Σοκαριστική η μείωση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την Κω. 245.663 λιγότεροι επισκέπτες τον Ιούλιο

Σοκαριστική η μείωση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την Κω. 245.663 λιγότεροι επισκέπτες τον Ιούλιο

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο πεντάμηνο του 2016, παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά 1,3%, η οποία συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά 6,2%.

Εν τω μεταξύ, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 13ης Ιουλίου στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα για το 2016, καθώς αναμένεται πτώση του εισερχόμενου τουρισμού από Τουρκία, που το 2015 υπερέβη τα 1,15 εκατ. αφίξεις. Η επίπτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, λόγω και της γενικότερης μείωσης που είχε ο τουρισμός εφέτος στην Τουρκία, περιορισμένα οφέλη αναμένονται από τουρίστες που θα αλλάξουν τον προορισμό τους από Τουρκία προς Ελλάδα.

Από την άλλη, η ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων που αναμένεται από την επόμενη χρονιά, θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον προγραμματισμό πτήσεων, δεν φαίνεται η Ελλάδα να επωφελήθηκε το 2016 από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα ταξίδια από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Παραμένοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξανόμενο κύμα τρομοκρατικής βίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να προκαλέσει ανάσχεση στην επιθυμία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς σκοπούς

Μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων


Τον Ιούλιο παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό στα Περιφερειακά Αεροδρόμια κατά 5% και αντίστοιχα 5% αν δεν υπολογισθούν η Ρωσία και η Ουκρανία, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του Ιανουαρίου του 2016. Η μείωση αυτή θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες τείνουν να κατοχυρώνουν περισσότερες θέσεις (slots) στα αεροδρόμια στον Ιανουάριο, τις οποίες ακυρώνουν στη συνέχεια. Πτώση καταγράφεται στην πλειονότητα των αεροδρομίων, με τις τρεις υψηλότερες ως προς τον αριθμό των θέσεων να καταγράφονται στην Κω (-245.663), στην Κέρκυρα (-142.197) και στη Ρόδο (-109.981). Σημαντικές μειώσεις (πιθανόν) ως επακόλουθο της προσφυγικής κρίσης παρουσιάζουν τα αεροδρόμια της Σάμου (-20%), της Μυτιλήνης (-47%), της Χίου (-51%), της Κω (-50%) και της Καρπάθου (-51%).

Αντίθετα, τα αεροδρόμια που εκτελούν τον προγραμματισμό των πτήσεων του Ιανουαρίου και παρουσιάζουν και μικρές αυξήσεις είναι: Κεφαλονιά (0%/0%), Καβάλα (0%/0%), Θεσσαλονίκη (1%/4%), Ηράκλειο (0%/1%), Μύκονος (6%/6%).
Από τη Ρωσία παρατηρείται μείωση 4,8% ή 45 χιλ. θέσεις, στοιχείο που καταδεικνύει ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν επωφελήθηκε της ρωσοτουρκικής κρίσης. Με την πτώση αυτή οι προγραμματισμένες θέσεις από Ρωσία στις 17/07 ήταν ~910 χιλ. έναντι 870 χιλ. (αυτές που υλοποιήθηκαν) το 2015. Μείωση σε προγραμματισμένες θέσεις καταγράφεται σε παραδοσιακές αγορές, όπως Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία. Στις τέσσερις πρώτες η παρατηρούμενη μείωση έως 17/07 είναι μικρότερη από την αύξηση που είχε παρατηρηθεί μεταξύ 2015 και 2016. Αντίστοιχα πτώση καταγράφεται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία) και Τουρκία. Στις δύο πρώτες, η παρατηρούμενη μείωση έως 17/07 είναι μεγαλύτερη από την αύξηση που είχε παρατηρηθεί μεταξύ 2015 και 2016. Αντίθετα, αύξηση σε προγραμματισμένες θέσεις παρουσιάζουν οι: Σουηδία, Κύπρος, Νορβηγία, Γαλλία(οριακά), Ισραήλ, Ρουμανία, Ελβετία, Φινλανδία.

tovima.gr

ADVERTORIALS