαγωγών - γυμναστών, ενώ για την τροφοδοσία του μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχη ομάδα γυναικών που θα αξιοποιεί τοπικά προϊόντα, προσφέροντας ποιοτική διατροφή. Παράλληλα θα αναπτυχθούν θέσεις εργασίας στο τομέα του οικοξεναγού. Μια τέτοια δραστηριότητα θα δώσει το έναυσμα για την προσέγγιση ειδικής κατηγορίας τουριστών που στοχεύουν κύρια στην επαφή με την φύση και οι οποίοι κινούνται εκτός τουριστικής αιχμής.
Προτείνουμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Ψαλιδιού να εγκατασταθεί ένα υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης διασυνδεμένο στο δίκτυο της ΔΕΗ. Με την εγκατάσταση 5 Kw φωτοβολταϊκών και μιας μικρής ανεμογεννήτριας των 400 w, θα εξασφαλιστεί ένα μικρό ετήσιο έσοδο και μεγάλες δυνατότητες επίδειξης των ΑΠΕ. Με κατάλληλη διασύνδεση μπορεί να είναι προσβάσιμα από τον ίδιο χώρο και στοιχεία απόδοσης του αιολικού πάρκου της ΔΕΥΑΚ.
Η προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού (εκπαιδευτικά πακέτα για υγρότοπους, ενέργεια και άλλα περιβαλλοντικά θέματα), είναι αναγκαία. Η σταδιακή βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής σε υπολογιστές, συστήματα προβολής επίσης. Η οργάνωση ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου ανάλυσης νερού απαραίτητη για ένα τέτοιο χώρο.
Η οργάνωση ενός χώρου όπου θα υπάρχουν χαρακτηριστικά δείγματα των ορυκτών και φυτών που υπάρχουν στην Κω πρέπει να προγραμματισθεί άμεσα. Στη κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί η διάθεση εθελοντικής προσφοράς επιστημόνων που έχουν ήδη εργασθεί στη κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει σχετική πρόταση από το κ. Φανουρίου.
Είναι ανάγκη να συνταχθεί το Σχέδιο Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής στο πνεύμα της εφαρμογής του ισχύοντος Προεδρικού διατάγματος. Με το ΣΔ θα μπουν κανόνες και όροι λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στο τρίγωνο του Ψαλιδίου.
Αλυκή και Οικοτουρισμός
Η περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να περιλαμβάνουν διαμονή σε καταλύματα οικογενειακής βάσης ενταγμένα μέσα σε βιολογικές γεωργικές - κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η χάραξη περιμετρικών μονοπατιών περιπάτου και παρατήρησης του χώρου, η ανάπτυξη πύργων παρατήρησης πτηνών. Αυτά σε συνδυασμό με την ίδρυση κέντρου ενημέρωσης, επιστημονικής παρατήρησης και φύλαξης θα μπορέσει να συνδέσει παραγωγικά την περιοχή με τον ευρύτερο χώρο και να οδηγήσει στην επιθυμητή διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση της κυρίας Παπαευτυχίου για ίδρυση Μουσείου Αλατιού στην περιοχή. Επίσης είναι αναγκαίος ο καθαρισμός της περιμετρικής τάφρου, η οριοθέτηση της με πυκνή περιμετρική φύτευση, η συντήρηση των κτισμάτων που υπάρχουν και η διάσωση όποιων μηχανημάτων χρησιμοποιούντο για την αλοπηγική δραστηριότητα Ο αποκλεισμός κυκλοφορίας στο περιμετρικό δρόμο θα περιορίσει την όχληση από οχήματα, τζιπ, κλπ. Θεωρούμε απαραίτητο την εξασφάλιση χώρου για λειτουργία Περιβαλλοντικής - Εκπαιδευτικής κατασκήνωσης πλησίον της Αλυκής. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από συνεννόηση με τη μελετητική ομάδα ώστε να χωροθετηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα Η κύρωση της ΕΠΜ που έχει ήδη ολοκληρωθεί θα πρέπει να αποτελέσει πολιτικό στόχο, αφού ζητηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές για την υλοποίηση των δράσεων που προαναφέρθηκαν
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ιδιαίτερη ώθηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και ενοποίησης των δράσεων που αναφέραμε μπορεί να δώσει η ίδρυση ενός διεσπαρμένου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Γ2_1242 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 175/93 τ.Β’) που θα αξιοποιεί συνολικά τις υπάρχουσες υποδομές.
Η ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου είναι απολύτως εφικτή εφόσον αγκαλιαστεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και υποστηριχθεί από εκπαιδευτική κοινότητα. Με την λειτουργία του κέντρου θα εξασφαλιστεί εξειδικευμένο προσωπικό 6 ατόμων (εκπαιδευτικοί) που θα πληρώνεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα απορρόφησης πρόσθετων Εθνικών και Κοινοτικών πόρων μέσω τεχνικών δελτίων, για την ανάπτυξη και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, τον σχεδιασμό προγραμμάτων και την ανάπτυξη επιμορφωτικών δράσεων στη κατεύθυνση της επιμόρφωσης ενηλίκων.
Μέσα από μια τέτοια επιλογή θα αξιοποιηθεί παραγωγικά κάποιο από τα εγκαταλειμμένα σχολεία του Ασφενδιού και θα χρησιμοποιηθούν τα εργαστήρια του Βιολογικού καθαρισμού. Τα σημαντικά έργα και υποδομές όπως η επανάχρηση νερού, η αξιοποίηση επιφανειακών νερών, το αιολικό πάρκο, η ανάπλαση σκουπιδότοπων, η αξιοποίηση περιαστικών δασών, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, θα αποτελέσουν μοναδικά εκπαιδευτικά εργαλεία.
Φίλιππος Ν. Παπανικολάου
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κω
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω θα παραμείνουν στο σημείο για τυχόν αναζωπύρωση. Η φωτιά ξέσπασε στο Ψαλίδι γύρω στις 17:00 το απόγευμα σήμερα Σάββατο 7 Ιουνίου.
Έκκληση για την άμεση ενίσχυση των ανωτέρω Υπηρεσιών - Δείτε την ανακοίνωση!
Δύναμη Αλλαγής: ''Ο Δήμος Κω του κ. Νικηταρά είναι ένας από τους χειρότερους δήμους όλης της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των πολιτών''.
Η ανακοίνωση του Αθλητικού Ομίλου Ακαδημία Κω