Νικητιάδης από Βιέννη στον ΟΑΣΕ : Ευθύνη των πολιτικών η ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι των εταιριών

Νικητιάδης από Βιέννη στον ΟΑΣΕ : Ευθύνη των πολιτικών η ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι των εταιριών

Νικητιάδης από Βιέννη στον ΟΑΣΕ : Ευθύνη των πολιτικών η ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι των εταιριών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) έκρουσε ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), υπογραμμίζοντας πως : «Δεν είναι ευθύνη των μεγάλων εταιριών η θεσμοθέτηση του τρόπου χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης αλλά είναι ευθύνη των πολιτικών που νομοθετούν». Ταυτοχρόνως ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στον ΟΑΣΕ υπογράμμισε την επαναστατική σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και τα οφέλη της, προτείνοντας ωστόσο τρεις βασικούς άξονες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της που θα προστατεύουν την πλειοψηφία του κόσμου. Τόνισε επίσης πως στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ πρωτοπορεί στη χρήση των ψηφιακών μέσων. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευσή του ΟΑΣΕ πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου στη Βιέννη.

Ο κ. Νικητιάδης ως μόνιμο τακτικό μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ από το ΠΑΣΟΚ έθεσε αρχικώς τα σημαντικά ερωτήματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την καθημερινότητα μέχρι και την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων ο υπογράμμισε : «Νιώθουμε ότι είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι μια μηχανή που αυτενεργεί δεν θα αποφασίσει για την ανθρώπινη ζωή και να θέσουμε όρια στην ικανότητά της να παίρνει τέτοιες αποφάσεις μόνη της;»

Προτείνοντας τους άξονες του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ο κ.Νικητιάδης υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν και να θεσπιστούν «Ο εκδημοκρατισμός της τεχνητής νοημοσύνης, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η πρόσβαση σε σχετικά προνόμια για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο,  με συνεχής διαβούλευση τόσο μεταξύ των χωρών όσο και εντός αυτών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, γιατί αυτό που νομοθετούμε σήμερα μπορεί να καταστεί ξεπερασμένο σε 1 ή 2 χρόνια ως αποτέλεσμα περαιτέρω τεχνολογικών εξελίξεων και ένας χάρτης υποχρεώσεων και μία διεθνής συμφωνία μεταξύ των χωρών μας για τα όρια που θα επιτρέψουμε να έχει η τεχνητή νοημοσύνη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νικητιάδης στην πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ στη χρήση των ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών καθώς και «στη διευκόλυνση της δημοκρατικής συμμετοχής πολιτών και μελών του κόμματος μέσω της χρήσης ψηφιακών πλατφορμών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο υιοθετεί μια προοδευτική στάση προς τα προηγμένα ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη σωστή ρύθμισή τους προς όφελος όλων».

https://youtu.be/xHnDu2ziOvU

ADVERTORIALS