Άγνωστες οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Τουρκία-στάση αναμονής στον ελληνικό τουρισμό

Άγνωστες οι επιπτώσεις των  εξελίξεων στην Τουρκία-στάση αναμονής στον ελληνικό τουρισμό

Αποστάσεις από όσους έσπευσαν να προβλέψουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα επωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, βασιζόμενοι στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλο κύμα ακυρώσεων κρατήσεων στη γείτονα χώρα.

«Δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε πρόωρα και επιπόλαια συμπεράσματα τουριστικών κερδών λόγω Τουρκίας. Ας αναμένουμε με ψυχραιμία τις νέες εξελίξεις», ήταν το σχόλιο που έκανε μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Μία άποψη την οποία συμμερίζονταν χθες αρκετοί από τους τουριστικούς παράγοντες της χώρας, οι οποίοι τόνιζαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μερικές ημέρες, προκειμένου να δούμε τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχουν οι εξελίξεις στην Τουρκία.

Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις έκαναν την εμφάνισή τους μετά από συμβάντα όπως αυτό στη μαρίνα της Κω, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των σκαφών αναψυχής που προσέγγισαν το νησί. Τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη σκόπευαν να προσεγγίσουν την Αλικαρνασσό ή άλλα τουρκικά λιμάνια στην πλευρά του Αιγαίου, αλλά η απόπειρα πραξικοπήματος ώθησε τους ιδιοκτήτες του να προτιμήσουν την ασφάλεια των ελληνικών λιμανικών.
Παράλληλα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, μεγάλοι tour operators, οι οποίοι, όπως είναι προφανές, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, έσπευσαν να προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να ακυρώσουν ή να τροποποιήσουν χωρίς κόστος τις κρατήσεις για την Τουρκία.

Πλήγμα
Χωρίς αμφιβολία, η απόπειρα πραξικοπήματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Τουρκίας, ιδίως σε μία περίοδο που προσπαθούσε να ανακάμψει από τα προηγούμενα πλήγματα που είχαν επιφέρει οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και η διατάραξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.
Το πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα, όμως, δεν είναι εύκολο ακόμη να καθορισθεί και δεν αποκλείεται τελικώς να μην είναι τεράστιο, όπως πιστεύουν ορισμένοι. Το γεγονός ότι στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας υπήρξε ηρεμία και ασφάλεια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελάχιστα αιτήματα επαναπατρισμού και αυτό είναι βέβαιο ότι θα μετρήσει από εδώ και πέρα.

Επιπλέον, αρκετοί Γερμανοί tour operators αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο αριθμός των ακυρώσεων κρατήσεων είναι πολύ περιορισμένος, μία αρκετά σημαντική παράμετρος.
Βέβαια, αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις στα ταξίδια που είναι προγραμματισμένα για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί οι τουρίστες θα στραφούν προς την Ελλάδα. Άλλωστε, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι τουρίστες που προτίμησαν φέτος να «αποφύγουν» την Τουρκία για τις διακοπές τους προτίμησαν κατά κύριο λόγο την Ισπανία και την Ιταλία και λιγότερο την Ελλάδα. Άλλωστε, αρκετοί τουρίστες, ιδίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν γνωρίζουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάτι που επίσης μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας λόγω των εξελίξεων στη γείτονα χώρα.

Σταθερότητα
Το σύνολο σχεδόν των τουριστικών παραγόντων τους τελευταίους μήνες τονίζει ότι η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία του ο ελληνικός τουρισμός. Οπότε, οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν είναι απαραιτήτως μία «θετική?»εξέλιξη. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η πιθανότητα να υπάρξει νέα «ανάφλεξη» των προσφυγικών ροών λόγω της κατάστασης στην Τουρκία, είναι ένας λόγος που προκαλεί ανησυχία για τον ελληνικό τουρισμό.

imerisia.gr

ADVERTORIALS