Τουρκικός Τουρισμός: Είναι η κρίση προσωρινή; Τι συζητήθηκε στο fvw workshop

Τουρκικός Τουρισμός: Είναι η κρίση προσωρινή; Τι συζητήθηκε στο fvw workshop

 

 Eίναι η κρίση στον τουρκικό τουρισμό προσωρινή ή η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν εκπρόσωποι κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών τουριστικών οργανισμών μπροστά σε ένα ακροατήριο 300 και πλέον Τούρκων επιχειρηματιών και παραγόντων στο workshop, που οργάνωσε

ο κορυφαίος εκδοτικός τουριστικός όμιλος της Γερμανίας fvw στην τουρκική ριβιέρα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η τουρκική τουριστική βιομηχανία υποφέρει φέτος από την απότομη πτώση των επισκεπτών κατά τους πρώτους μήνες του 2016, η οποία είναι χειρότερη από ό, τι πολλοί ξενοδόχοι φοβούνταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Θα είναι καλύτεροι οι επόμενοι μήνες; Στην εκδήλωση ακούστηκαν αισιόδοξες και απαισιόδοξες απόψεις...

Ο επικεφαλής του ΕΤΙ Dietmar Gunz ήταν ένας από τους αισιόδοξους. Όπως και άλλοι γερμανοί τουρ οπερέιτορ, βλέπουν αύξηση των κρατήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει υψηλότερη και από το περασμένο έτος. Οι τιμές, βεβαίως, έχουν μειωθεί σημαντικά για να συμβεί αυτή η ανάκαμψη στις κρατήσεις. Ο κ.Gunz τόνισε: "Στο παρελθόν, οι κρίσεις ποτέ δεν διήρκησαν περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μήνες, και στη συνέχεια η αγορά διορθώθηκε. Η τάση κρατήσεων στην αρχή του έτους επηρεάστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης", κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι διαμορφώνουν μια εικόνα χωρίς να γνωρίζουν τις αιτίες του προβλήματος.

Ο Peter Glade, εμπορικός διευθυντής Sun Express, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ύφεση στον τουρισμό της Τουρκίας θα είναι προσωρινή. "Έχουμε δε τα χαμηλά σημεία της κρίσης", είπε χαρακτηριστικά. "Η ανάπτυξη θα έρθει τώρα". Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα θέσεων στα δρομολόγια για την Τουρκία το 2017 σε επίπεδα υψηλότερα από το 2015.

Μια παρόμοια άποψη κατέθεσε ο Norbert Fiebig, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης τουριστικών πρακτόρων(DRV), ο οποίος εξήρε την αδιάκοπη προσπάθεια των Τούρκων ξενοδόχων για τη βελτίωση της κατάστασης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bentour Reisen, Deniz Ogur,, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη έρχεται, σχολιάζοντας: "Πέρυσι η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης, όπως ακριβώς η Τουρκία τώρα" και αστειευόμενος είπε: «Αν ο Donald Trump εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ το επόμενο έτος, τότε η Τουρκία θα είναι έξω από τα πρωτοσέλιδα πολύ γρήγορα"...

Το τέταρτο S

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, ωστόσο, δεν συμφώνησαν με τις αισιόδοξες απόψεις, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν πάσχει από τις αρνητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αλλά μάλλον από την γεω-πολιτική κατάσταση, ειδικά από τις απειλές της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των τούρκων ξενοδόχων Aktob,Yusuf Hacisüleyman, ήταν ξεκάθαρος:  "Πρέπει να μάθουμε ότι δεν είναι μόνο τα τρία S – Sea, Sand and Sun – σημαντικά στον τουρισμό, αλλά και το τέταρτο S – Security (ασφάλεια). Έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλους μας", είπε μιλώντας τέλεια γερμανικά,

Ο Günter Ihlau, αντιπρόεδρος του UNWTO, συμφώνησε, λέγοντας: Σύμφωνα με τη μελέτη προορισμών του fvw, η Τουρκία παίρνει άριστες βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και παρουσιάζει έλλεμμα στο θέμα της ασφάλειας και η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει από αυτό το ζήτημα. Στη διαχείριση κρίσεων δεν έχουμε βιώσει ποτέ μια κατάσταση σε αυτήν την κλίμακα. Χρειάζεται ένα συνολικό πακάτο μέτρων και εκστρατείες δημοσίων σχέσεων, με πληροφορίες και εξηγήσεις που είναι αναγκαίες. Είναι μια περίπτωση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Patrik Hogrefe, επικεφαλής της TUI για την Τουρκία, είπε: "Ακόμα κι αν αισθανόμαστε μια θετική τάση και πάλι για την Τουρκία αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι θα φτάσει στις παλιές επιδόσεις γρήγορα. Κατά τη γνώμη μου, το επίπεδο του 2015 θα το φτάσει η Τουρκία όχι το επόμενο έτος, αλλά το 2018".

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει τις επιδοτήσεις στους τουρ οπερέιτορ, που οργανώνουν πτήσεις τσάρτερ στην Τουρκία, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες σχεδιάζουν τώρα να συζητήσουν με το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας πιθανές επιδοτήσεις για την προσεχή χειμερινή περίοδο.

ADVERTORIALS