Στη Eurobank περνούν 9 ξενοδοχεία σε Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Πελοπόννησο

Στη Eurobank περνούν 9 ξενοδοχεία σε Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Πελοπόννησο

Tις διαδικασίες για την απόκτηση του ελέγχου 6 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με 9 μονάδες που έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 130 εκατ. ευρώ θα κινήσει με το κλείσιμο της σεζόν η Eurobank.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, γενικό διευθυντή, επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου της Eurobank, τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Ιόνιο και ένα στην Πελοπόννησο. Η τράπεζα θα αποκτήσει τον έλεγχο των επιχειρήσεων είτε με τη συναίνεση των σημερινών ιδιοκτητών τους είτε αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία. Ο κ. Βασιλείου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανέφερε ότι η τράπεζα το 2016 έδωσε δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τουρισμό, ενώ ενέκρινε άλλα 250 εκατ. για τον ίδιο λόγο. Επίσης, για το 2017 έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση τουριστικών επιχειρηματικών σχεδίων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Οπως σημείωσε, για πρώτη φορά έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, και των στεγαστικών και των καταναλωτικών και των επιχειρηματικών.

Αυτό που θα επιδράσει καταλυτικά, πρόσθεσε, είναι ο εξωδικαστικός διακανονισμός των δανείων, ο οποίος προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι έτοιμο και θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή. Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού διακανονισμού συνδυάζεται η ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με τα δάνεια προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, θα επιτρέπει η ρύθμιση των δανείων να γίνει από παλιούς μετόχους εάν το επιθυμούν, αλλά θα δίνει και δυνατότητα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης και του μάνατζμεντ όπου αυτό είναι αναγκαίο για να διασωθούν.

Για τον τουρισμό υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ειδικότερα, συμπλήρωσε ότι ο τουρισμός μαζί με το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας μπορεί να παίξει τον ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν η οικοδομή για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο επισήμανε ότι ο τουρισμός δεν έχει μέλλον σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης ούτε μπορεί να συνυπάρξει επί μακρόν με υποβάθμιση του περιβάλλοντος είτε στις πόλεις είτε στην ύπαιθρο.

 kathimerini.gr

ADVERTORIALS