Γιάννης Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Eνωμένοι, όλοι μαζί, κερδίσαμε μάχες άνισες»

Γιάννης Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Eνωμένοι, όλοι μαζί, κερδίσαμε μάχες άνισες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ


Γιάννης Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Eνωμένοι, όλοι μαζί, κερδίσαμε μάχες άνισες»

Με χειροκρότημα από καρδιάς υποδέχθηκαν οι Ροδίτες τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Παππά, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΚΑΝΤΙΑ , όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής, όσων συνέβαλαν επιτυχώς, στην δια θαλάσσης επιχείρηση εκκένωσης, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Ρόδο τον περασμένο Ιούλιο. Σε όλη τη διάρκεια, επικράτησαν δάκρυα συγκίνησης και χαμόγελα ικανοποίησης.

Η συναισθηματική φόρτιση, ξεκίνησε από το βίντεο το οποίο προηγήθηκε, όπου οι εικόνες, ξαναθύμισαν στους παρευρισκόμενους όσα έζησε η Ρόδος το καλοκαίρι με την αγωνία και τις δυσκολίες καθώς και τη διαρκή παρουσία του Υφυπουργού, όλες τις ημέρες, σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς.

Μετά τον συγχαρητήριο λόγο του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη στο βήμα ανέβηκε ο κ. Παππάς, διευκρινίζοντας ότι, είχε προετοιμάσει αναλυτική ομιλία για την περίσταση, όμως, λόγω συναισθηματικής φόρτισης, προτίμησε να μιλήσει συνοπτικά για τις σκληρές εκείνες στιγμές.

Ξεκινώντας από τα κολακευτικά λόγια φορέων του εξωτερικού, αξιόπιστων μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και επισκεπτών του τόπου μας, υπέρ των αρμοδίων υπηρεσιών, τοπικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολιτών, όπου ανέφεραν τη συγκεκριμένη δια θαλάσσης επιχείρηση εκκένωσης, ως τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα και την δεύτερη στην Ευρώπη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκου με κυβερνητικό Επιτελείο, σε συντονισμό με το Επιτελείο του Υπουργείου Ναυτιλίας και πρωτίστως με τον ίδιο τον κ. Παππά, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμο, τις υπηρεσίες, τους επιχειρηματίες και το πλήθος των Ροδιτών που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην κατάσβεση, στην αποφυγή εκκένωσης ολόκληρου του νησιού από τουρίστες, αλλά και στην έμφυτη, πατροπαράδοτη φιλοξενία των τουριστών, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δεν ήταν μόνο η επιτυχής αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και η αποφυγή της τεράστιας κρίσης και δυσφήμισης στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, ως πηγή ζωής και οικονομίας αυτού του τόπου. Μάχες άνισες παντού… Μάχες, που η Ρόδος κέρδισε με το ανθρώπινο δυναμικό της, τους ιθύνοντες νόες και το βαρύ όνομα της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς, που κληρονόμησε από τον Ξένιο Δία. Ενέργειες, οι οποίες χειροκροτήθηκαν και από ξένους επενδυτές στη Ρόδο, π.χ. από τον Αντιπρόεδρο Ευρώπης της εταιρείας HILTON.

«Μέσα από το σκοτάδι, εμφανίστηκε το φως της ελπίδας και της ανθρωπιάς, της αγάπης και της αλληλεγγύης» τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, συνεχίζοντας: «το φως με το οποίο, χιλιάδες εθελοντές, πολίτες, υπηρεσίες, ο Ελληνικός Στρατός, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, νίκησαν την απειλή του σκότους. Είμαι υπερήφανος ως Έλληνας, ως Δωδεκανήσιος, ως Ροδίτης, για τη δύναμη ψυχής που όλοι σας, καταθέσατε εκείνες τις ημέρες. Για την άμεση ανταπόκριση των εθελοντών μας, στο βωμό της προσφοράς. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο, στην εποχή ατομικισμού όπου ζούμε. Η συμμετοχή σας, ως την ύστατη στιγμή, αποτελεί αδιάψευστο σημείο, του ίδιου του «πολιτιστικού γίγνεσθαι» της κοινωνίας μας. Οι Έλληνες και δη οι Δωδεκανήσιοι και δη οι ροδίτες, είμαστε λαός βαθύτατα συναισθηματικός, με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς , της αγάπης, της αλληλεγγύης και της στήριξης και έχω σήμερα την τιμή, μαζί με τον Αρχηγό του Λιμενικού, να τιμώ δια επαίνου, όλους εσάς, τους δια θαλάσσης διασώστες. Η Ρόδος μας πληγώθηκε από τις πυρκαγιές… Αυτό είναι θλιβερό, αλλά είμαστε όλοι εδώ, ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή.

