Ανακοίνωση Δήμου Κω για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ανακοίνωση Δήμου Κω για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τιμούμε σήμερα, 27 Ιανουαρίου, τα θύματα του Ολοκαυτώματος, την μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους δεκάδες συμπατριώτες μας Εβραίους, που το καλοκαίρι του 1944 οδηγήθηκαν από την Κω στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Η κοινωνία μας αναγνωρίζει την μακραίωνη σχέση της Κω με την Εβραϊκή Κοινότητα.

Αναδεικνύει την ιστορική μνήμη.

Παράλληλα στέλνει μήνυμα εγρήγορσης ενάντια την λήθη και αφύπνισης μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας.

Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά στην μισαλλοδοξία να διαχωρίσει τους ανθρώπους.

Με αλληλεγγύη και ενότητα για την υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αρχών και αξιών, ενάντια στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή μίσους και ρατσισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Κοινότητα καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, του μεγαλύτερου στρατόπεδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο 2004, καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Γραφείο Τύπου

ADVERTORIALS