Α. Ανδρεάδης: Βέβαιη η πτώση του Τουρισμού

Α. Ανδρεάδης: Βέβαιη η πτώση του Τουρισμού

Δεδομένη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης την πτώση του Τουρισμού, ειδικά την επόμενη χρονιά, όπου όπως τονίζει θα φανούν και στην πράξη- εν προκειμένω στις τουριστικές εισπράξεις και στα έσοδα των επιχειρήσεων- οι συνέπειες από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε εστίαση και διαμονή, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο των ανταγωνίστριων χωρών της Μεσογείου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κλάδου, σημειώνοντας πως αν η φοροεισπρακτική πολιτικής της Κυβέρνησης δεν αλλάξει, «η χώρα δεν θα δει αύξηση στον Τουρισμό τα επόμενο δύο χρόνια”.

Ήδη με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, μπορεί το εξάμηνο έκλεισε με θετικό πρόσημο 4,9% στις αεροπορικές αφίξεις, όμως κατά το ίδιο διάστημα καταγράφεται ραγδαία πτώση 7,4% στις οδικές αφίξεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη να μειώσει ακόμη περισσότερο την τουριστική κίνηση στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και σε προορισμούς της βορείου Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για τις επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό από την κατάσταση στην Τουρκία, όπως το ίδιο παρακινδυνευμένες θεωρούνται οι προβλέψεις για την παρούσα χρονιά. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως λένε πως αναμένεται μικρή μόνο μείωση στα έσοδα, το πολύ 2%, σε σύγκριση με πέρσι, αντί για 6% που αρχικά είχαν προβλέψει οι επιχειρηματίες του κλάδου. Μειωμένες είναι και οι πληρότητες των αεροπορικών εταιρειών, κάτι που εντείνει την αγωνία για τη σεζόν που έρχεται.

capital.gr

ADVERTORIALS