Δημήτρης Μυλωνάς: Οι αστοχίες σε τεχνικά έργα που γίνονται στο νησί μας έχουν πολιτική χροιά

Δημήτρης Μυλωνάς: Οι αστοχίες σε τεχνικά έργα που γίνονται στο νησί μας έχουν πολιτική χροιά

Γράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς

mulonas dhmhtrhs.jpg

ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ

Στο νησί μας λόγω της υπερχρέωσης της χώρας μας και των μνημονίων εδώ και πολλά χρόνια έχουν λιγοστέψει πολύ τα δημόσια και δημοτικά έργα. Πέρα από αυτό το γενικό πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε να γίνονται απαράδεκτα τεχνικά λάθη που αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν προσθετά μικρότερα προβλήματα και πρόσθετα έξοδα σε ‘’χαλεπούς καιρούς’’.

  1. Κλασσικό παράδειγμα ο μετασχηματισμός σε λίμνη του τμήματος του επαρχιακού δρόμου μπροστά από το στάδιο Φιλιός και του Σκλαβενίτη που είναι το αποτέλεσμα αποτυχημένης παλαιότερης παρέμβασης. Θα σταματήσουμε στο πρόσφατο (και για χρόνια τώρα) συνεχιζόμενά έργο ηλεκτροδότησης του επαρχιακού δρόμου με την τοποθέτηση των στύλων φωτισμού να τοποθετούνται επι της ασφάλτου με αποτέλεσμα επικίνδυνες χωρίς σηματοδότηση απολήξεις, τελικό στένεμα του δρόμου με πρόσθετα έξοδα της υποχρέωσης κατασκευής προστατευτικού τοιχώματος με μεταλλικές (η πλαστικές) μπάρες (φωτό 1)
  2. Στα δημοτικά έργα η ίδια πλημμελής κατάσταση. Στους ‘’πρόσφατα διαφημισμένους ποδηλατοδρόμους μας στην Ολλανδία’’ από ον Δήμαρχό μας, αν τους προσέξει κανείς θα δει κακοτεχνίες στις κλίσεις, κακοτεχνίες στην σηματοδότηση, και κακοτεχνίες στην ποιότητα του οδοστρώματος. Μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

---Ένα άλλο παράδειγμα που ζούμε λόγω γειτνίασης αναφέρουμε τον δρόμο μετα τα γεφύρι του Πλατύ ποταμού στο κακό πρινάρι από το σπίτι του κ. Αδαμαντίδη έως την Παναγιά Συντρίβαν λόγω της μεγάλης κλίσης του δρόμου και της κακής κατασκευής του οδοστρώματος σε αρκετή απόσταση λιμνάζουν νερά με κάθε βροχόπτωση. Επί δημαρχίας Κυρίτση μετά από παράπονα των περιοίκων έγινε μια πρόχειρη παρέμβαση που έλυσε το πρόβλημα εν μέρει άλλα σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη λόγω της φθοράς του χρόνου και αυθαίρετων μικροπαρεμβάσεων. Το αποτέλεσμα είναι να λιμνάζουν νερά οι πεζοί και τα αυτοκίνητα ψάχνονται πώς να περάσουν ‘όταν βρέχει και όλοι περιμένουν να βγει ο ήλιος να εξατμιστεί το νερό και ναι γίνει προσβάσιμο. (φωτό 2).

---Παραμονές Χριστουγέννων έγινε παρέμβαση από τον Δήμο μας στην διασταύρωση Παπαθεοφάνους και Παπαναστασίου στην έξοδο από το 1ο Γυμνάσιο για την προστασία μαθητών και διερχομένων. Και εδώ μπορεί να λύνεται εν μέρει ένα πρόβλημα άλλα δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα! Προφανώς κάπου υστερεί η μελέτη! Πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόταν αυτού του τύπου η τεχνική λύση διότι είναι πολυδάπανη, κακότεχνη και επικίνδυνη. Θ α μπορούσε να επιλεγεί μια πιο απλή λύση όπως πχ η τοποθέτηση στα 4τις 4 κάθετες διαβάσεις πλαστικά καμαράκια με την κατάλληλη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση . η απορροή των ομβρίων θα γινόταν όπως και πριν και να μην λιμνάζουν όπως γίνεται σήμερα (φωτό 3)

  1. Σε εποχές δύσκολες για τα δημόσια πράγματα είναι λυπηρό να βλέπουμε να γίνονται δαπανηρά έργα με αφορμή τεχνικές αστοχίες. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι δεν υπαρχει η εγρήγορση, ο έλεγχος και η λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποφεύγονται τεχνικά λάθη και οι σπατάλες.

Δημήτρης Μυλωνάς πολ. μηχ.

ADVERTORIALS