Κως: Λουσμένη στο φως

Κως: Λουσμένη στο φως

Θα πάτε για να εξερευνήσετε τις πανέμορφες παραλίες της· σχεδόν τα 2/3 της ακτογραμμής του νησιού καταλήγουν σε απέραντες ακτές, που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο σε μήκος και εγγυώνται απρόσκοπτη επαφή με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Μπορεί οι περσινές προσφυγικές ροές να «τραυμάτισαν» την τουριστική εικόνα του νησιού, ωστόσο φέτος η Κως επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, φορώντας και πάλι τα «καλοκαιρινά» της, με πρωταγωνιστές το κοσμοπολίτικο σκηνικό που έστησαν εκεί οι διαφορετικοί πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, τους τεράστιους σκιερούς φίκους, τους φοίνικες, τους ιβίσκους, τα παραδοσιακά της εδέσματα και το εξαιρετικό της μέλι.

Καλώς ήρθατε στο νησί του ποδηλάτου! Το επίπεδο σχήμα του νησιού ανέκαθεν προσφερόταν για πετάλι. Διασχίστε τη Λεωφόρο των Φοινίκων, περάστε κάτω από τη γέφυρα του Κάστρου της Νερατζιάς και χαθείτε σε γειτονιές με πλατάνια, μιναρέδες, χαμάμ και αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της Ιταλοκρατίας.

Θαυμάστε τον Πλάτανο του Ιπποκράτη. Ο κορμός του έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και βρίσκεται στην πλατεία της Λοζιάς. Επιβλητικός, στέκει εκεί τα τελευταία 500 χρόνια και θεωρείται απόγονος του αρχικού δέντρου κάτω από το οποίο δίδασκε ο Ιπποκράτης.

Γνωρίστε το Ασκληπιείο. Ακολουθήστε την καταπράσινη διαδρομή που οδηγεί στο πιο φημισμένο νοσοκομείο της αρχαιότητας. Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. στην πλαγιά ενός λόφου με θέα τις μικρασιατικές ακτές, αποτελούσε χώρο λατρείας του Ασκληπιού και συγκέντρωνε ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Πηγαίνετε στα Θερμά για φυσικό spa. Για να κατεβείτε, περνάτε από τις σχισμές απότομων, ηφαιστειογενών βράχων από τους οποίους αιώνες τώρα αναβλύζει καυτό ιαματικό νερό με ασβέστιο και θειάφι.

Εξερευνήστε τις παραλίες. Η Καμήλα, το Καμάρι και η Paradise θα σας μείνουν αξέχαστες. Ωστόσο, οι επιλογές που έχετε μάλλον δεν εξαντλούνται σε ένα καλοκαίρι. Ενδεικτικά, ξαπλώστε στη μαύρη άμμο της Χελώνας, στην Καρδάμαινα. Βουτήξτε με φόντο τους σπαρμένους με ασκέθρια (κέδρους) αμμόλοφους στο Πολέμι, κοντά στην Κέφαλο. Κολυμπήστε ανάμεσα στα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών στον Αγιο Στέφανο. Αναζητήστε την απομονωμένη χρυσαφένια αμμουδιά του Cavo Paradiso, στο νοτιότερο άκρο νησιού. Παίξτε με τα κύματα στις ατελείωτες παραλίες του Βορρά, στο Μαρμάρι και στο Ταμ-ταμ (στο Μαστιχάρι), και απολαύστε το απογευματινό σας μπάνιο με θέα το ηλιοβασίλεμα και τα καραβάνια των μαθητευόμενων ιππέων κατά μήκος της ακτής της Αλυκής στο Τιγκάκι. Αν αναζητάτε πιο οργανωμένες καταστάσεις, απολαύστε ένα κοκτέιλ στο beach bar του Αγίου Φωκά ή στον θρυλικό Μύλο στην παραλία Λάμπη, όπου μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι αργά το βράδυ.

Περάστε δροσερά απογεύματα στα ορεινά χωριά. Ανεβείτε στο όρος Δίκαιος για να χαθείτε σε πευκοδάση. Φωτογραφίστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη Ζιά με θέα την Ψέριμο και την Κάλυμνο. Περπατήστε στον παραδοσιακό οικισμό του Ασφενδιού και ανακαλύψτε τις γειτονιές της Ευαγγελίστριας και του Ασώματου. Απολαύστε ένα κατανυκτικό απόγευμα στο παραδοσιακό καφενείο Χαϊχούτες (θα φτάσετε ρωτώντας, καθώς ο ομώνυμος οικισμός έχει ερημώσει και δεν αναγράφεται στους χάρτες του νησιού). Επισκεφτείτε τη Γιορτή Μελιού που οργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, στην Αντιμάχεια. Διασχίστε την Πλάκα, ένα καλά κρυμμένο φαράγγι ανάμεσα σε αμμώδη οροπέδια, γεμάτο πεύκα και παγόνια, και συνεχίστε με προορισμό την Κέφαλο, το νοτιότερο χωριό, για να ακούσετε την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά των κατοίκων.

.kathimerini.gr

ADVERTORIALS