Η τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Κυρίτση, πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου στο Kosnews24! ''Θα καταθέσω την καρδιά και την ψυχή μου για την Κω''

Η τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Κυρίτση, πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου στο Kosnews24! ''Θα καταθέσω την καρδιά και την ψυχή μου για την Κω''

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος δίνει την τελευταία του συνέντευξη 2 ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου για το Δήμο της Κω και λίγες ώρες πριν την αποψινή τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 21:00.

Ο κ. Κυρίτσης μιλάει για την κατάσταση στο λιμάνι της Κω, για τις αλλαγές στην καθημερινότητα, την ενότητα που έχει ανάγκη η Κωακή κοινωνία την επομένη των εκλογών, το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι είναι κάθετα αντίθετος στην ύπαρξη του Hot Spot στο νησί μας και στέλνει το μήνυμά του γιατί κάποιος να ψηφίσει ξανά τον Γιώργο Κυρίτση για Δήμαρχο Κω.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Κυρίτση

KOSNEWS24: Κύριε Κυρίτση, ένα θέμα το οποίο έχει γίνει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης είναι η κατάσταση στο λιμάνι της Κω. Εφόσον η διαδικασία για την ανακατασκευή του λιμανιού καθυστερεί γιατί το Λιμενικό Ταμείο δεν προχώρησε νωρίτερα στην αισθητική παρέμβαση του λιμανιού, ως μία προσωρινή λύση και το κάνει τώρα;

Γιώργος Κυρίτσης: Κύριε Λιοδάκη, εσάς ειδικά, σας χαρακτηρίζει ο αντικειμενικός τρόπος με τον οποίο καλύπτετε την ενημέρωση των πολιτών. Θυμάστε ότι από τις αρχές του 2018 κάποιοι εξήγγειλαν, διαρκώς την έναρξη των εργασιών στο λιμάνι. Όχι μία αλλά πολλές φορές.

Θυμάστε επίσης ότι στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση στη Ρόδο τον Απρίλιο του 2018, πρότεινα δημόσια στον Υπουργό κ. Σπίρτζη να αναλάβουν ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο το έργο ανακατασκευής της χερσαίας ζώνης του εσωτερικού λιμανιού. Η πρόταση μου έχει καταγραφεί από τις κάμερες. Δεν μας άφησαν να αναλάβουμε το έργο στη χερσαία ζώνη του εσωτερικού λιμανιού, αν το είχαμε αναλάβει, τώρα θα είχε τελειώσει.

Να σας θυμίσω επίσης πρωτοσέλιδη συνέντευξη (στον ΣΤΑΘΜΟ) του τοπικού βουλευτή που έλεγε «ούτε ένα ευρώ να μη βάλει ο δήμος στο λιμάνι»….

Βλέποντας τη νέα καθυστέρηση δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χερσαία ζώνη του λιμανιού στην ίδια κατάσταση για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε πρωτοβουλία με μια αισθητική παρέμβαση και να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου στην Ακτή Κουντουριώτη.

Υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς: ότι τα μόνα έργα αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό που ολοκληρώθηκαν, είναι αυτά που ανέλαβε ο Δήμος. Όσα ανέλαβαν άλλοι, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν αλλά ούτε καν ξεκίνησαν.

 


KOSNEWS24: Τι πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητα του νησιού, αν θεωρείτε ότι πρέπει;

Γιώργος Κυρίτσης: Παραλάβαμε ένα διαλυμένο Δήμο και αντιμετωπίσαμε, με επιτυχία, δύο πολύ μεγάλες δοκιμασίες όπως ήταν το μεταναστευτικό και ο σεισμός.

Για δύο ολόκληρα χρόνια το βάρος των υπηρεσιών είχε πέσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με αποτέλεσμα κάποια πράγματα να μείνουν πίσω.