Έπαινοι, αξίζουν σε όλους για την αυταπάρνηση και την αποτελεσματικότητα. Στο Λιμενικό Σώμα, που είχε παραχωρήσει όλες τις δυνάμεις και το ελικόπτερο του Σώματος, που ήρθε στη Ρόδο, σε συνδυασμό με το ελικόπτερο της πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου έδιναν πληροφορίες από αέρος, για την πορεία του μετώπου. Όπως, εξαιρετική ήταν η αντιμετώπιση από τον Υπουργό κ. Κικίλια και τον Υφυπουργό κ. Τουρνά, που επισκέφθηκα από την πρώτη στιγμή των γεγονότων» τόνισε, αναφερόμενος και στην προσωπική του εμπειρία αποκλεισμού από τη φωτιά και την παρέμβαση ελικοπτέρου Σινούκ.


«Τιμούμε σήμερα, με απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, όσους συνέβαλαν, στη διάσωση των συνανθρώπων μας και στο έργο κατάσβεσης. Με τη συμβολή εθελοντών, κρατικού συντονισμού και φορέων. Είναι τιμή μου που είμαι Ροδίτης, Δωδεκανήσιος και εκπροσωπώ τους συμπατριώτες μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο» δήλωσε, χωρίς να αποφύγει να εξωτερικεύσει ανθρώπινα, την εσωτερική ένταση μπροστά στις αναμνήσεις, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λόγω φόρτισης συναισθημάτων, η όλη διαδικασία της επανάληψης γεγονότων , που και ο ίδιος βίωσε επί δώδεκα ημέρες με άνδρες του Λιμενικού Σώματος δίπλα του, επιχειρώντας ακόμα και στο βουνό του Προφήτη Ηλία που καιγόταν.

«Σας παρακαλώ, να συνεχίσουμε να είμαστε έτσι ενωμένοι» κατέληξε ο κ. Παππάς, ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος στη μοναδικότητα της επιχείρησης κατάσβεσης και διάσωσης του κόσμου, γεγονός που επαινέθηκε από άτομα, που είχαν ανάλογη εμπειρία στο Μάτι, με πολλά θύματα και ολέθρια αποτελέσματα, τόνισε τη σημασία της λογικής σκέψης της κοινωνίας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης . Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, δήλωσε ότι, οι σκηνές που ο ίδιος έζησε ξανά, μέσω του βίντεο που προβλήθηκε, του ανανέωσαν τις σκέψεις και τις αναμνήσεις και προκάλεσαν πολύ πόνο, στους ανθρώπους της Ρόδου, που συνήθισαν στο χαμόγελο και την αισιοδοξία. Όμως, οι ροδίτες αυτοθυσιάστηκαν σε μια άνιση μάχη και επέδειξαν υπακοή στους φορείς. Η Ρόδος πέτυχε το ακατόρθωτο.

Η απόδοση των επαίνων, ήταν το ίδιο συγκινητική. Άνθρωποι απλοί, της θάλασσας, της ναυτοσύνης, του καθημερινού μόχθου που συνέβαλαν καθοριστικά στη διάσωση, την αλληλοβοήθεια και τη χρήση της θαλάσσιας οδού για διαφορετικό σκοπό, από ό,τι στην καθημερινότητά τους.

ADVERTORIALS