Ο Αύγουστος διέψευσε τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη στα νησιά

Ο Αύγουστος διέψευσε τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη στα νησιά

Χθες το μεσημέρι σε όλο το Γυαλό της Σύμης ήταν λιγότερα από 10 τα τραπέζια εκείνων που γευμάτιζαν σε κάποια από τις 40 ταβέρνες του κεντρικού οικισμού του νησιού. Η ίδια εικόνα στη Χάλκη και στην Τήλο. Φέτος, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολη σαιζόν και δυστυχώς ο Αύγουστος τους διέψευσε τις προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης.
Κατά κανόνα τον Αύγουστο οι Ιταλοί είναι εκείνοι που κυριαρχούν ως τουρίστες στα μικρά νησιά του Νομού και δίνουν αέρα κατανάλωσης και αισιοδοξίας στις τοπικές τους κοινωνίες. Από κοντά με τους Ιταλούς, πάντοτε οι Ελληνες και οι Τούρκοι συμπλήρωναν το παζλ εκείνων που υποστήριζαν τα καταστήματα.
Φέτος το σκηνικό έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τις περιγραφές που έγιναν προς τη “δημοκρατική” από επιτηδευματίες των νησιών «οι Ιταλοί τουρίστες είναι ολιγότεροι, το ίδιο και οι Ελληνες». Εχει εκτιμηθεί ότι η μείωση σε αριθμό επισκεπτών σε Σύμη, Χάλκη και Τήλο έχει ξεπεράσει το 40% και ακόμα μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία μείωση των εισπράξεων σε σύγκριση με πέρυσι.
Εντονα βιώνουν οι νησιώτες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός τουρισμός. Τούρκοι καπετάνιοι των τουριστικών σκαφών περιέγραψαν σε Ελληνες, νησιώτες επιτηδευματίες ότι «στην Τουρκία η μείωση της τουριστικής κίνησης έφτασε το 80% και αναγκαζόμαστε να κάνουμε τεράστιες προσφορές για να κερδίσουμε λίγους επισκέπτες». Φέτος, για τα σκάφη αναψυχής – γκουλέτες, δόθηκαν μεγάλες προσφορές για ταξίδια – all inclusive. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα ακόμα και στον πιο χαμηλόμισθο Τούρκο να μπορεί να οραματίζεται διακοπές στο Αιγαίο, με σκάφος αναψυχής και σεφ να του μαγειρεύει πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές. Ποτέ άλλοτε δεν έφτασε η Σύμη να έχει ένα λιμάνι με 40 σκάφη αναψυχής και ούτε έναν άνθρωπο στις ταβέρνες του Γυαλού, του Χωριού, ή σε εκείνες που βρίσκονται στο Πέδι. Ολοι τους γευματίζουν πάνω στο σκάφος και βγαίνουν στη ξηρά μόνο για να κάνουν βόλτα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι νησιά όπως η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη, η Νίσυρος, η Λέρος μέχρι πέρυσι είχαν καθημερινά τριπλάσιο αριθμό σκαφών αναψυχής και οι επιβάτες από όλα τα γιοτ κατέβαιναν στις τοπικές αγορές για φαγητό και ψώνια. Όλα αυτά φέτος έχουν αλλάξει. Ο Αύγουστος είναι ήδη σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι και ήδη οι μικρονησιώτες νιώθουν απειλητικό το φάσμα του χειμώνα.
Σε όλο αυτό το σκηνικό έχουν προστεθεί οι διαρκείς έλεγχοι που δέχονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών από το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ. Οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνοντας χαμηλούς τζίρους στα καταστήματα, πεισμώνουν ακόμα περισσότερο θεωρώντας ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. «Μιλάω ειλικρινά και μπορώ να ορκιστώ στα παιδιά μου, η κατάσταση είναι δραματική και τα έσοδά μας λιγοστά. Αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι ελεγκτές που κάθε εβδομάδα έχουμε στο νησί μας», δήλωνε χθες, προς τη “δημοκρατική”, εστιάτορας της Σύμης.
Σε όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, εξακολουθεί να ταλανίζει τους νησιώτες η έλλειψη νερού. Οι διακοπές στην υδροδότηση τώρα πια δεν είναι πολύωρες, ωστόσο όσο κι αν αυτές διαρκούν, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους επιτηδευματίες που παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην των οικογενειών τους.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ADVERTORIALS