Έχουμε πλήρη εικόνα για τα ζητήματα της καθημερινότητας και έχουμε πλήρως προετοιμαστεί. Ήδη εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί η μονάδα ασφαλτομίγματος την οποία οι προκάτοχοι μας είχαν αφήσει στο έλεος του καθενός…. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος μπορεί να κάνει ασφαλτοστρώσεις μόνος του, να μην εξαρτάται από τους εργολάβους. Ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις για να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Στη νέα τετραετία το οδικό δίκτυο της Κω θα αλλάξει όψη, θα πέσει τόση άσφαλτος όση δεν είχε πέσει ποτέ.

Παράλληλα η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, επιβάρυνε τον τομέα της καθαριότητας. Και εκεί όμως έχουμε σχέδιο, που θα περάσει στη φάση της υλοποίησης. Με αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας, με περισσότερο προσωπικό στους δρόμους για οδοσάρωση, με νέο σύστημα αποκομιδής και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης που θα αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. Και βέβαια με ακόμα καλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση που θα ενισχυθεί με κινητά πράσινα σημεία.

Αναδιάρθρωση επίσης θα γίνει στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού για την αντικατάσταση, συντήρηση και παρακολούθηση όλου του δικτύου.


KOSNEWS24: Έχετε δηλώσει αρκετές φορές ότι ακόμα και καθαρή εντολή να έχετε από τον Κωακό Λαό στις 26 Μαΐου, εσείς θα καλέσετε τις παρατάξεις για συνεργασία. Αν δεν είστε η επόμενη Δημοτική Αρχή θα καθίσετε στο τραπέζι με την παράταξη που θα είναι, αν σας ζητηθεί;

Γιώργος Κυρίτσης: Εγώ έχω αποδείξει ότι πιστεύω στη συνεργασία και στο διάλογο. Άλλοι είναι αυτοί που έχουν δώσει αρνητικά δείγματα γραφής.

Είναι όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους, δηλητηριάζοντας το δημόσιο διάλογο. Αυτοί που περιφρονούν την εντολή των πολιτών και παραιτούνται όταν οι πολίτες τους καταψηφίζουν. Έχω αποδείξει ότι σέβομαι τους πολίτες και η εντολή των πολιτών είναι η ενότητα και η συνεργασία την επόμενη μέρα. Εγώ ο ίδιος, ως Δήμαρχος, θα βάλω το πλαίσιο. Θα τους καλέσω όλους μετά τις εκλογές, θα έχω ξεχάσει ότι ειπώθηκε γιατί την επόμενη μέρα όλοι μας θα ζούμε στο ίδιο νησί .Επιτέλους, η Κως πρέπει να κοιτάξει μπροστά, δεν μπορεί να εγκλωβίζεται στα σύνδρομα, τη νοσηρότητα και το μίσος ορισμένων εναντίον μου.


KOSNEWS24: Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων ο κίνδυνος της ακυβερνησίας είναι ορατός. Πώς θα το αντιμετωπίσετε εάν είστε Δημοτική Αρχή και ποιες θα είναι οι συνέπειες ενδεχόμενης ακυβερνησίας για τον τόπο;

Γιώργος Κυρίτσης: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι δεδομένο ότι στο μυαλό κάποιων είναι να εκμεταλλευτούν τον εκλογικό νόμο και να δημιουργήσουν συνθήκες διάλυσης και ακυβερνησίας στο Δήμο. Για αυτό άλλωστε άλλαξαν τον εκλογικό νόμο.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πολίτης θα είναι αυτός που θα πληρώσει το κόστος. Φανταστείτε να μην μπορούμε να πάρουμε απόφαση για να γίνει ένα έργο, να μην μπορούμε να κάνουμε ασφαλτόστρωση σε ένα δρόμο.

Οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο είναι οι ίδιοι οι πολίτες της Κω. Αυτοί θα πρέπει να βάλουν φραγμό στα σχέδια αυτών που θέλουν να δημιουργηθεί ακυβερνησία για να εκβιάζουν. Ο Δήμος πρέπει να κυβερνηθεί και κυρίως να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες την 1η Σεπτεμβρίου. Για αυτό ζητάμε μια Δυνατή και Καθαρή εντολή από τους πολίτες στις εκλογές της Κυριακής.


