Ξεκίνησε το 2ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας στην Κω

Ξεκίνησε το 2ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας στην Κω

Ο τουρισμός υγείας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το «δυνατό» χαρτί της  Eλλάδας, με σημείο αναφοράς την Κω, το νησί με το παγκόσμιο brandname που συνιστά το όνομα του Ιπποκράτη, του μεγάλου Κώου γιατρού της αρχαιότητας, στον οποίον αναφέρονται όλοι οι ιατροί του κόσμου.  

  

Με στόχο την  καθιέρωση της  Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού αλλά και την κινητοποίηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην κατεύθυνση μιας Εθνικής Στρατηγικής στη χώρα μας, διεξάγεται από σήμερα (23-24 Ιουνίου 2018) στο Kipriotis International Convention Centre, στην Kω, το 2ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Το συνέδριο  με  θέμα «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη», διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ, το Δήμο Κω και το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΙΣΑ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών. Συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από την παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυβερνητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού και τουριστικού κλάδου της χώρας μας.

 Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικού Τουρισμού Γ. Πατούλης προλόγισε το συνέδριο και αναφέρθηκε στο εθνικό στρατηγικό πλάνο που απαιτείται για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα. Συντονιστής ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Μάρκου.

 Οι απευθύνοντες χαιρετισμό αναφέρθηκαν στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα για να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά του Τουρισμού Υγείας , στο  ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από πλευράς Πολιτείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης της νέας αγοράς.

 Αναφέρθηκε, επίσης, ότι από όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ( γαστρονομικός, συνεδριακός, αθλητικός, θρησκευτικός κ.ά.) ο τουρισμός υγείας  έχει τις  μεγαλύτερες προοπτικές, γιατί  έχει δυνατότητα ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα συνεπάγεται επενδύσεις σε νέους τομείς και γενικότερα συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι τονίστηκε από όλους η μη άρτια και οργανωμένη υποδομή υγείας στην Κω και γενικότερα στα νησιά. Οι μη στελεχωμένες μονάδες υγείας  οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν  τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των νησιών  αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται το νησιά λειτουργούν ως ισχυρός ανασταλτικός  παράγοντας για την ανάπτυξη του  τουρισμού υγείας. Αξιοσημείωτη η αναφορά του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου στις ιαματικές πηγές που βρίσκονται στο νησί του Ιπποκράτη. Προσωπικά, δεν θα σας ξεναγούσα στα Ασκληπιεία της Κω (στην πόλη της Κω και στην Κέφαλο), αλλά στις ιαματικές πηγές που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην είναι επισκέψιμες, τόνισε ο κ.κ Ναθαναήλ.   

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, αντί της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αν και αναμενόταν δεν ήρθε. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και   επιστήμονες θα αναπτύξουν θεματικές ενότητες με αντικείμενο τη συνεργασία μονάδων υγείας με Λουτροπόλεις, την ιαματική ιατρική, τη συμβολή του Τουρισμού Υγείας στην διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των Δήμων, αλλά και τη συνεργασία της Ελλάδας με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία για την προώθηση του συγκεκριμένου τομέα τουρισμού. 

 

 Χαιρετισμοί:

Ø Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου, κκ Ναθαναήλ
Ø Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος IHTC, Πρόεδρος
ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος GGDI, Πρόεδρος ΙΣΑ, Δήμαρχος Αμαρουσίου
Ø Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Κω
Ø Γιώργος Τζιάλλας,  Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
Ø Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ
Ø Εμμανουήλ Κόνσολας, Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ
Ø Δημήτρης Κρεμαστινός, Αντιπρόεδρος Βουλής, Βουλευτής
Δωδεκανήσου Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Ø Αριστοτέλης Παυλίδης, Πρόεδρος Ιπποκράτειου Ιδρύματος, Πρώην
Υπουργός Τουρισμού
Ø Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχος Ρόδου
Ø Μαρία Φρατζάκη, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω
Ø Ηλίας Τσέρκης, Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
Ø Νίκος Διακογεωργίου, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου
Δωδεκανήσου
Ø Jorg B. Engel, Ογκολόγος, Επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και
Γυναικολογίας, Nordwest Clinic, Γερμανία.
Ø Sorina Pintea, Υπουργός Υγείας Ρουμανία
Κήρυξη Έναρξης Εργασιών
Ø Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού
 
Παρευρέθηκαν: ο Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης, της ΝΔ Μ. Κόνσολας, του ΠΑΣΟΚ και πρ. Υπουργός Δ. Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος,ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Λάμπρος Ναζίφης, ο έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός, ο δήμαρχος Ροδίων και Πρόεδρος της Τοπ. Ένωσης Δήμων Φ. Χατζηδιάκος, εκπρόσωποι φορέων και περισσότεροι από 100  σύνεδροι.
ADVERTORIALS