Οι Ελληνες στα νησιά πάνε μόνο ως γκαρσόνια...

Οι Ελληνες στα νησιά πάνε μόνο ως γκαρσόνια...

Μόνο για τριήμερες αποδράσεις αντέχει η τσέπη του μέσου Ελληνα, που βλέπει τα νησιά μας με το κιάλι και ψάχνει πακέτα διακοπών σε ηπειρωτικούς προορισμούς και με άτοκες δόσεις - Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat αλλά και του ΣΕΤΕ
Silver alert για τον Ελληνα τουρίστα... Η κρίση έχει χτυπήσει τις διακοπές των Ελλήνων, μια και σύμφωνα με εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές έρευνες είμαστε πρωταθλητές στη λίστα των Ευρωπαίων που δεν έκαναν κανένα τουριστικό ταξίδι για οικονομικούς λόγους, μαζί με τους Ρουμάνους και τους Πορτογάλους. Πλέον ο Ελληνας, και ειδικά ο νέος, πάει στα νησιά μόνο για να δουλέψει ως γκαρσόνι...

Ολιγοήμερες διακοπές του τριημέρου ή πενθημέρου, με χαμηλό κόστος μετακίνησης και δυνατότητα αποπληρωμής με άτοκες δόσεις!
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό για τον Ελληνα … τουρίστα (και) φέτος, με τον εσωτερικό τουρισμό να διανύει ακόμη μία δύσκολη χρονιά, αφού έχει μειωθεί στο 1/3 σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο και δεν λέει να σηκώσει κεφάλι και τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών να συρρικνώνονται, αφού και μέσα στο καλοκαίρι έχουν υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις, καθιστώντας πλέον πολυτέλεια τις διακοπές. Εξ ου και το γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι ξενοδόχοι, κυρίως στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που απευθύνονται περισσότερο στο ελληνικό κοινό, εντάσσουν στις δυνατότητες πληρωμής τους τις άτοκες δόσεις, μια τάση η οποία φαίνεται να ενισχύεται εσχάτως, όπως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση από το ελληνικό κοινό για διακοπές με πακέτα all inclusive ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του κόστους.

Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: μόλις προ ημερών η Eurostat, στην τελευταία της ανάλυση για τις διακοπές των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε τους Ελληνες με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τους Ρουμάνους και τους Πορτογάλους, μεταξύ των Ευρωπαίων που δεν έκαναν ούτε ένα ταξίδι για τουρισμό, με το 75%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., να δηλώνει ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Αντίστοιχα, και στην ανάλυση για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία» του SETE Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία συγκρίνει τα νούμερα του εσωτερικού τουρισμού σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2008 οι συνολικές δαπάνες των Ελλήνων για τουρισμό στην Ελλάδα ήταν στα 3,87 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 το ίδιο νούμερο υπολογίζεται ότι έπεσε στο 1,32 δισ. ευρώ, με τον τουρισμό να στηρίζεται, όπως είναι εύλογο, από τις διεθνείς αφίξεις που βαίνουν σταθερά αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, τα 32 εκατομμύρια, από τα 30 και κάτι την περασμένη χρονιά.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Την οικονομική στενότητα του Ελληνα να κάνει διακοπές επιβεβαιώνουν και οι επίσημες έρευνες. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ένα 64,4% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έκανε κανένα ταξίδι (δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τυχόν ταξίδια που γίνονται για επαγγελματικούς λόγους) το 2016 και από αυτούς 3 στους 4 δηλώνουν ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί, ενώ για λόγους υγείας απείχε ένα 17,6%. Οι Ρουμάνοι απείχαν σε ποσοστό 76%, με πολύ χαμηλότερο ποσοστό ωστόσο να επικαλείται οικονομικούς λόγους (55,3%), ενώ το 74,4% των Πορτογάλων επίσης δεν έκανε ταξίδια, με το 66,4% εξ αυτών να δηλώνει ως βασική αιτία επίσης το οικονομικό. Οι Ελληνες (μη τουρίστες) είναι οι πρώτοι πανευρωπαϊκά που επικαλούνται οικονομικούς λόγους (75%) και ακολουθούν οι Πορτογάλοι (66%) και οι Κροάτες (62%). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ως προς τους κατοίκους ηλικίας 15 ετών και πάνω που δεν έκαναν κανένα ταξίδι (πλην των επαγγελματικών) το 2016 είναι 38%. Ως προς τους λόγους που επικαλούνται οι Ευρωπαίοι που το επιλέγουν αυτό, σε ποσοστό 48% δηλώνουν ως πρώτη αιτία το οικονομικό, ένα 20% επικαλείται λόγους υγείας και επίσης ένα 20% ότι απλώς δεν ήθελε να ταξιδέψει. Οι υπόλοιποι λόγοι σχετίζονται με επαγγελματικές, οικογενειακές δεσμεύσεις ή με άλλες που έχουν να κάνουν με σπουδές.

Από την έρευνα του SETE Intelligence, που αναλύει την έρευνα διακοπών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης εσωτερικού του 2017, προκύπτει ότι οι συνολικές δαπάνες για τουρισμό στην Ελλάδα το 2017 ήταν πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ, από 3,87 δισ. ευρώ το 2008. Το 2017 καταγράφεται μικρή αύξηση στην εσωτερική αεροπορική κίνηση κατά 2,8%, εξ ου και, συνυπολογίζοντας τη συγκεκριμένη παράμετρο, ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για μικρή ισόποση αύξηση του εγχώριου τουρισμού σε σχέση με το 2016. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, η εγχώρια τουριστική δαπάνη για ταξίδια άνω της μιας διανυκτέρευσης ήταν 1,287 δισ. ευρώ όταν για το 2015 ήταν 1,264 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 3,868 δισ. ευρώ - δηλαδή κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε κατά περίπου 66,7%.

protothema.gr

ADVERTORIALS