ΚΩΣ: Aύξηση προκρατήσεων 182% το Δεκέμβριο, στη Γερμανική αγορά. Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Υφαντής

ΚΩΣ: Aύξηση προκρατήσεων 182% το Δεκέμβριο, στη Γερμανική αγορά. Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Υφαντής
(euro2day.gr)

Η διατήρηση της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο του 2016 στην αγορά της Γερμανίας για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ίσως  αποτελέσει το «κλειδί» για τις φετινές εισπράξεις της χώρας από τον τουρισμό.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκρατήσεων για την Ελλάδα στη γερμανική αγορά εμφανίζονται εντυπωσιακά για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς. Δεν αποτελούν, όμως, πρόκριμα για τις φετινές  επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στη Γερμανία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κω. Ενός προορισμού που κατέγραψε μεγάλη μείωση πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο προκρατήσεων στη Γερμανία αλλά φέτος εμφανίζεται να ανακάμπτει και μάλιστα εντυπωσιακά. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας κρατήσεων Traveltainment, το Δεκέμβριο τρεις ελληνικοί προορισμοί  (Κως, Ρόδος, Ηράκλειο) εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η Κως βρέθηκε στην κορυφή με άνοδο κρατήσεων 182%, ενώ την ακολούθησαν Ρόδος και Ηράκλειο με αύξηση 68% και 66% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν απεικονίζουν την πραγματική δυναμική των τριών προορισμών στη γερμανική αγορά. Στην περίπτωση της Κω για παράδειγμα η αύξηση προκρατήσεων 182% το Δεκέμβριο απεικονίζει, μάλλον, την επιστροφή του νησιού στα προ διετίας επίπεδα προκρατήσεων παρά ένα επερχόμενο «τσουνάμι» τουριστών από τη Γερμανία.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον αρχικό προγραμματισμό πτήσεων από τη Γερμανία για την Κω το φετινό καλοκαίρι. Από τον οποίο προκύπτει ότι οι προγραμματισμένες (διαθέσιμες στο κοινό) αεροπορικές θέσεις θα είναι αυξημένες μόλις 5,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Ενδεικτικό της πρόθεσης των γερμανών τουρ οπερέϊτορ να στηρίξουν τον προορισμό στον οποίο αρκετοί από αυτούς έχουν επενδύσει συστηματικά επί χρόνια. Δεν προκύπτει, όμως, δυνατότητα μεγάλης αύξησης Γερμανών τουριστών στην Κω φέτος. Εκτός αν η αύξηση προκρατήσεων διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και για σημαντικό διάστημα, υποχρεώνοντας τους τουρ οπερέϊτορ να επανεξετάσουν θετικά τα φετινά σχέδιά τους για το νησί.

ADVERTORIALS