Χ. Ναρβοζίδης: Ένα έργο 2,026 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου παίρνει σάρκα και οστά

Χ. Ναρβοζίδης: Ένα έργο 2,026 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου παίρνει σάρκα και οστά

Ένα έργο 2,026 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου παίρνει σάρκα και οστά κι όμως την ίδια ώρα, (ναι την ίδια ακριβώς ώρα) η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε να συνεδριάσει ΕΚΤΑΚΤΩΣ (;) για να εκφράσει την αγωνία της για το τέλος ανθεκτικότητας που από το ΤΑΚΤΙΚΟ Περιφερειακό Συμβούλιο της 22 Μαρτίου στην Σύρο με ομόφωνη απόφαση διεκδικεί η Π.Ν.ΑΙ.

Η Πέμπτη 28 Μαρτίου, ήταν μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για τα νησιά μας.
Τι έγινε στην Αθήνα σε εκδήλωση της Περιφέρειας μας ;
Παρουσιάστηκε το "Rhodes Co-Lab" θα απαντήσει κάποιος.
Κάτι πολύ σημαντικότερο συνέβη.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δια στόματος Υπουργών, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Δωδεκανήσου.
Ένα έργο 2 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου !
Ένα τεράστιο έργο με καθοριστικές θετικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία των νησιών που μάλιστα ξεκινά από την Κω, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα είναι το πρώτο νησί της διασύνδεσης.

Κι όμως συντοπίτισσες και συντοπίτες, έργο αυτού του προϋπολογισμού δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Δωδεκανήσου και η ανάγκη της Ενεργειακής Μετάβασης επίσης ποτέ δεν ήταν πιο επιτακτική.

Με την ολοκλήρωση του θα παύσει η καύση Ορυκτών Καυσίμων στα νησιά μας, θα πάψει η χρέωση ΟΚΩ στους λογαριασμούς των παρόχων Ηλεκτρικού Ρεύματος και πάνω απ' όλα θα καταργηθεί το όριο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που σήμερα υπάρχει στα νησιά.

Θα μπορεί δηλαδή, χωρίς κανένα περιορισμό, να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό για αυτοκατανάλωση!

Αυτή είναι η πολιτική με στοχοθέτηση και στρατηγική.

Η πολιτική που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπηρετεί με υποδειγματικό τρόπο στις πιο δύσκολες περιόδους.

Την ίδια ώρα, ναι την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε να συνεδριάσει ΕΚΤΑΚΤΩΣ (διερωτώμαι γιατί εκτάκτως) για να εκφράσει τί; Μήπως κάποια αγωνία της μην τυχόν και πετύχει η Περιφέρεια να φέρει στα νησιά τα χρήματα που πληρώνονται από τους επισκέπτες μας ανά διανυκτέρευση; Και πραγματικά ψάχνω τον λόγο;

Θα μπορούσαν κάλλιστα οι συνάδελφοι στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρακολουθήσουν ή να ενημερωθούν από τους συνεργάτες τους για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου της 22/3 στην Σύρο και να πληροφορηθούν πως η διεκδίκηση αφορά καθαρά Δημοτικά έργα στην Περιφέρεια μας, (ύδρευση, λιμάνια, σχολεία, αποχέτευση).

Αδυνατώ να σας καταλάβω, αδυνατώ να καταλάβω γιατί η μάχη μιας σημαντική διεκδίκησης από την Κεντρική Εξουσία δεν πρέπει να μας βρει ενωμένους.

Εμείς κρατάμε την Πέμπτη 28 Μαρτίου ως μια ημέρα αισιοδοξίας, γιατί η ενεργειακή μετάβαση των νησιών μας ξεπερνά την πολιτική ατζέντα και την μικροπολιτική οποιουδήποτε.

Ναβροζίδης Χαράλαμπος
Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Ανάπτυξης Ν.Αιγαίου

ADVERTORIALS