Τουρισμός: Παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στα έσοδα

Τουρισμός: Παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στα έσοδα

Αν θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της φετινής σεζόν, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου θα χαρακτήριζαν τη γεύση που αφήνει μάλλον «γλυκόπικρη». Και αυτό γιατί μπορεί μεν να καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις του εξωτερικού κατά 6,4% στο επτάμηνο (+556 χιλ. αφίξεις στο σύνολο της χώρας) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, από την άλλη εντούτοις ο ρυθμός των εσόδων είναι κατώτερος των προσδοκιών, σε μια περίοδο που η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει τουριστικά μερίδια από τη γειτονική Τουρκία, εκεί όπου η ζήτηση ακολουθεί κατακόρυφη πτώση.

Σίγουρα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, το ποσοστό της ανόδου στο σκέλος των αφίξεων δεν μπορεί να χαρακτηρίσει «κακή» τη χρονιά, δεδομένου πως μέχρι το τέλος του 2016 όλα δείχνουν πως θα έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για 25 εκατ. επισκέπτες -και ίσως και να ξεπεραστεί-, ωστόσο λόγω της σημαντικής πτώση του τουρισμού στην Τουρκία, οι ελληνικοί προορισμοί θα μπορούσαν να βγουν ακόμη πιο κερδισμένοι. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως φέτος η Ισπανία και η Πορτογαλία, από τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, διανύουν την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών, παρά τα ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών που υιοθέτησαν οι Έλληνες ξενοδόχοι για την προσέλκυση τουριστών από τη Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όμως αφορά στα έσοδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φετινή αύξηση στις εισπράξεις θα είναι οριακή, φτάνοντας το 1%-2% σε σχέση με πέρσι, ποσοστά που μεταφράζονται σε επιπλέον έσοδα έως το πολύ 280 εκατ. ευρώ, αριθμός βέβαια που απέχει από την αύξηση 6% (800 εκατ. ευρώ) που αναμενόταν. Έτσι, αν και στην αρχή της σεζόν οι επιχειρήσεις προέβλεπαν πως τα τουριστικά έσοδα θα έφταναν τα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. το 2015, ο πήχης κατεβαίνει αισθητά, με μεγάλο αντίκτυπο και στα δημόσια έσοδα.

Στελέχη του τουρισμού πάντως προειδοποιούν πως έστω και αυτή η μικρή αύξηση στις εισπράξεις προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση σε όλους τους τομείς παραμένει ρευστή, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους φορείς του κλάδου, ενώ προς το παρόν καμία βέβαιη πρόβλεψη για την πορεία των τουριστικών μεγεθών δεν μπορεί να γίνει. Την ίδια στιγμή, αν και τα στοιχεία που φθάνουν στον τουριστικό κόσμο δείχνουν αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι επιχειρηματίες ωστόσο συνεχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι.

Συν τοις άλλοις, τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που καταγράφονται για ακόμη μια φορά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και η μειωμένη απόδοση των φοροεισπρακτικών ελέγχων αναμένεται να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στα δημόσια ταμεία, αυξάνοντας τους φόβους στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου για επιβολή και νέων φόρων.

Όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν καλά τα θέματα του τουρισμού, οι επόμενοι μήνες, μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου, θα είναι καθοριστικοί. Το μεταναστευτικό έχει αφήσει ανοικτές πληγές σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Κως (όπου εκτιμάται πως η ζημία σε ζήτηση και έσοδα θα συνεχιστεί και του χρόνου), ενώ η προγραμματισμένη από την κυβέρνηση μεταφορά μεταναστών και στην Κρήτη, το νησί που σημειώνει τη μεγαλύτερη τουριστική άνοδο φέτος, εγείρει νέους προβληματισμούς. Το μεταναστευτικό εξάλλου μπορεί να εξελιχθεί στο σημαντικότερο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μετά και τη συνεχή αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απόρροια της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και της κλιμακούμενης διαμάχης των Βρυξελλών με την Άγκυρα για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Με βάση πάντως τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο 9,1%. Τις καλύτερες «επιδόσεις» είχαν τον προηγούμενο μήνα η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες, που υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με 12,8%, 13,3% και 8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο 10% και 11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο 13%, 16,3% και 62% αντίστοιχα, ποσοστά που καταδεικνύουν τη μεγάλη υστέρηση που καταγράφεται στην τουριστική ζήτηση εξαιτίας του μεταναστευτικού.

capital.gr

ADVERTORIALS