KOSNEWS24: Εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω τι είναι αυτό για το οποίο μετανιώνετε που δεν κάνατε ως Δήμαρχος Κω τα τελευταία 5 χρόνια και τι είναι αυτό που κάνατε και τώρα το μετανιώνετε;

Γιώργος Κυρίτσης: Κοιτάζω πάντα πίσω κ. Λιοδάκη για να βλέπω τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω αλλά δεν μένω ποτέ πίσω. Προχωράω μπροστά με μεγαλύτερη σοφία, θέληση και αποφασιστικότητα.

Εγώ ο ίδιος έχω παραδεχτεί ότι έγιναν και λάθη, υπήρχαν παραλείψεις. Αλήθεια έχει ακούσει κανείς, ψήγματα έστω αυτοκριτικής από τους προηγούμενους, από τη συμμαχία του χθες; Έχασαν τις εκλογές και δεν βγήκαν ποτέ να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθη, έριξαν τις ευθύνες στους πολίτες.

Εγώ λειτουργώ διαφορετικά, μιλάω για τα λάθη μου και κυρίως δεν τα επαναλαμβάνω.


KOSNEWS24: Προφανώς υπήρξαν δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της θητείας σας, τι ήταν αυτό που σας έδινε δύναμη για να συνεχίσετε;

Γιώργος Κυρίτσης: Κύριε Λιοδάκη υπήρχαν δύσκολες στιγμές, όπως το μεταναστευτικό και ο σεισμός. Εσείς ο ίδιος υποστήκατε την βία των ΜΑΤ που τα έφεραν εδώ για να επιβάλλουν τη δημιουργία του hot spot.

Κράτησα μια σθεναρή στάση στο μεταναστευτικό, ήμουν εμπόδιο στα σχέδια τους, υπερασπίστηκα το δικαίωμα των πολιτών της Κω να παραμείνει το νησί μας τουριστικός προορισμός και να μην μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.

Αν δεν είχαμε αντισταθεί, τώρα θα είμαστε Λέσβος, Σάμος ή Χίος, τρία νησιά στα οποία ο τουρισμός έχει καταρρεύσει και αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Οι θέσεις μου στο μεταναστευτικό έχουν δικαιωθεί πλήρως. Είμαι το κόκκινο πανί για κάποιους γιατί ξέρουν ότι με Δήμαρχο τον Γιώργο Κυρίτση δεν θα περάσουν τα σχέδια τους να κάνουν την Κω αποθήκη παράνομων μεταναστών, δημιουργώντας και άλλα hot spot. Σταθερή επιδίωξη μου είναι να κλείσει το hot spot στο Πυλί.

Με ρωτάτε τι μου έδινε δύναμη για να συνεχίσω; Τι άλλο από τη στήριξη των πολιτών. Ένιωθα και νιώθω ότι στο μεταναστευτικό είχα και έχω μαζί μου τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κω, όπου και αν ανήκουν πολιτικά.


KOSNEWS24: Κύριε Κυρίτση σας ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε γιατί κάποιος να ξαναψηφίσει τον Γιώργο Κυρίτση για Δήμαρχο Κω;

Γιώργος Κυρίτσης: Έχουμε έργο αλλά και πρόγραμμα.

Ένα έργο που δεν συγκρίνεται με το παρελθόν και ένα πρόγραμμα μεγάλων έργων και μεγάλων ανατροπών. Είναι το Σχέδιο Κως 2023, το πιο μεγάλο σχέδιο που υπήρξε ποτέ για το νησί μας.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών, είμαι βέβαιος ότι και πάλι θα πάρουν την σωστή απόφαση.

Θα καταθέσω την καρδιά και την ψυχή μου για την Κω. Την Κυριακή η Κως θα κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς της με το χθες. Συνεχίζουμε μαζί για την Κω του μέλλοντός μας.

ADVERTORIALS