Στις κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας μας, στις οποίες ανήκει και η Κως, η ζωή έχει δύο όψεις, την καλοκαιρινή και την χειμερινή, όχι με αμιγώς κλιματολογικά κριτήρια αλλά κυρίως με επαγγελματικά - κοινωνικά. Αυτό που καθορίζει την αλλαγή είναι η έναρξη και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Μιας περιόδου που, για την Κω τουλάχιστον, εφέτος ξεκινάει σταδιακά μέσα στον Απρίλιο και θα κλείσει, αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Οκτωβρίου.
Οι πρώτοι και οι τελευταίοι τουρίστες θυμίζουν κάτι από τα χελιδόνια. Η άφιξη των πρώτων και η αναχώρηση των τελευταίων σηματοδοτούν τη μετάβαση στην επόμενη περίοδο, όπως η άφιξη και αναχώρηση των χελιδονιών σηματοδοτούν την αλλαγή των εποχών.
Τα σημάδια της αλλαγής γίνονται αισθητά σε συγκεκριμένα σημεία. Το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της πόλης γεμίζουν πρώτα και αδειάζουν τελευταία από όλες τις περιοχές του νησιού, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και σε όσους κάνουν χάζι αυτή την αλλαγή, μια αλλαγή που σηματοδοτεί μια νέα ελπίδα.
Ο χρόνος έτσι αποκτά άλλη σημασία, καθιερώνοντας ατύπως ένα διαφορετικό τρόπο μέτρησης.
Όπως όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αυτή η ουσιώδης αλλαγή διαφοροποιεί σε πολλά την καθημερινότητά μας. Γινόμαστε όλοι λίγο πολύ κάπως δισυπόστατοι.
Η άνετη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων το χειμώνα παραχωρεί σταδιακά τη θέση της στην πολύβουη κίνηση. Η άνεση στη στάθμευση, με μεγάλο βαθμό ελευθεριότητας σε πολλές περιπτώσεις, αντικαθίσταται από αυστηρότερους ελέγχους. Οι άδειες παραλίες γεμίζουν με πολύχρωμα μπικίνι και καλλονές κάθε προέλευσης. Οι φίλοι χάνονται, δυσκολεύεται να μαζευτεί η παρέα, ο καθένας σε άλλους ρυθμούς, με πολλές ώρες ακατάπαυστης εργασίας να μην αφήνουν χρόνο για οτιδήποτε άλλο.
Αυτά αφορούν τους περισσότερους, σίγουρα όλους όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό, αλλά και τους μη άμεσα εμπλεκόμενους αφού όλο το νησί από τον Απρίλιο και μετά, με κορύφωση στους τρείς καλοκαιρινούς μήνες, ζει σε άλλους ρυθμούς, ξέφρενους σε πολλές περιπτώσεις.
Για τους πολλούς είναι ωραία αυτή η αλλαγή, όχι μόνο γιατί συντηρεί την οικογενειακή και τοπική οικονομία στο σύνολό της αλλά και γιατί δίνει την αίσθηση μιας νέας αρχής, τη γέννηση μιας νέας ελπίδας, την αφετηρία μιας νέας προσμονής. Δίνει όλα αυτά που τα είχαμε και τα χάσαμε. Δίνει αυτά που έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε. Όλα αυτά βεβαίως μέσα στις δικές της αντιφάσεις. Γιατί όπως και να το κάνεις είναι οξύμωρο να εργάζεσαι στην άκρη της θάλασσας και να μη προλαβαίνεις όχι τις απολαύσεις της αλλά ούτε μια βουτιά σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτές τις μέρες, η Κως υποδέχεται τα χελιδόνια της!
protagon
Ως συλλογική κατάκτηση έπειτα από επίμονη διεκδίκηση χαρακτηρίζει την κατασκευή των νέων θόλων ο Γιώργος Πασσανικολάκης, επισημαίνοντας ωστόσο τα προβλήματα λειτουργίας και τις ελλείψεις μετά τη βιαστική παράδοσή τους
Κοινή έκκληση στήριξης απευθύνουν τα σωματεία μπάσκετ του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, καθώς η διακοπή των εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα φέρνει αντιμέτωπα ακόμη και με αποχώρηση από τα πρωταθλήματα
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη διάκριση των εξουσιών και τους ρόλους στην τοπική αυτοδιοίκηση διοργανώνει ο Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
Στην έκθεση «Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα – Η Μυστηριακή Γλώσσα του Σχήματος», ο Αντώνης Γιαννικουρής υπογράμμισε τον ανθρωποκεντρικό ρόλο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε
Είστε πάλι συνδεδεμένοι
Χωρίς σύνδεση
Ελέγξτε τη σύνδεσή σας